Blogin arkisto

Kun ei ymmärrä lukemaansa? Miten osoittaa osaaminen?

Share |

Perjantai 15.3.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgOsaaminen ei riitä, jos sitä ei hyödynnä tai sitä ei voi osoittaa. Ala-asteen toisen luokan keväällä opettaja oli rastittanut todistukseeni kohtaan "Luetun ymmärtäminen" -› Tarvitsee lisää harjoitusta. Eka luokan syksy ja kevät sekä toka luokan syksy menivät siten, että kaikki arvioinnin kohteet olivat ns. parhaassa, mutta tahra kilpeen tuli toka luokan keväällä tosiaan luetun ymmärtämisessä.

Miksi? Uskon, että pääsyy oli pitämässäni kirjaesittelyssä. Meillä oli tehtävän lukea jokin kirja ja pitää siitä kirjaesittely eli kertoa ja kuvailla kirjan sisältöä ja juonta läpi. Olin valinnut kirjaksi "Koiramäen talossa", jossa kerrotaan maatalon elämästä. Käytännössä kirjan sisältö oli täynnä erilaisia töitä, niinkuin ennenvanhaan maataloissa töitä oli.

Kirjaesittelyni meni seuraavasti: "Tämän kirjan nimi on Koiramäen talossa. Tässä kirjassa aluksi ne teki töitä, siinä keskivälillä ne teki töitä ja sitte lopuksi ne teki töitä". Sitten pidin hiljaisen hetken lopettaakseni niin paras kaverini näsäviisaana lähti laukomaan kysymystä kehiin. "Mitä ne siinä alun ja keskivälin välillä tekivät?" Vastasin kylmän rauhallisesti: "Töitä". Se oli siinä.

Eihän tuosta selviä, olinko lukenut kirjaa vai en, mutta tuossa esittelystä ei selviä se, mitä töitä kirjassa tarkalleen ottaen tehtiin. En siis osoittanut osaamistani, että olisin ymmärtänyt lukemani. Ei riitä, että vastaa "tekivät töitä", vaan se tulisi tarkentaa.

Näin ollen opettaja taisi tehdä johtopäätöksen, että Juha tarvitsee lisää harjoitusta luetun ymmärtämisessä. Esimerkki kuulostaa naiivilta, mutta aivan sama on työelämässä. Ei riitä, että työntekijä sanoo osaavansa "laskuttaa" tai "hoitaa asiakaspalvelua", vaan ko. asia on purettava pienempiin osiin, mitä osaaminen tarkalleen ottaen tarkoittaa ja mitä työntekijä nimenomaisesti osaa (tai mitä ko. tehtävän osaaminen tarkoittaa).

Näyttötutkinnoissa osaamisvaatimukset on esitetty selkeästi. On määritelty arvioinnin kohteet ja kriteerit. Suosittelen vahvasti perehtymään oheiseen linkkiin ja sieltä oman alan tutkinnon perusteisiin. Esim. työntekijöiden perehdyttämiseen arvioinnin kohteet ja kriteerit ovat oiva työkalu.

Jos joku "väittää" osaavansa jotain, on viisasta kysyä, miten voit kyseisen osaamisen osoittaa? Minun kirjaesittely jäi hiukan tyngäksi aikoinaan.

http://www.oph.fi/koulutuksen_jarjestaminen
/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet/
nayttotutkintojen_perusteet

Osaaminen on aina osoitettavissa!

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, ssaaminen, itsensä kehittäminen, oppiminen, koulutus


Kommentit

15.3.2013 11:45  Jarmo Tuokko

Kirjoittaja on täysin oikeassa siinä, että osaaminen ja osaamisen osoittaminen ovat kaksi eri asiaa.

20.3.2013 22:50  Juha Ahola

Kiitos Jarmo!

Sinäpä sen kiteytit ytimekkäästi.

Kun on tekemisissä näyttötutkintojen parissa, oppii hyvin todennäköisesti ymmärtämään juuri tuon asian. Arvioinnin kohteet tulee osoittaa kriteerien mukaisesti. Kokenut näyttötutkintomestareiden kouluttaja sanoi sanat, jotka tarttuivat minuun.

Näyttötutkintojen arvioinnissa ei ole tarkoitus selvittää, mitä tutkinnon suorittaja ei osaa. Arvioinnissa on tarkoitus selvittää ja varmistua, osoittaako tutkinnon suorittaja osaamisensa kyseisten arvioinnin kohteiden ja kriteerien mukaisesti. Ja jotta tutkinnon suorittaja saa "pahvin" käteen, hänen tulee täyttää kaikki ammattitaitovaatimukset, jotka siis on esitetty arvioinnin kohteina ja kriteereinä.

Työpaikoilla tullaan tärkeiden kysymysen pariin. Onko tietyn tehtävän osalta määritelty osaamisvaatimukset, jotka voitaisiin pilkkoa arvioinnin kohteiksi tietein kriteerein. Moniin työtehtäviin löytyisi opetushallituksen sivuilta em. asiat copy-pastella ja niitä voisi sitten muokata yrityksen toimintaan sopiviksi tietyin täydennyksin ja poistamisine.

20.3.2013 23:26  Ei kaikkea todisteta oikeasti

Entä miten osoitetaan todella oikeasti sellaisten tedemiesten pätevyys, jotka tutkivat asioita, joita kukaan ei ole vielä saanut selville?
Tai tutkijoiden tutkimistaito. Mikään taito ei ole saavutettu etu. Näyttätutkinto voi olla vanha tai virheellinen tai uuteen maailmaan sopimaton.
Miten poliitikon pätevyys etukäteen osoitetaan? Koulutustausta ei sitä ainakaan takaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini