Blogin arkisto

Puhe tuntemattomalle myyjälle

Share |

Maanantai 25.3.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgMyyjä parka. Yrität saada asiakkaan ostamaan ja saat useammin turpaasi kuin onnistut kauppojen saamisessa. Kuitenkin jatkat vaan lannistumatta.

Ei ole toista ammattia, jossa saa henkisesti kuonoonsa yhtä paljon kuin sinä myyjänä saat.

Olet eri maata kuin muut. Nouset häviön jälkeen pystyyn, keräät voimat ja kohdistat matkasi kohti uutta mittelöä, jossa tappion todennäköisyys on suurempi kuin voiton. Muut eivät nousisi. He valittaisivat osakseen saamaansa kohtelua ja luovuttaisivat.

Olet lannistumaton taistelija. Et menetä itsetuntoasi ja toivoa tai tuhoudu tappioiden vuoksi.

Antropologi G. Clotaire Rapaille kutsuu sinua Happy Looseriksi. Haet jännitystä kuten uhkapelaaja, joka tietää häviävänsä useimmilla kerroilla, mutta jota innostaa voiton mahdollisuus.

Pidät esimiehistä, jotka ymmärtävät, ettet voi aina voittaa, koska tiedät, että se on totta ja jos pomosi sanoisi, että myynti on helppoa, se olisi kuin vetäisisi märällä rätillä kasvoillesi. Myynti ei ole helppoa.

Myynti on vaikeaa. Juuri siksi olet myyjä. Ei sinua kiinnosta lattea rutiini, jossa ei tarvitse panna itseään likoon. Saat kiksit kaupan saamisen prosessiin kuuluvien hankaluuksien, esteiden ja vaikeuksien voittamisesta, vaikka pomosi luulee, että sinua motivoi provisio ja bonus. Pistät toki sinulle tarjotut rahat taskuusi ja lähdet kohti uutta kiksejä antavaa taistelua, mutta et ole myyjä rahan vuoksi.

Mayer ja Greenberg sanovat, että sinulla on kaksi kykyä. Olet empaattinen ja sinulla on drivea. Noiden kahden kyvyn avulla pärjäät.

Rikot jopa työnantajasi sääntöjä, jos katsot niiden olevan esteenä kaupan saamiselle. Siksi pomosi saattaa joskus miettiä antavansa sinulle potkut, mutta ei voi, koska teet niin hyvää tulosta.

Olet haastaja "challenger", jolla nimellä Dixon ja Adamson kutsuu parhaita myyjiä. Siinä roolissa pistät hiukan ystävällistä painetta asiakkaille ja omalle väelle. Et pelkää kertoa näkemystäsi, vaikka se olisi erikoinen ja tavallisuudesta poikkeava, mutta huolehdit, ettet vaikuta paskiaiselta.

Moni etsii sinua, mutta ei löydä. Olet heidän tutkapintansa alapuolella siksi, että he etsivät erilaista myyjää. Sellaista joka juttelee mukavia, on hauska ja ulospäin suuntautunut ja puhelias, joka rakentaa asiakassuhteita, jotka tarjoavat mahdollisuuksia seurustella sujuvasti kahvikupposen äärellä.

Sinä suunnittelet, mietit ja pohdit omaa strategiaasi ja taktiikkaasi kaupan saamiseksi ja opiskelet jatkuvasti uutta asiakkaista, tuotteistasi ja palveluistasi ja pidät silmäsi ja korvasi auki.

Tuot firman kassaan rahat, josta maksetaan muiden palkat ja sivukulut. Menestyksestäsi riippuu koko yrityksen menestys ja kokonaisten toimialojen menestys ja jos toimit viennissä, valtion kauppatase.

Tämänkin luettuasi mietit ehkä jo mistä saat uutta jännitystä uuden kaupan hieronnan muodossa.

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, markkinointi, myyjä, myyminen, myynti


Kommentit

25.3.2013 11:26  Pauli Vuorio

Heh.

On hyvä muistaa, että yksi ensimmäisistä asioista on murtaa ( tai tapoja on monta ) raja, jossa myyjä yrittää myydä ja asiakkaan rooli, on yrittää olla ostamatta.

25.3.2013 11:54  Heikki Matias Luoma

Hyvä Pauli.

Jokainen ihminen haluaa tulla työssään paremmaksi, mutta vain osa pistää itsensä likoon sen puolesta. Hyvät myyjät ovat itsensä likoon laittajia.

Kolikon toinen puoli taitaa olla, ettei hyvä myyjä viihdy työssä, josta puuttuu jännitystä ja voiton tuomaa tunnetta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini