Blogin arkisto

Myyjä! Varo nuhapumppuja työyhteisössä!

Share |

Perjantai 22.2.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgArvoisa myyjä! Onko työyhteissössänne "nuhapumppuja"? Siis työntekijöitä, jotka toimivat myynnin parissa, mutta kaikki muu paitsi myynti priorisoituu aina etusijalle. Kahvin keittäminen, työpöydän järjestäminen, kontaktien "etsiminen" (=prospektointi), myynnin "valmistelu", seurustelu-upseerina toimiminen, maitopurkin hakeminen kaupasta kesken työpäivän, tupakalla käyminen ja yleismies-Jamppana toimiminen ym. Vievät aikaa ja ovat mieluisampaa tekemistä kuin itse myynti. Eivät edellä mainitut tehtävät ole turhaa työtä ja sitaateilla tarkoitan ko. asian tekevinään olemista. Prospektointi ja myynnin valmistelu ovat tärkeitä asioita, mutta ne eivät johda kauppaan, ellei luuri nouse tai asiakkaita tavata eli tehdä jotain konkreettista asiakaskontaktin syntymiseen.

Kyllä näitä nuhapumppuja on muuallakin kuin myyntityön parissa, mutta myyntityössä olennaisen tekemisen välttely kostautuu raskaasti – päivittäin. Hyvä (tai huippu)myyjä ei suostu olemaan seurustelu-upseerina, vaan edellyttää itseltään tuloksia ja tiedostaa, että tuloksia edellyttävät teot, joita myyntityössä ovat mm. puhelut ja tapaamiset.

Myynnin saralla eräs maailman tunnetuimmista myyntivalmentajista nimeltään Brian Tracy kertoo, että myyjä on keskimäärin 90 minuuttia päivässä tekemisissä asiakkaan kanssa. 7,5 tunnin työpäivästä 1,5 tuntia on noin 20%. Olisikohan viisainta pitää huoli, että ainakin tämä 20% tulee tehdyksi vuoren varmasti välttelemättä sitä ja priorisoimatta sitä kaiken muun perään? Jos tuntuu siltä, että tehokasta myyntityötä ei jaksa/ viitsi tuon vertaa tehdä niin olisikohan alan vaihtaminen paikallaan?

Miksi nuhapumppuja pitää varoa? He tartuttavat tautinsa toisille! Jos jollakulla on tarttuva tauti (oksennustauti tms), vältät todennäköisimmin tällaisen taudin tarttumista itseesi? Ja jos tiedostat itselläsi olevan vastaavanlaisen taudin, et mene tartuttamaan sitä toisille (jos olet täysipäinen), eikö? Jos tunnistat nuhapumppuja työyhteisössä, joita et voi välttää, tarjoa heille "lääkitystä" ja mikäli he eivät ole valmiita "lääkitykseen" niin lienee tj:n aika toimia asian puitteissa. Jos itse olet nuhapumppu, pyydä lääkitystä tai lopeta toisten tartuttaminen (keinot kyllä löytyy).

Lääkitys edellyttää halua tervehtyä. Ellet itse tiedosta, miten parannut taudista, kysy lääkitystä sellaisilta, jotka eivät ole nuhapumppuja. Tiedät varmaan, kuka saa tuloksia. Lääkityksenä on usein myyntialalla aktiivisuuden lisääminen. Jos aktiivisuus puolestaan on kunnossa, mutta tulokset eivät näytä valoisilta, on syytä miettiä, onko laatu (soittojen, tapaamisten) hyvä, entäpä kohdennus ja suuntaus (kohderyhmä, fokus, ajankäyttö ym.).

Jos olet kokeneempi myyjä ja sinulla on annettavaa muille, pidä "lääkekaappia" aina mukana ja jeesi kavereita ennenkuin nuha iskee, jos merkit viittaavat negatiiviseen suuntaan. Mitä enemmän ympärilläsi on ammattitekijöitä, sitä paremmin se ruokkii itseäsi. Varo, ettei oma nenä ala vuotaa.

Vältä nuhapumppuja!

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, markkinointi, myynti, myyntityö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini