Blogin arkisto

Ellet löydä selvää syytä toistuviin ongelmiin, niin syy on luultavasti sinussa

Share |

Maanantai 26.8.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgVedät päätöksen lonkalta muutamassa sekunnissa. Arvostathan nopeaa toimintaa. Teillä ei jahkailla vaan päätetään nopeasti ja tehokkaasti.

Alaisesi alainen soittaa sinulle. Hän kertoo ongelmasta ja kysyy sinun apuasi. Määräät toisen henkilön avustamaan soittajaa.

Sitten alaisesi esimies tulee puhumaan sinulle, koska henkilön määrääminen toisiin tehtäviin vaarantaa tärkeän projektin. Päätöksestä on vaikea luopua, mutta haluat myös, ettei projekti vaarannu, joten teet kompromissin. Henkilön ajasta puolet menee avustamiseen ja puolet projektiin.

Ongelma on mielestäsi ratkaistu.

Jos hetken miettisit mitä teit, niin tajuaisit, että aiheutit häiriön yrityksen toimintaan. Ammuit ensin lonkalta ja vasta sitten mietit päätöksesi vaikutuksia.

Heittolaukaukset ja improvisointi aiheuttavat useimmiten vain vahinkoa.

Jos etsit syytä siihen miksi johtamasi organisaatio ei menesty toiveiden mukaisesti, miksi strategia ei toteudu tai myynti ei toimi kuten sen pitäisi mielestäsi toimia, etkä löydä syytä niin syy on todennäköisesti sinussa.

Aiheutat johtajana ongelmia.

Sinun on hyvä muuttaa hiukan ajatteluasi. Nopea päättäminen ei ole hyve vaan oikeat päätökset.

Auttaa, jos ongelman ilmetessä hetken mietit, mistä todella on kyse? Miettimiselle ja pohtimiselle on annettava aikaa.

Selvitä eri päätösvaihtoehdot. Ellei sinulla ole kuin yksi päätös mielessäsi, on vaihtoehtoja liian vähän.

Selvitä mitä sivuvaikutuksia päätösvaihtoehdoilla on. Ellet tiedä mitä uusia ongelmia päätöksesi aiheuttaa ja päätät silti, et ole tehnyt työtäsi kunnolla.

Vaarallisinta on, kun et hyväksy mitään varoituksen sanaa muilta vaan teet kuten sinusta tuntuu, ja paino on nimenomaan sanalla tuntuu, jolla perustelet päätöksesi.

Nopeasti päättävän johtajan työn tuottavuutta ja menestystä edistää paljon, jos hän alkaa pohtia tarkemmin päätöstensä seurauksia ja se edellyttää aikaa.

Erinomainen tapa on antaa itselle (ja kertoa se muillekin) määräaika. Sanot milloin päätät asian. Siihen mennessä olet ehtinyt tovin pohtia asiaa eri kanteilta, puhua muiden kanssa suoraan tai peitellysti eri vaihtoehtojen vaikutuksia puntaroiden.

Hyvä keino selkeyttää omia ajatuksia on kirjoittaa niitä kynällä paperille, ja toiseksi paras on kirjoittaa niitä ruudulle.

Arvostan, jos haluat antaa palautetta tai oman mielipiteesi alla olevaan kommenttikenttään tai lähetä minulle s-postia.

JAA artikkeli LinkedInissä kavereillesi!

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, johtaminen, päätöksenteko


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini