Blogin arkisto

Eroon kiltteydestä, kymmenen vinkkiä

Share |

Torstai 12.12.2013 - Anja Kadziolka


sekuntielamaablogi.jpgOletko lukenut kirjan Kiltti tyttö ei pääse pomoksi. 101 tapaa hävitä miehelle? (Hieman provosoiva käännös kirjan alkuperäisestä nimestä "101 unconscious mistakes women make that sabotage their careers") Se on Lois P. Frankelin kirjoittama opas siihen, miten erilaisista käyttäytymismalleista voi päästä eroon. Käyttäytymismalleista, joiden vuoksi naiset eivät etene urallaan. Se kertoo, mitä ei pidä tehdä, jos haluaa tulla otetuksi tosissaan liike-elämässä. Asioita, joita ei tule ajatelleeksi. Kirja on tarkoitettu työssäkäyville, mutta on pätevä jokaiselle, joka työskentelee liike-elämässä, myös yrittäjille. Kuten minulle.

Jo sisällysluettelon otsikoista tunnistan itseni: "Pelihengen puute", "Puurtaminen", "Työskentely tauotta", "Naiivius", "Nuukailu yrityksen rahojen käytössä", "Odottelu pyytämisen sijaan", "Vaikeneminen", "Gallup ennen päätöksentekoa", "Tarve olla pidetty", "Totuuden puhuminen", "Liiallinen puhuminen omista asioista", "Varominen loukkaamasta muita", "Rahan merkityksen kiistäminen", "Täyden vastuun ottaminen", "Hiusten tai meikin kohentaminen julkisesti", "Asiattoman käytöksen suvaitseminen", "Liiallinen kärsivällisyys", "Vaatimattomuus", "Palautteen jättäminen huomiotta", "Reagointi ilman taukoa tai miettimistä", "Täytesanojen käyttö"...

KYLLÄ, OLEN SYYLLINEN! Olen syyllistynyt näihin ja moneen muuhunkin kirjan 101 tapaan hävitä miehelle!

En koe hävinneeni kenellekään, mutta ymmärrän virheeni. Mielihyväkseni huomaan kuitenkin, että kymmenen vuotta sitten lista olisi ollut tätäkin pidempi. Olen siis ajan myötä kasvanut, mutta huomaan, että kehitettävää on yhä.

On todella mielenkiintoista miettiä sitä, mistä kiltin tytön rooli tulee. Kirjan kirjoittajan mukaan sekä vanhemmilta että yhteiskunnalta. Tyttöjen pitäisi olla kiltisti hiljaa ja pojat voivat riekkua ja esittää valtavuuttaan. Onko todella näin? Oli miten oli, Frankel ei vaadi naisten alkavan käyttäytyä kuten miehet, vaan tiedostavan nämä asiat ja alkavan käyttäytyä kuin aikuinen nainen, ei kuten pikkutyttö, joita vaatimattomuus ehkä kaunistaa ja joilla hiljaisuus on hyve, mutta ei liike-elämässä. Väitän, että jopa vanhoissa naisissa on löydettävissä näitä tiedostamattomia pikkutytön piirteitä. "Omanatuntona toimiminen", "Tutuissa ympyröissä pysyminen", "Idioottien suojelu", "Oman työn tai aseman vähättely", "Kerrosvoileipä".

Jos ihmettelet, kerrosvoileipä on palautteen antamisen menetelmä. Ideana on peittää kielteinen palaute kahden myönteisen palautteen väliin. Tämä voi olla palautteen antajalle helpompaa, mutta vastaanottajalle hämmentävää. Parempi on siis sanoa rohkeasti suoraan pelkäämättä että toinen ei enää pidä sinusta. Kuten lasten kanssa, kokonaisuus merkitsee, positiivisen palautteen voit antaa toisella kertaa.

Poimin kirjan satojen vinkkien joukosta nämä kymmenen vinkkiä, jotka mielestäni ovat niin uran kuin mielenterveyden kannalta todella tärkeitä ja jotka usein unohdetaan. Näin pidät huolen itsestäsi liike-elämässä!

1. Jos joku ei pidä sinusta, vaikka olet tehnyt parhaasi suhteen rakentamiseksi, älä välitä siitä sen enempää.

2. Aseta realistiset tavoitteet sille, mitä voit päivässä saavuttaa.

3. Kun esität vakavan viestin, älä pehmennä sitä hymyilemällä.

4. Kun esität mielipiteen, sano se suoraan äläkä pue sitä kysymyksen muotoon.

5. Älä pyydä turhaan anteeksi.

6. Puolusta sitä mihin uskot, vaikka muut eivät olisi kanssasi samaa mieltä.

7. Älä hae kahvia, pidä pöytäkirjaa tai käy ottamassa kopioita, kieltäydy kohteliaasti.

8. Jos joku kohtelee sinua asiattomasti, kerro hänelle miltä se sinusta tuntuu.

9. Kun sinulle annetaan kohtuuton määräaika, pyri saamaan sen neuvottelemalla realistisemmaksi.

10. Jos koet ansaitsevasi palkankorotuksen tai suuremman korvauksen tehdystä työstä, pyydä sitä!

(Lähde: Kiltti tyttö ei pääse pomoksi. Nice girls don’t get the corner office. Lois P. Frankel, Talentum)

Anja Kadziolka

Kirjoittaja on yrittäjä ja kahden lapsen äiti.

Lue alkuperäinen kirjoitus ja kirjoittajan blogia Sekuntielämää tästä.

Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, kiltteys, asenne, yrityselämä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini