Blogin arkisto

Oppia ikä kaikki - Haastattelussa yrittäjä Mikko Hanski

Share |

Perjantai 14.2.2014


juhaahola.jpgHaastattelussa yrittäjä Mikko hanski, osa 1/3.

Oululainen Mikko Hanski, 34, valmistui Oulun yliopiston teknillisestä tiedekunnasta viime vuosikymmenellä diplomi-insinööriksi. Hänen kaltaisen taustan omaavista henkilöistä varsin moni toimii Nokian, NSN:n, Renesas Mobilen ym. yritysten palveluksessa eri tehtävissä. Viimeisen 5–10 vuoden aikana lienee konkretisoitunut jo sotien jälkeen syntyneille ikäpolville (eli vanhemillemme), että alla oleva sitaatti ei ole tätä päivää.

ELINIKÄISEN OPPIMISEN TARVE

"Hoida peruskoulu hyvin, mene lukioon, kirjoita hyvät paperit, hae yliopistoon, valmistu, hanki 'turvallinen' työpaikka isosta firmasta, luo pitkä ura siellä ja jää 65-vuotiaana eläkkeelle."

Opiskelu ja oppimisen tarve eivät pääty koulun penkeille, vaan jatkuvat läpi elämän. Työpaikoilla on tarpeen järjestää niin sisäisiä koulutuksia kuin myös ulkopuolisten tarjoamia koulutuksia. Tarve elinikäiselle oppimiselle on itsestäänselvyys. Säännöllinen lukeminen ja  seminaareilla käynnit ovat eräitä tapoja Mikolle itselleen oppimisen tukena.

TYÖNTEKIJÄNÄ OPPIA IKÄ KAIKKI 

Yliopistolta valmistumisen jälkeen Mikko työskenteli noin 8 vuotta VTT:n palveluksissa. Hän kokee, että tuo oli arvokasta aikaa nähdä ja oppia asioita isommassa organisaatiossa mm. projektityöskentelystä. Välillä Mikko piti opintovapaata kuitenkin yhtä omaa intohimon kohdettaan, ravitsemustieteitä, opiskellakseen.  VTT:n työ oli opettavaista aikaa, mutta ei lopulta tarjonnut riittävästi Mikolle omien intressien mukaisia haasteita.

Mikkoa alkoivat kiinnostaa kovasti mobiiliapplikaatiot parisen vuotta sitten ja ajatus yrittäjyydestä oli ehtinyt kypsyä. Hän perusti toiminimen ja alkoi työstää omaa projektia tämän merkeissä ja pian sai kuin varkain myös asiakasprojektin. Mikon kaveri oli perustanut yrityksen. Kaveria kiinnosti mobiiliapplikaatio ja Mikko tuumasi voivansa tuottaa sen – ja laittoi toimeksi. Projekti meni hyvin.

Vajaa vuosi sitten Mikko perusti osakeyhtiön Appiukko Oy. Mikon toimenkuva itse yrittäjänä on varsin monipuolinen, sillä hän myy itse projektit ja myös tuottaa ne käyttämällä "iPhone-koodaamisen" ammattilaisia ympäri maailmaa koodareina. Appiukko Oy tekee niin omia projekteja (eli kehittää myytäviä applikaatioita) kuin myös asiakasprojekteja iPhone-sovellusten parissa. Tyypilliset asiakasprojektit kestävät työmäärällisesti noin 1–2 kuukautta.

EI TARVITSE OLLA KAIKKIVOIPA 

Mikko katsoo omiksi vahvuuksikseen projektijohtamisen, mikä edellyttää rakentavahenkistä toisten tsemppaamista parhaaseen. On tärkeä huomioida ihmisten erilaisuus arvostavan vuorovaikutuksen avulla. Kun kehittää itseä intohimoisesti, tämä huokuu myös toisiin. Mikko katsoo myös teknisen taustan hyödyksi ja jopa edellytykseksi alalla toimimiseen, mutta pitää itseään ei-puhtaana-insinöörinä eli hänellä on innovatiivisuutta visioida uusia juttuja. Pelkästään koodaushommissa hän ei viihtyisi. Innovatiivisuuden hän uskoo liittyvän osin musikaalisuuteensa. Mikon ei itse tarvitse olla joka asiassa paras osaaja, vaan hän keskittyy siihen, minkä osaa parhaiten ja mistä tykkää. Kun löytää oikeita kumppaneita ja osaajia ja jakaa vastuuta, saa aikaiseksi paljon enemmän kuin yksin saisi.

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, oppiminen, yrittäminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini