Blogin arkisto

Työvoimaa löytyy yrityksille - EU:sta

Share |

Tiistai 5.2.2013 - Heikki Ikonen


heikkiikonen.jpgSuomi on erikoisessa tilanteessa. Monella sektorilla yritykset valittavat työvoimapulaa, vaikka työttömyys on noussut eurokriisin seurauksena, ja irtisanomiset hallitsevat talousuutisia. Yritysten mukaan kyseessä on paljolti rakenteellinen ongelma: työn tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Nuoret hakeutuvat ammatteihin, jotka he kokevat kiinnostaviksi ja seksikkäiksi. He haluavat toteuttaa itseään piittaamatta työmarkkinoiden realiteeteista. Oppilaitokset tukevat kehitystä tarjoamalla koulutusta, johon on paljon tulijoita. Ne saavat rahoituksensa valmistuneiden määrän perusteella, eivät työllistyneiden.

En tiedä, kuinka tarkkaan tilanne skenaariota vastaa, mutta osa totuutta se varmasti on. Esimerkiksi perinteiset teollisuusammatit eivät houkuttele nuoria kielteisten mielikuvien vuoksi – vaikka suuri osa teollisuustyöstä on tätä nykyä siistiä, ruumiillisesti kevyttä ja mukavasti palkattua. Huonossa huudossa on hoitotyökin. Alan työvoimavajeen lasketaan nousevan kymmeniin tuhansiin parinkymmenen vuoden aikana, kun suuret ikäluokat ovat hoidon tarpeessa. Mutta ketään ei voi pakottaa koulutukseen.

Ikaalislainen hoivapalveluja tarjoava Jyllin ei tyytynyt ruikuttamaan tilannetta, vaan haki 30 hoitajaa Espanjasta, jossa on rutkasti koulutettuja ja työttömyyttä. Yllätyksekseen yritys sai parituhatta hakemusta. Hoitajat opiskelevat ennen tuloaan muutaman kuukauden suomea. Kuinka moni työvoimapulaa valittava yritys on edes ajatellut samaa keinoa? Aika harva, veikkaan - vaikka työvoiman vapaa liikkuvuus on yksi EU:n keskeisiä rakennusosia.

Korkeasti koulutettu väki liikkuu jo vaivattomasti EU:ssa, koska vähänkään suuremmat yritykset toimivat ylikansallisesti. Osassa matalammankin koulutuksen ammateissa työmarkkinat ovat yhdentyneet, kuten rakentamisessa. Mutta paljon on tekemistä.

EU:n yhteisten työmarkkinoiden suurin todellinen pullonkaula – asenteiden ohella – on mantereen kielellinen sirpaleisuus. Vientisektorilla pärjää yleensä englannilla, mutta hoitotyön tapaan jotkut työt vaativat paikallisen kielen hallintaa ainakin auttavasti. Harva työ vaatii silti täydellistä kielitaitoa, vaan keskeisellä ammattisanastolla pärjää pitkälle. Suomi on vaikea kieli, muttei mahdoton. Kyllä sen jokainen oppii, jos motivaatiota riittää. Työttömyys on tehokas motivoija.

Suhdannetyöttömyyden ravistelemasta EU:sta löytyy osaajia muuallekin kuin hoitokotiin, jos rekrytointi ja kielikoulutus toimivat. Niiden järjestäminen voi olla pienelle yritykselle iso kynnys, mutta vähänkään suuremmalle sen ei pitäisi olla ylivoimaista. Pienet yritykset voivat lyödä hynttyynsä yhteen, keskenään ja työvoimaviranomaisten kanssa. Koordinoitu yhteistyö helpottaisi työntekijöiden etsimistä ja koulutuksen järjestämistä niin käytännön järjestelyiden kuin kustannusten suhteen.

Suomalaiset ovat aina osanneet paeta työttömyysaaltoja rajojen taakse, niin Amerikkaan kuin Ruotsiin. Työperäinen siirtolaisuus on tuttua vähän jokaiselle Euroopan maalle. Suomi ei ole tähän asti juuri kuulunut työsiirtolaisten toivelistalle, mutta ajat muuttuvat. Suomessa on hyvän tulotaso ja turvallinen yhteiskunta. Ne eivät ole ihan huonoja kilpailuvaltteja.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, työ, työvoimapula, työttömyys, työelämä, teollisuus


Kommentit

5.2.2013 19.10  kp

Monet hommat ei enää kelpaa suomalaisille. Jostain tekijät pitäis saada. Siivoajat ja bussikuskit on jo tuontiporukkaa. Siihen kai se menee Suomessakin.

5.2.2013 19.32  Töitä riittäisi, mutta jos oikein töitä pitää tehdä, ei kelpaa

Hommat jossa oikein joutuu "vanhan ajan tapaan" tekemään töitä eivät tosiaan kelpaa. Ainakaan kaikille, jotka töitä vinkuvat. Pitäis päästä BB tähdeksi tai päästä helpolla tai saada heti joku esimiespesti yms. olis kyllä heti ottajia. Liian moni ei halua rakentaa itse vaan luulee heti olevansa jotain, vaikka ei ole oikein mitään käytännön tasolla vaan vain paperilla omassa päässään.
Mutta lumetyöpaikkoja ei vaan löydy kaikille. Alkakaa töihin kute isoäitinne, iso isoisänne jne...muuten hukka perii, ja evoluutiossa heiveröiseksi henkeltään ja muultakin kehittynyt lajimme kohta on muisto vain. Pitäiskö tulla sota ennenkuin uskotte?

6.2.2013 14.05  otetaan mistä saadaan

Jos ei duuni kelpaa härmäläiselle niin pitää ottaa muualta. Kun työttömyys raapii liki kolkyt rossaa jossain Espanjassa niin ei ole väki ihan ronkelia veikkaan. Pistää se varmaan vipinää meikäläisiinkin jossain kohtaa.

8.2.2013 13.44  kilpailu jes

Tulis vaan porukkaa eu:sta tänne niin syntyis kilpailua työvoimasta, eiköhän kilpailukyky olis kohta kohdallaan ilman jatkuvaa urputusta. Eikös eun pitänyt edistää kilpailua, työmarkkinoilla kans toivon mukaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini