Blogin arkisto

Blogin kirjoittamisen vaikeudesta

Share |

Tiistai 4.2.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgBlogin kirjoittaminen on loppujen lopuksi hyvin vaikeata. Itsellä on kaksi suurta estettä asialle: osaanko sanoa mitään kehittävää sekä vertaaminen muiden blogeihin. Eli perinteisesti suomalainenhan on tottunut pitämään kynttilää vakan alla ja myöskin on aika vaatimaton. Onneksi jopa kotimaisten blogien joukossa on niitä, joiden kirjoittajat ovat ylpeitä tuotoksestaan ja julkaisevat tekstejä esimerkiksi kirjan muodossa.

Oman blogin pitämisessä on ehkä myöskin kolmas vaikeus mukana eli omat kiinnostuksen kohteet ovat hajaantuneet turhan laajalle alueelle ja jos kaikesta kirjoittaisi, niin päivän tunnit eivät riittäisi. Siksi yritänkin pitää blogia edes hiukan kurissa ja valita tärkeimpiä aiheita, joista sepustuksia raavin.

Väliin tuntuu siltä, että blogiin kirjoittamisen esteenä on myös oma vaatimustaso eli osaanko sanoa mitään kehttävää ja tuoda julki omia päätelmiä asioista. Varsinkin kun lukee ns. hyviä blogeja kuten esimerkiksi Jari Parantaisen Gurumarkkinointia tai vaikkapa Lare Ekmanin Ketteryys- blogia, niin tuntuu siltä että omat kirjoitukset on hiukan eri tasoisia. Olo on kuin papukaijalla, joka toistaa opittuja asioita. Ehkä taustalla on se, että suomalainen vaatimattomana on tottunut olettamaan, ettei itsellä ole näkemystä asiasta.

"Aitous vetoaa paremmin kuin ylimielisyys. Lukijat rakastavat virheitä ja mokia. Ne tekevät sinusta inhimillisen. Tunteet toimivat paremmin kuin pelkät tieto-oksennukset. Ikävystyttäminen on helpompaa kun luulet.", ajatus löytyy Yrittäjän verkkomarkkinointi- blogista.

Mutta blogeja lukemalla oppii uusia asioita ja yksi opituista on se, että blogien teksteillä on selvä rakenne. Tyypilline rakenne on juuri tuotlla Gurumarkkinoinnissa eli tekstit alkavat usein viittauksella johonkin muuhun tekstiin ja sitä kautta vedetään aiheeseen mukaan opetus. Ikäväkseni on vain todettava, että tekstien rakenne sopii ainakin minulle ja luen mielelläni kyseisen blogin artikkeleita.

Toisaalta on myös muita hyvin kirjoitettuja blogeja ja osa ihan suomen kielellä ja osa ulkomaisella. Itse en kylläkään pidä blogista, joka on osin kirjoitettu kotimaisella ja osin muulla kielellä. Jotenkin omasta mielestä blogiin kuuluu vain yksi kieli käyttöön kerralla.

Eli blogin kirjoittamisessa lienee haastetta. Hyvän blogin aikaiseksi saamiseen taidetaan vaatia aika paljon ns. journalistista ja ammattimaista otetta. Eli asioita ei kait saisi kavaa pelkästään wikeistä ja vain myötäillä asiantuntijoita. Vaan pitäisi harrastaa lähdekritiikkiä, omata hyvä kirjoitustaito sekä myöskin valita blogille oma tyyli ja asioiden esittämistapa.

Eli pienen harkinnan tuloksena olen päätynyt ohjamaan omaa blogiani siihen suuntaan, että ns. tieto-oksennukset vähenevät ja asioista ja myös mokista kirjoitetaan reilusti. Joskus asiat vaativat sitä kuivaa tietoa ja joskus eivät. Mutta tarkoitus on saada lukijalle edes jonkinlainen ajatus asista ja ehkä myöskin saada kommentteja blogi-tekstien perään.

Mutta katsotaan nyt kuinka opetteleminen sujuu eli saanko blogia ohjattua siihen suuntaan mihin tahdon. Ja jos saan, niin onko siitä hyötyä lukijoille. Ja senhän näkee siitä, että blogi- kirjoitukset saavat negatiivista tai positiivistä kommentointia aikaiseksi. Ja tulen pitämään blogini suomen kielellä kirjoitettuna, koska ainakin ammattiasioista kirjoittaminen on vaikeinta omalla äidinkielellä.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, blogi, kirjoittaminen, kehittyminen, kieli


Kommentit

4.2.2014 17.34  Virpi Hakkarainen

Olipa mielenkiintoista luettavaa.
Juuri tässä itse pähkäilen ja pohdiskelen oman blogin perustamista. Olen ajatellut, että otan vain matalalla kynnyksellä ja olen juuri sitä mitä olen tulevine teksteineni...
Ihmisen inhimillisyys ja lempeys niin itseään kuin muitakin kohtaan olkoon yksi peruskivistäni. Hiljaa hyvä tulee...ja kun vielä toimii niin ehkä tulee vielä paremmaksi.
No ikuisena pohdiskelijana jätän ajatukseni tähän.

4.2.2014 21.29  Henrik

Kirjoittamista vaikeampi on usein se, että saa lukijoita ja oikeita lukijoita.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini