Blogin arkisto

Laajennettu mieli

Share |

Tiistai 8.4.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgLuin mielenkiinnolla Filosofian Akatemian julkaisua Laajennettu mieli 1.0. Julkaisu herätti paljon hyviä ja mielenkiintoisia ajatuksia. Osa niistä peilaa omia mielipiteitäni opiskelusta ja opetuksesta ja ulkoa opettelusta. Ja osa ajatuksista on muuten vain mielenkiintosia.

Pikku poikana olin ahkera kirjaston käytäjä ja myös kotona olleet tietosanakirjat olivat kovassa käytössä. Mutta koska tiedonhaku oli aina aika hidasta, niin asioita tuli painettua paljon mieleen. Nykyisin informaatiotulvan täyttämässä maailmassa tiedon haku on muuttanut muotoaan eli kriittinen lukeminen on saanut tärkeän paikan tiedon etsinnässä ja suodattamisessa.

Ongelmana on nykyään hyvien lähteiden löytäminen sekä tietomäärän hallitseminen. Ja tähän ongelmaan Akatemian julkaisu tuo yhden ratkaisun eli neliulotteisen arkistointimenetelmän sekä työkalun tietomäärien hallintaan.

Tietomäärien hallinnassa yksi suuri ongelma on niiden arkistointi. Ja oikean materiaalin löytäminen. Mikäli arkistointi toimii, niin materiaalin hallinta voisi olla lähes yhtä nopeaa kuin muistin avulla ja tällöin mieli laajentuisi aivojen ulkopuolelle hiukan kuin fantasioissa.

Kirjoittajien ratkaisu on tuoda käyttöön neliulotteinen arkistointimalli, jossa tieto arkistoidaan neljällä "ulottuvuudella":

  • Muisiinpanot
  • Muistikrjat
  • Tagit, aihealueet
  • Tagit, teemat

Eli muistikirjat ovat ns. kansioita, joihin talletaan muistiinpanot. Eli kansiorakenteesta löytyy muistiinpanoja, joita selaamalla saa etsittyä nopeasti oikeat materiaalit. Muistikirjat jaotellaan toiminnallisten luokkien mukaan eli esim. projektien yms. Muistirjoja voi olla vaikka:

  • Inbox
  • Projekti x
  • Projekti y
  • jne.

Yksi tärkeä tekiä on se, että muistiinpanot organisoidaan määräajoin oikeisiin kansioihin löytämisen helpottamiseksi.

Kaksi viimeistä organisointitapaa on ns. tagit. Eli niiden avulla voidaan vielä tarkentaa hakua. Oppaassa suositellaan aihealuetta ja teemaa. Tagien avulla nopeutetaan hakua.

Se kuinka tuota ideaa voisi hyödyntää, niin tapoja lienee monia. Yksi oppaan suosittelemista tavoista on Evernote- ohjelmisto. Eli sen avulla pyritään pitämään muistiinpanot ajantasalla ja tiedot helposti löydettävinä.

Jos aihe kiinnostaa, niin kannattaa lukea asiasta Filosofian Akatemian sivuilta.

Kuhan pohdin,

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajattelu, tiedonhaku, informaatio, tieto, lukeminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini