Blogin arkisto

Moniajoa - työtehon huonontamista

Share |

Tiistai 7.1.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgLuin ohimennen Talouselämästä artikkelin huonoista työntekijöistä. Artikkelissa oli referoitu Cracked.comin artikkelia, jossa esitettiin viisi tieteellistä syytä siihen että on huono työntekijä. Ja yksi syistä oli aivojen moniajo.

Esimerkiksi Kanban on tuotu mukaan ketterien menetelmien työkalupakkiin mm. siitä syystä, että sen avulla saadaan organisoitua töitä ja rajattua yhtäaikaisen töiden määrää. Suurella määrällä yhtäaikaisia töitä on tapana hidastaa kaikkien vaiheiden osien valmistumista. Ihmisen huomiokyky hajaantuu usean työn kesken ja tällöin kaikki työt tulevat huonommin suoritetuksi. Siltikin monissa projekteissa päällekkäisiä töitä tehdään paljon ja oletetaan niiden nopeuttavan työn valmistumista.

Avainsanat: Kari Vahtolammi, moniajo, työteho, työskentely, työ, multitasking


Kommentit

16.1.2014 6:42  Päivi Strömmer

Ihan loistava bloggaus, Kari!

Multitasking, tuo aivojen moniajo, heikentää aikaansaamisen kykyä, hidastaa prosessia, aiheuttaa virheitä ja jopa laskee älykkyysosamäärää, mikäli on luottamista HBR:n taannoiseen yhteenvetoon.

Mukava, että otit esimerkkinä kanbanin.
One piece flow, yhden kappaleen virtaus, on lean-ajattelussa periaatteellisella tasolla (ei aina kirjaimellisesti!) tavoitteena, oltiinpa sitten tehtaalla tai toimistossa.

16.1.2014 11:10  AP

Käsittääkseni on kuitenkin hyvin harvoja poikkeusyksilöitä, jotka pystyvät jonkinlaiseen moniajoon hyvin tehokkaasti. MItenkähän on?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini