Blogin arkisto

Näin pärjäät työelämässä hyvin

Share |

Maanantai 4.2.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgNetin keskustelussa kirjoitettiin työelämässä pärjäämisestä ja lueteltiin pärjäämistekijöitä. Oli osaaminen ja asiantuntijuus, jakaa tietoa, vuorovaikutus. luovuus, sitoutuminen, motivaatio, sisu, määrätietoisuus, halu palvella ja auttaa, rohkeus…

Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin sillä jokaisella meistä on oma luettelonsa ja lopputulos on, ettei kukaan täytä kaikkia kohtia.

Niin ainakin minä uskon. Yli-ihmistä ei ole.

Mielestäni on kuitenkin yksi asia, joka peittoaa kaikki työelämässä pärjäämisen edellytysluettelot.

Se on tee työsi hyvin.

Voi olla, että jonkun mielestä tuo on riittämätöntä ja, että nykyajan työelämä edellyttää paljon enemmän kuin ennen.

Toki.

Vaatimukset ja edellytykset kuitenkin vaihtelevat tehtävästä toiseen. En usko, että sinua auttaa toisenlaisen tehtävän vaatimukset erilaisessa organisaatiossa. Tärkeää on sinun työsi siellä missä työtäsi teet.

Tee työsi hyvin kehoittaa tekemään sen, mitä työn hyvin tekeminen edellyttää. Se ei kuvaa sinua henkilönä, vaan sitä mitä teet.

Kun haluat tehdä työsi hyvin, täyttyy aivan itsestään ainakin yksi yleinen vaatimus. Olet motivoitunut.

Mitä hyvin tehty työ tarkoittaa sinulle sinun työssäsi?

Se voi olla sitä, että toimit yhteistyössä kollegojen, alaisten ja esimiesten kanssa. Saat tietyt tulokset aikaiseksi, jotka kertovat miten hyvin olet onnistunut.

Ehkä hyvin tehty työ merkitsee luovuutta, mutta jossain tehtävässä voi olla tärkeämpää noudattaa sovittua tapaa ja rutiinia pilkulleen.

Mitä hyvin tehty työ on sinulle?

Kun tiedät vastauksen, voit tehdä sen. Jos et tiedä, et voi tietenkään tehdä työtäsi hyvin varmuudella, vaan joskus sattumalta.

Uskon että varmin keino pärjätä työelämässä on tehdä työnsä hyvin.

Annos nöyryyttä on paikallaan, koska hyvin tehty tarkoittaa esimiehen, kollegojen ja alaisten käsitystä hyvin tehdystä työstä, eikä se aina ole sama kuin sinun oma käsityksesi. Tarkista ja varmista oletko samalla kannalla kuin muut.

Kuitenkaan hyvin tehty työkään ei aina riitä; lomautukset, konkurssit, yrityskaupat, väärä naama ja moni muu seikka voi tulla esteeksi.

Silti uskon, että hyvin tehty työ on varmin keino pärjätä työelämässä ja vaikka tulisi ajoittain takapakkia, niin hyvin tehty työ luo mainetta ja arvostusta, joka auttaa seuraavaan työhön.

Työelämä on myös peliä, kilpailua, politiikkaa, vallan- ja rahanhimoa, suuria ja pieniä egoja. Sitä voi kuitenkin kirkastaa ja selkeyttää.

Omassa työelämässä pärjäämisen listassani on siis vain yksi asia:

  • tee työsi hyvin

Tee sitten luettelo mitä se on sinulle.

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Kerro mitä mieltä olet tästä artikkelista? Kirjoitan ajatuksiani ja ideoitani, jotta kuka tahansa voisi hyötyä ja käyttää niitä ilmaiseksi. Arvostan palautettasi.

Avainsanat: Heikki Luoma, johtaminen, esimiestyö, työelämä, työ


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini