Blogin arkisto

Olitko laihdutuskuurilla tai tipattomalla tammikuulla? Kosahtiko?!

Share |

Perjantai 31.5.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgMiten muutoksesta saisi pysyvän? Jos päätit vähentää alkoholin käyttöä, lopettaa tupakoinnin, alkaa käydä lenkillä 4 kertaa viikossa, alkaa käydä kuntosalilla tai alkaa syödä terveellisemmin, oletko vielä kaidalla polulla?

Ohessa Sarasvuon kuuden kohdan ohjelma, jolla voit muuttaa mitä tahansa elämässäsi.

1. Päätä, mitä todella haluat ja ota selvää, mikä estää sinua saamasta sitä?

- Älä keskity siihen, mitä et halua, jottet koe luopumisesta tuskaa.

- "En halua tupakoida." "En juoda alkoholia?" -› Tämä on itsessään ongelma.

- Tuhlaaminen estää vaurastumista. Huonot ruokailutottumukset ovat painonpudotuksen tiellä.

2. Hanki hyvä syy muuttua

- Kun syy muutokselle on vahva, muutos onnistuu, eikä heikkoina hetkinä ei sorru.

- Ylvästelyn pohjalta asetettu motiivi saattaa toimia lyhytjänteisesti. Ymmärryksen pohjalta asetettu syy voi johtaa kestävään muutokseen pitkäjänteisesti.

3. Opettele keskeyttämään toiminta tai tunne, josta olit päättänyt luopua

- Jos jäät itsellesi kiinni siitä, mitä olit luvannut olla tekemättä, keskeytä tekeminen heti, kun huomaat sen. Esim. jos menet napostelemaan jääkaapille, vaikka olit päättänyt olla napostelematta.

4. Kehitä itsellesi uusi, innostava vaihtoehto

- Luopumisen tilalle jotain innostavaa.

- Esim. iltasyömisen sijaan siivoaminen ei todennäköisesti toimi/innosta, mutta urheiluharrastus (vaikkapa parhaan kaverin kanssa) on positiivinen korvaava vaihtoehto.

5. Ehdollista uutta käyttäytymistä

- Vahvista ehdollistumaa, kunnes se on automaattista.

- Muutos ei ole pysyvää, ellei sitä jatkuvasti vahvista.

- Jos käyt kerran lenkillä tai salilla, et voi uskotella pitäväsi itsestäsi (pysyvästi) hyvää huolta. Kun lenkillä tai salilla käymisestä tulee hyväntahtoinen pakkomielle, olet onnistunut tekemään muutoksesta pysyvän.

6. Testaa ehdollistuma

- Haasta itsesi, onko luonnetta pysyä päätöksessä?

- Jos olet päättänyt käydä iltalenkillä, istahda sohvalle ja katso jäätkö sen vangiksi? Tai jos päätit olla ryyppäämättä, lähde kavereiden kanssa yökerhoon ja kokeile, pysytkö vichylinjalla?

Muutoksissa on syytä miettiä, haluaako oikeasti hetkellistä vai pidempikestoista vaikutusta. Laihduttamisen sijaan pienet elämäntapa (liikunta- tai ravintotottumukset) tuovat pitkässä juoksussa kestäviä tuloksia.

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, itsensä kehittäminen


Kommentit

7.6.2013 22:56  Sami Haanpää

Tuossa jutussa oli kohta: "hanki syy muuttua" se on ainakin omalla kohdallani ollut ratkaiseva juttu vaikkapa röökin poltosta luopumisen tiellä.
Minulla meni niin että en pystynyt lopettamaan röökaamista.Niinpä hankin sitten kovalla polttamisella sen riittävän syyn. Vedin niin paljon että en enää vaan pystynyt kunnolla hengittämään, en sen jälkeen ole luvannut kellekään että en polta tai en sano että olisin lopettanut, en vaan tänään polta ja sitä on nyt jatkunut jo vuosia. Voi olla että poltan jo huomenna askin norttia, mutta en Tänään.

Itselläni ei ainakaan toimi mitkään muille tehdyt lupaukset, vaan aina on pitänyt tulla mitta täyteen ennen kuin muutos on alkanut kelvata ja ennenkaikkea niin että muutos on ollut kestävää. Se ettei esim dietin jälkeen ole kilot pysyneet kurissa on itselläni seurausta siitä etten ole ollut dietillä oikeista syistä, vaan esim siksi että olen tehnyt sen ostaakseni hyväksynnän lippua joltain yleisöltä jota ei oikeasti ole edes olemassa, ja kun en sitä tietenkään ole saanut olen palannut vanhoihin tottumuksiini, tekosyynä esim. se ajatus että kun syö riittävästi enemmän kuin kuluttaa ja treenaa painoilla, kasvaa lihaset paremmin ja penkistä menee enemmän tms :) siinä sitten pallomahana ja ehkä hiukan vahvempana ihmettelee ja harmittelee kun ei omia varpaitaan näe, paitsi oikein
kurkottamalla. No nyt olen taas dietillä, syön noin 7 kertaa päivässä ja käyn salilla ja lajitreeneissä, kuten olen koko ajan käynyt silloinkin kun en dietannut ja motiivina on tällä kertaa että kuorsaus loppuu ja olisi hyvä ja kevyt olla, eikä kyllä haittaisi vaikka näyttäisin siten hiukan paremmalta. Oikeita tai vääriä keinoja ja syitä, kukapa näistä tietää, sittenhän tuon näkee, mutta enpä lupaile kellekään mitään, huomenna voin jo syödä lihapiirakkaa kuudella nakillä jos ei syyt tavoitteen saavuttamiseksi riitäkään, mutta en Tänään!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini