Blogin arkisto

Oletko sellainen johtaja, jollainen haluat olla ja muut toivovat sinun olevan?

Share |

Maanantai 28.1.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgJos vastauksesi on ei tai epäröit, niin tästä artikkelista voi olla sinulle apua.

Wikipedian "leadership" artikkeli määrittelee johtamisen prosessiksi, jolla muut saadaan mukaan avustamaan ja tukemaan yhteistä tehtävää, jonkin epätavallisen aikaansaamiseksi, ja voimavarojen integroimiseksi organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hmm…

tavoitteet…

tukemaan ja avustamaan…

johtamisen prosessi…

Siinä on kolme keskeistä seikkaa: tavoite, tukeminen ja avustaminen sekä johtamisen prosessi.

Tavoite.

Melkein kaikessa toiminnassa on tavoite. Joku päämäärä mihin tekemisellä pyritään.

Mieti hetki omaa työtäsi. Mitkä ovat työsi tavoitteet? Mikä on tehtäväsi?

Voi olla, että tunnet että sinulla on selkeät tavoitteet ja tiedät mitä sinun odotetaan saavan aikaiseksi ja ehkä tunnet vahvasti mitä odotat itse saavasi aikaiseksi. Jos noin on, olet todennäköisesti poikkeus.

Useimmilla eivät tavoitteet ole aivan selkeät.

Yksi yleinen erehdys on sekoittaa tavoitteet tekemiseen. Vastaanottovirkailijan tehtävät saatetaan luetella tarkkaan ja luulla, että tavoitteena on tehdä tehtävät.

Se on kuitenkin väärin. Tavoite on tekemisestä seuraava haluttu tulos. On parempi asettaa tavoitteeksi esim ottaa vieraat vastaan niin, että vieraat tuntevat olonsa tervetulleiksi.

Johtamisen ensimmäinen sääntö on, että huolehdi siitä, että on tavoite olemassa kaikille, sekä sinulle itsellesi, että johdettavillesi. Jos tavoitteesi on päästä Porvooseen, niin siitä ei tule mitään, jos muut menevät Tampereelle tai ajelevat sikin sokin päämäärättömästi. Ajakaa kaikki Porvooseen.

Tiedän ettei tavoitteen keksiminen useille ihmisille siten, että kaikki tavoitteet tukevat toinen toisiaan, ole tietenkään maailman helpoin asia. Se edellyttää miettimistä ja pohtimista ja suunnittelua ja toteutusta. Mutta se on vaivan arvoista.

Kuitenkin periaate, että jokaisella on tavoite on hyvin helppo.

Tavoitteet ovat siis ensimmäinen johtamisen kolmesta asiasta.

Innostaminen.

Toinen on innostaminen. Sitä voi kutsua myös rohkaisuksi.

Se tarkoittaa tietenkin sitä, että innostat ja rohkaiset muita ja itseäsi saavuttamaan sen tavoitteen tai tavoitteet, jotka olet miettinyt ja pohtinut saavuttavasi.

Se on helppoa, sillä periaate on helppo.

Tietenkin käytännössä innostaminen on monia erilaisia toimia ja tekoja, jotka riippuvat tilanteesta, sinun ja muiden persoonallisista ominaisuuksista, keskinäisistä riippuvuuksista ja monista muista seikoista.

Joskus innostaminen on vaatimista. Vaatimalla tavoitteen toteutumista, innostat muita ylittämään itse itselleen asettamia rajoja.

Luonnollisesti kyse on innostamisesta tavoitteen saavuttamiseen, koska jos ei ole tavoitetta, mihin oikein innostat? Tavoite on siis ensin.

Vaatiminen osoittaa, ettet tingi tavoitteista. Jos tingit, muut oppivat välittömästi, että saa ajaa Poriinkin, ellei Porvooseen huvita ajaa.

En itse pidä sanasta kannustaa, koska sen kanta on kannus, jolla isketään hevosta kylkiin kun hevosta kannustetaan. Vapaaehtoinen innostunut toiminta on kaukana kannuksen iskemisestä työntekijän kylkiin. Siksi kannatan innostamista.

Prosessi.

Johtamisen kaksi kulmakiveä – tavoitteet ja innostaminen – toteutuu ja tapahtuu tekoina erilaisilla foorumeilla. Foorumeja ovat kahdenkeskiset keskustelut ja kokoukset joissa on monia läsnä.

Se on johtamisen prosessia.

Foorumeilla keskustellaan, sovitaan ja päätetään. Päätökset pannaan muistiin, jotta niihin voidaan palata myöhemmin.

Päätetään esimerkiksi tehdä suunnitelma ja sille aikataulu. Suunnitelma on vaikka strategia, asiakashallinnan suunnitelma tai uusasiakashankinnan suunnitelma.

Suunnitelma on harkinnan ilmentymä ja puoliksi tehty.

Sitä prosessia, jolla tavoitteista sovitaan ja jolla innostetaan niiden saavuttamiseen kutsutaan myös johtamisjärjestelmäksi.

Voit lukea tarkemmin johtamisjärjestelmän rakentamisesta sivultani http://www.actional.fi/Johtamisjarjestelma.html

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, , Johtaminen, esimies, esimiestyö, suunnittelu, prosessi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini