Blogin arkisto

Lomarahat pois ja heti!

Share |

Torstai 1.8.2013 - Juha Häkkinen


juhahakkinen.jpgTyöelämän uudistamiseen liittyen on jo parin vuoden ajan saatu kuulla hurjiakin ehdotuksia työmarkkinoiden uudistamisesta. Keskellä kesää tuli sitten taas tämä palkansaajien lomarahojen poistaminen.

Olen samaa mieltä, otetaan ne pois, loppuu jahkaaminen siitäkin.

Suomessahan – yksinkertaistetusti – maksetaan vakituisessa työsuhteessa olevalle henkilölle 11 kappaletta koko kuukauden palkkoja ja yksi kappale 1,5-kertaisia kuukausipalkkoja. Tuo puolikas on se lomaraha. Meillä on tällainen systeemi tässä maassa.

Samoin Suomessa ihmisten palkkataso määrittyy mielissämme kuukausipalkkana. Se voisi määrittyä myös vuosiansioina. Ja kun se määrittyy kuukausiansiona, voidaan halutessa nähdä lomaraha ylimääräisenä etuutena. Tosiasiassa sen poistaminen olisi neljän prosentin palkanalennus.

Esimerkiksi 4 000 euron kuukausipalkkaa saavalle maksetaan 11 kpl 4 000 euroa (eli yhteensä 44 000 euroa) ja yksi kappale 6000 euron palkkoja (jossa sisällä se puolikas eli 2 000 euroa lomarahaa). Esimerkkihenkilön vuosiansio on tällöin 50 000 euroa.

Kun jaamme 50 000 euroa kuukausien määrällä, saamme yksinkertaisen tavan poistaa lomarahan, jos se kerran kiusaa. Kuukausipalkka on tämän jälkeen 4000 euron sijasta tommoset 4166,66 euroa ja vuosiansio edelleen sama 50 000 euroa.

Lakkaa lomarahat kiusaamasta. Ja tällä systeemillä esimerkiksi ne yrittäjät ja yritykset, joiden toiminta ja menestys riippuu kuluttajien ostovoimasta täällä kotimarkkinoilla, voivat laittaa kätensä ristiin ja olla kiitollisia siitä, että palkat eivät yleisesti laske.

Juha Häkkinen
Toiminnanjohtaja
SMKJ

Avainsanat: Juha Häkkinen, työ, työelämä, loma, lomaraha, palkka


Kommentit

2.8.2013 20.14  AP

Lomarahat voi kyllä ottaa pois yli 100.000 vuodessa palkkaa saavilta. Suurempi asia olisi kuitenkin, että otetaan eläkekertymä tämän ylittävältä pois ja työnantajilta vastaavasti maksut. Niin pitäisi ehdottomasti tehdä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini