Blogin arkisto

Mikä on tärkeää ja mikä on itsestäänselvyys? Älä selittele!

Share |

Perjantai 4.4.2014 - Juha Ahola


juhaahola.jpg"Don’t make any excuces!", sanoo australialainen, kokenut Brian Tracy –valmentaja, Andrew Philips.

"En ehdi harrastaa liikuntaa." "Ei ole aikaa syödä kunnon aterioita." "En jouda laittamaan ruokaa." "En ehdi käydä salilla." "En ehdi lukea kirjoja." "En pääse käymään kirjastossa." "En ehdi ajoissa töihin." "Ei vaan jouda käymään kylässä eikä soittelemaan." Jne.

Ja tuohon perään vielä selittely jatkuu. Juuri nyt on opiskelussa tai töissä kiireistä, lasten kanssa on niin paljon sitä ja tätä.

EI SELITYKSIÄ 

Selitykset ovat ymmärrettäviä, mutteivat hyväksyttäviä – ja ketä ne oikeasti kiinnostavat? Ainakin niin kannattaisi itselleen jatkossa uskotella, että selitykset eivät ole hyväksyttäviä. Itse kullakin meistä on omat kamppailunsa, eikä kukaan ole täydellinen. Nostetaan nyt tämä aihe tapetille, kun vuodenvaihteessa on luvassa ravinto/ liikunta/ terveellisempi elämä –lupauksia ja lopputulos on sama kuin aina ennenkin – suurin osa epäonnistuu.

PAREMMAT VALINNAT

Tiedämme kyllä, että kyse on valinnoista ja otetaan tuo liikunta vain yhtenä esimerkkinä pöydälle tässä! Jos vie lapsen harrastuksen pariin, samalla voi olla hyvinkin aikaa käydä lenkillä, salilla tms. Lasten kanssa voi mennä puistoon juosten samalla, kun lapset polkevat pyörällä (kesäaikaan toimii paremmin). Kuntopyöräillä voi aamulla tai illalla aivan hyvin sohvalla löhöilyn sijaan. Työpaikalle voi ehkäpä pyöräillä päivittäin, ainakin silloin tällöin?

Eräs Facebook-kaveri polkee 100 km/vko pelkästään työmatkoillaan (=hyötyliikuntaa). Samainen henkilö kertoi seuraavasti: "Pojan vauvauinti: Eka ui mies jonkun kilsan ja me valmistaudutaan pojan kanssa pukkarissa, sitten mennään 20min  pojan kanssa altaassa ja sitten mies lähtee saunomaan pikkumiekkosen kanssa ja mä puolestani vedän 500m."

Valinnat juontuvat arvoistamme! Mitä asioita oikeasti pidämme tärkeinä, mihin käytämme aikaa, ovat arvojamme. Terveys, hyvinvointi, parisuhde, raha, työ, vapaa-aika, harrastukset, lapset, perhe, kaverit ym.

TSEMPPAMINEN VERSUS ITSESTÄÄNSELVYYS?

Puhunko ylhäältä alaspäin opettavaiseen sävyyn? Se ei ole tarkoitukseni! Eikä sellaiseen ole varaa! Itsellä liikunnan ja ravinnon suhteen asiat ovat jollakin mallilla, mutta niin kuin kirjoituksista huomaatte, asia on jotenkin pinnalla, kun sitä pitää silloin tällöin korostaa. Tulee näitä nk. "tsemppausbuumeja".

Niiden, joille terveellinen ravinto ja liikunta ovat todella itsestäänselvyyksiä, ei tarvitse tsemppailla eikä vauhkota, vaan asiat sujuvat omalla painollaan. He tekevät pääsääntöisesti ja luonnollisesti parempia valintoja kuin automaattiohjauksella.

"Tyhmyyden määritelmä on se, että tekee samoja asioita uudelleen ja uudelleen, mutta odottaa erilaista lopputulosta."

Erilaisen lopputuloksen eteen on mietittävä ja tehtävä uusia valintoja. 

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, asenna ratkaisee, asenne, tsemppaaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini