Blogin arkisto

Avaa suu ja sano A!

Share |

Torstai 27.2.2014 - Pasi Rahikka


pasirahikka.jpgJäätävän siistiä? Nope. Jäätyminen ei ole siistiä! Mitä tehdä sellaisena hetkenä kun juttu ei oikein luista. Miten päästä alkuun ja liikkeelle. Silloin kun kieli ei hölsky. Juttu ei luista ja ajatukset jumittaa?

Kokeneimmillekin myyjille tulee niitä hetkiä, kun tuntuu koleelta. Silloin yksinkertaiset ja toimivat ohjeet ja neuvot ovat arvokkaita muistaa. Ovat ne sitä tietysti muutenkin, mutta anna kun avaudun hieman tästä aiheesta. Muutamina viime viikkona ollut viileämpää...

Ensimmäiset jutut ensimmäiseksi. Kiva kun poikkesit @ Café Paxismaan. Eli ota rohkeasti vain ikioma kuppi aamukahvia tai aamuteetäsi. Itse otan triplaespresson. Istu alas. Rullataan tämä yhdessä liikkeelle. Jos kaipaat pikareseptiä, sille miten alkujähmeydestä asiakkailla pääsee eroon, niin hyppää suoraan viimeiseen respektikappaleeseen.

Jos kahvi maistuu, niin jatketaan yhdessä eteenpäin. Here we go again [taustamusiikki]. Déjà vu.

JÄÄNSÄRKIJÄ

Syksyn kiireet pukkaavat päälle. Luulin, että pikkuhösis pitää huolen vireydestä. Mutta ei. Olen muutaman kerran törmännyt asiakkailla sellaiseen tilanteeseen, että kohtalokas koleus iskee kimppuuni. Nyt en tarkoita lämpötilaa. Tarkoitan jäätymistä. Puhuminen ei tunnu helpolta. Juttu ei luista. Se mikä yleensä tulee luonnostaan, ei enää onnistu.

Onko sinulle koskaan tullut tällaista tunnetta? Tunnistatko tilanteen? Miksi sinulle on käynyt näin? Rehellisesti minun pakko myöntää sinulle, että itseni tämä tilanne on päässyt yllättämään. Onneksi vain pari kertaa. Silti tämä mietityttää.

Jäin miettimään näitä syys-seuraussuhteita. Mistä jäätyminen alkaa. Entä millä siitä pääsee eroon? Ruokavaliolla? Musiikilla? Kirkasvalolampuilla? Kaikki edelliset ja sitten pikkuripaus suolaa! Ei näissä jutuissa ole kyse mistään rakettitieteestä. Ehkä tiedettä voisi höystää taiteella? Mikä taiteen keskiössä sitten on? Niinpä tietenkin. Luovuus on jäänsärkijäni! Silmät kiinni ja ääntä kohti.

MEHULINKO

Oletko vielä mukana? Kiva! Kahdeksankymmentäluvulla myymisessä oli paljon sellaisia asioita, joita voin kuvitella nykypäivään. Luulen, että silloin sekä myyjällä ja ostajalla oli hauskaa. Tänään? Harvemmin. Miksi? Siksi koska...

Luovuus on vapauteen ja älykkyyteen liittyvä kyky nähdä uusia asiayhteyksiä (assosiaatioita), kehittää epätavallisia ideoita, käsitteitä, tekniikoita ja intuitiota sekä etääntyä tavanomaisista ajatusradoista. ~Wikipedia-linkkiä

Meillä kaikilla on paineemme. Toisilla enemmän. Toisilla vähemmän. Kokemus vähentää paineen tunnetta työoloissa. Ja lisää paineen tunnetta kotioloissa. Kokemus aiheuttaa laiskuutta. Kaikkialla. Yksinkertaisten perusjuttujen unohtaminen on laiskuutta. Lasikuus aiheuttaa virheitä. Virheitä sattuu erityisesti silloin kun vireystilassa on toivomisen varaa. Silloin kun c- ja d-vitamiinit ovat unohtuneet.

Mitä kahdeksankymmentäluvulta voi tuoda tähän päivään ilman vahinkoja? Jotain sellaista, joka auttaa rikkomaan jäätä ja jäätymistä? Luovasti toimivaa. Yksinkertaista ja edullista. Keksitkö? Sano vain. Jos et keksi, avaa suu ja sano aaa!

RESPEKTI

Saako kolmiolääkkeitä popsia ilman reseptiä? Ei tietenkään! Anna minä autan. Tässä tulee aspiriinia ahtojäihin. Ja näin se lapanen taas hukkui...Minun oma reseptini jäänestoon: Ennakoi. Yllätä. Keskity perusjuttuihin. Luo keskustelua kysymyksillä ja kuuntele. Jos muu ei auta. Ole luova!

Tässä yksi valmistuohjeistani onnistumisiin:

  1. Kukaan ei tuo ensitapaamiselle keksiä. Tuo sinä!
  2. Ole kohtelias, ota aloite, kerro kuka olet, mistä tulet ja miksi.
  3. Jos et keksi aiheeseen liittyvää kysyttävää, kysy osallistujien rooleista ja kuuntele...

Eikä niitä keksejä tarvita, jos se ei ole sinulle luontevaa. Tärkeintä on keksiä itselleen se ikioma tapa onnistua avauksessa, vaikka eilinen päivä olisikin hukassa. Ole aito. Käytä tätä enemmänkin Plan C:nä. Niihin hetkiin kun meinaa hukka periä. Ennakointi auttaa aina.

Toisaalta. Kekseissä on seksiä! (tviittaa)

Jos et usko. Kokeile kerran. TESTAA. Ja kerro mitä tapahtui. Tai jos sinulla on oma ohjeesi ja reseptisi. Kerro ihmeessä mikä sinulla toimii.  Kuulisin mielelläni ajatuksiasi. Ja nyt. Kohti uusia onnistumisia. Kaikki on kiinni vaatetuksesta;)

Kiva kun kävit. Kuullaan jälleen ensiviikolla!

Pasi Rahikka

Alkuperäinen kirjoitus

Pasi Rahikka on perheellinen surffausta rakastava ratkaisu- ja palvelumyynnin ekspertti Lohjalta. Hän on menestynyt urallaan lukuisissa eri myynnin ja myynnin kehityksen tehtävissä. Pasi on saanut kiitosta aurinkoisena ja energisen innostavana asiansa osaavana ammattilaisena, jolla on käytännön kokemusta ja menestystä useilta eri toimialoilta sekä kuluttaja- ja yritysmyynnistä että myös yrittäjänä. 

Hänen positiivinen ja ennakkoluuloton asenteensa ongelmien ratkaisuun yhdistettynä käytännön osaamiseen ja tekemiseen ovat keskeisiä elementtejä, joiden avulla hän voi auttaa yrityksiä myymään enemmän. Pasi osaa myös sosiaalisen liiketoimintamedian valjastamisen myyntiä aikaansaavaksi työkaluksi. Pasin värikäs blogi toimii monille inspiraation ja käytännön työkalujen lähteenä.

Avainsanat: Pasi Rahikka, asenne, myynti,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini