Blogin arkisto

Miksi yrittäminen on luovaa työtä?

Share |

Keskiviikko 4.6.2014 - Anja Kadziolka


anjakadziolka.jpgJoskus nuorempana ajattelin, että luovuus on jotain niin ihmeellistä, että vain harvat saivat siitä puhua. Itsensä luovaksi kutsuminen olisi sama kuin itsensä kauniiksi tai neroksi ylistäminen. Noloa!

Nykyään ajattelen, että kaikki me olemme omalla tavallamme luovia. Luovuus ei tarkoita sitä, että olet hyvä piirtämään tai virtuoosi jonkin soittimen soittamisessa. Luovuus voi näkyä monella tavalla ja sitä on eri asteista. Ja itseään saa ja pitääkin arvostaa, myös ääneen.

Kuinka ideat syntyvät?

Oletko koskaan lukenut kirjaa "Kuinka ideat syntyvät"? Se on Jussi T. Kosken, Saku Tuomisen ja Ilkka Kärkkäisen kirjoittama luovan ajattelun käsikirja, söpö, ihana pieni neliskanttinen kirja siitä, mitä on luovuus ja kuka on luova. Se on pieni mutta suuri kirja.

Sen mukaan luovuutta on keksiä uusia tapoja tehdä asioita. Esimerkiksi luoda uusia tapoja selvitä arjesta tulematta hulluksi. Luovuutta on olla avoin kaikelle ja kaikille, olla intohimoinen omasta jutustaan ja halukas tekemään paljon työtä sen eteen.

Tämän luonnehdinnan mukaan kaikki yrittäjät ovat luovia ihmisiä. Yrittäjänä olet kehittänyt itse jotain uutta, kuljet omaa tietäsi ja teet asiat niin kuin itse näet parhaaksi. Luot itsellesi oikeaa tapaa tehdä työtä ja menestyä.

"Siihen (luovuuteen) ei liity mitään maagista. Luovaa ajattelua on etsiä tapoja, joiden avulla pitää siivota ainoastaan kerran viikossa. Luovuutta on keksiä, miten perheeltä kuluu viikottaisiin ruokaostoksiin vähemmän aikaa tai rahaa. Luovaa ajattelua on muuttaa tiliöintitapaa, jotta bujetoinnista tulee selkeämpää. Luovuutta on nähdä itsestään selvä, jota kukaan muu ei ole nähnyt." Kuinka ideat syntyvät -kirja.

Luovuutta on eriasteista ja sitä voi käyttää hyväkseen monilla eri elämänalueilla. Jotkut maalaavat kauniita tauluja ja toiset tekevät vain todella hyvää ruokaa. Luovuus näkyy sillä alueella, jossa olet intohimoinen ja johon olet valmis käyttämään aikaa.

Ja mehän käytämme. Yritämme omissa yrityksissämme palavalla intohimolla, kattoon leijuttavalla innostuksella ja vuoria siirtävällä motivaatiolla! Eikö totta? Kun yritystoimintasi pyörii sinun intohimosi, lahjasi ja sisäisen palosi varassa, et voi epäonnistua!

Nyt, kun vuosia on takana, elämänkokemusta, oman itsen kanssa painiskelua, uskallan vihdoin sanoa olevani luova. Osaan vihdoin myös itsetuntoni kehittymisen myötä antaa arvoa muille, sen viemättä mitään pois itseltäni. Uskon, että oma tapani tehdä asioita on minulle juuri se oikea. Luotan siihen, että löydän oman tieni.

Jätä ajattelulle aikaa – merkitse se kalenteriin!

Luovuuteen kuuluu kirjan mukaan ristiriitaisuus, ja siksi tänään kirjoitan tehokkuuden vastakohdasta. Tai ei, oikeastaan asiasta, joka mahdollistaa tehokkuuden. Oikeanlaisen tehokkuuden.

Kirjoitin itselleni muistiin artikkeli-ideoita, yksi niistä oli "miten voit olla ajattelematta mitään". Aina kun näen tuon sotkuisesti kirjoitetun lauseen paperilla, aivoni rentoutuvat. Aivan, olisi IHANAA olla hetki ajattelematta mitään. Nyt, kun olen juuri lanseerannut tämän uuden konseptini, olen puristanut aivoni äärimmilleen. Nautin tästä, mutta pään tyhjentäminen olisi nyt välttämätöntä. Ei meditointia turhaan yrittäjille suositella. Välillä on hyvä tyhjentää mielensä, sillä se luo tilaa uusille, paremmin kiteytyneille ajatuksille. Itselleni hyvä keino on neulominen, se on täydellinen vastapaino ajattelutyölle.

Mutta vielä hetkeksi takaisin kirjaan. Sen neljäs luku saa minut hymyilemään: "Ajankäytön järkevä suunnittelu on luovuuden elinehto." NIIN ON! On muuten mahtavaa lukea juttuja, jotka tukevat omia ajatuksia! Kun siis puhun tehokkuudesta, tarkoitan aina sitä, miten voit tehokkaasti luoda itsellesi aikaa laiskotella. Tai ajatella. Ajattelu ei ole laiskottelua, mutta voi näyttää siltä. Toisin sanoen siis: ajankäytön suunnittelu on luovaa työtä. Asioita pitää opetella tekemään eri tavalla ja varaamaan ajattelulle aikaa kalenterista!

"Jos esimiehesi ei tätä hyväksy, valehtele. Kutsu sitä (ajattelua) joksikin muuksi. Joksikin hyväksyttäväksi. Esimerkiksi asiakirjojen arkistoinniksi." Kuinka ideat syntyvät -kirja.

No, onneksi yrittäjinä meillä ei tätä ongelmaa ole. Tämä oli vaan niin hauska ajatus, että halusin sen jakaa kanssasi. Mehän jätämme itsellemme aikaa ajatteluun, eikö niin?

Olisi aivan mahtavaa kuulla ajatuksiasi tästä, joten kommentoithan! Millä tavalla sinä olet luova? Mitä uusia tapoja sinä olet arkeesi tai yrittämiseen kehittänyt?

Anja Kadziolka
Kirjoittaja on yrittäjä ja kahden lapsen äiti
www.mamaonbis.fi

Avainsanat: Anja Kadziolka, luovuus, yrittäminen, ideat, ideointi


Kommentit

4.6.2014 19:39  Jukka"Käpylän Pyöveli"Järvinen

Nyt on luovuus "in" lähes aina tuo sana luova esiintyy yrittämisessä.Se on mielestäni vähän ylimitoitettu sana sillä se myös karsii yhteiskuntaa koska kaikki eivät ole luovia,eivät silti yhtään huonompia ihmisiä! Itse nyrkkeilin ammattilaisena Muhammad Alin valmentajan Angelo Dundeen opissa Miamissa 90-luvulla ja se jos jokin oli mielestäni luovaa! Tsemppiä!

4.6.2014 20:10  Katja

Hyvä kirjoitus :) Mielestäni luovuuden lähde on nimenomaan intohimo johonkin, ihan sama mihin. Intohimoisesta tekemisestä syntyy luovia asioita ja tapoja toteuttaa. Inspiroivat ihmiset ja asiat ruokkivat luovuutta. Kateus,ahneus ja muiden ihmisten kopiointi puolestaan tuhoavat näihin syyllistyvän henkilön luovuuden. Luovuus on onnellisuutta ja intohimoa :)

4.6.2014 20:11  AP

Tohon ei uskalla sanoa paljon vastaan. Ainakaan omalla nimellä.

4.6.2014 20:19  Arkkipukki

Voi olla yrittäjä vaikka ei ole pätkääkään luova, koko liikeidea voi perustua muiden tuotteiden kopioimiseen.

Jotkut on luovia toiset ei, mutta se onko yrittäjä tai palkansaaja ei tee minkäänsortin eroa siihen onko ihminen luova vai ei.

5.6.2014 0:31  AP

Kyllä se kopioiminenkin luovuutta vaatii, mutten kaikki menestyisi sillä

5.6.2014 12:01  Arkkipukki

Eihän kaikki yrittäjät edes menesty 10:sta yrityksestä 1-3 on enää pystyssä 10v perustamisen jälkeen.

Menestyksellä ja luovuudellakaan ei ole mitään tekemistä keskenään, voi menestyä vaikka ei ole pätkääkään luova ja päinvastoin.

7.6.2014 15:00  Johan on

Yrittäjistä suurempi kuitenkin menestyy kuin muista kun otetaan huomioon, että yrittäjät ovat lainsuojattomia ja muut taas huollettavia.Että kyllä useasti luovuttaa todella tarvitaan jo pelkässä selviytymisessä sosialistisessa ja yrittämisvastaisessa Suomessa.

8.6.2014 11:26  Arkkipukki

Vähän ihmeelliset käsitteet luovuudesta, yhtälailla voisi sanoa että kaikki työttömät on luovia kun vaatii luovuutta väistellä työvoimatoimiston karenssi ansoja.

Luovuus nyt on kuitenkin jotain ihan muuta kuin byrokratian seassa kahlaamista.

Luovuus on sitä että luot jotain uutta. Ei siihen vaikuta vähääkään se oletko opiskelija, töissä, työtön, yrittäjä, eläkkeellä, juoppo tai sairas...

8.6.2014 18:59  Johan on

Turhanpäiväisestä luovuudesta ei ole mitään hyötyä. Yrittäjämisessä voi olla vanhan jalostustaeikä joidenkin mielestä aitoa todella kovaa luovuutta, mutta se on silti parempi kuin täysin pimeenä taiteilijan luovuus tai ainakin useimmiten on.
Jos köyhä olisi superluova hyödyllisesti hän ei olisi köyhä.

8.6.2014 20:14  Arkkipukki

No miten sen ottaa moni turhan päiväisesti luova on vasta kuolemansa jälkeen tunnistettu suuruus.

Ainakin jäi lapsille muhkea perintö jos ei muuta.

Superluova voi virallisesti olla köyhä mutta todellisuus saattaa olla jotain aivan muuta.

Toisaalta ihmiset joilla on palava intohimo tehdä jotain tiettyä ovat onnellisia siitä että elävät edes jotenkin siitä.

Monilla ihmisillä tuntuu elämä olevan pelkkää rahanpalvontaa, vaikka raha on ihmistä varten eikä ihminen rahaa varten.

9.6.2014 5:06  Johan on

Hyvin harva on kuolemansa jälkeen tunnistettu suuruus. Muistamme vain ne suuruudet. Riitäkään emme tietenkään muista. Suuri hämy.
Hyödyttömät eivät ole monistikaan vain hyödyttömiä vaan haitallisia. Muut maksavat. Yrittäjä on useimmiten alkulähde asioille, jotka alkavat toimia. Luovuutta on monenlaista.työn suorittajia ja sen kautta luovia sitten riittää pilvin pimein, mutta heidän luovuuttaan ei olisi olemassakaan ilman alkulähdettä.Siinäkin mirelessä yrittäminen on luovaa työtä vaikka ei sellaista luovuutta olisikaan joka on mediaseksikästä.

9.6.2014 12:37  Arkkipukki

No tässä nyt sekottuu luovuus, hyödyllisyys ja yhtesikunnallinen panos.

Yrittäminen onnistuessaan on toki hyödyllistä, mutta ei se siitä automaattisesti mitenkään erityisen luovaa tee.

Luovuuden ei tarvitse olla erityisen hyödyllistä tai yhteiskunnallisesti merkittävää.

Aika harvalla on seinällään mitään monaliisoja vaan jonkun tuntemattoman taiteilijan halpa teos joka mielyttää silmää.

Luovuus ei koskaan ole haitallista eikä keneltäkään pois vaan päinvastoin.

Ihmiset jotka ei luovuudellaan pysty elättämään itseään, elättävät itsensä jotenkin muuten kuten nyt vaikka tämän yhtyeen keula hahmo on työskennellyt asiakaspalvelijana erään operaattorin palkkalistoilla.

http://www.youtube.com/watch?v=XAg92HqICDM

9.6.2014 21:22  Johan on

Aika ihmeellinen tulkinta ettei luovuus olisi koskaan haitallista.Kenenkään luovuus kenellekään? Luovuutta voidaan käsittääkseni käyttää hyvään tai pahaan eikä ole olemassa mitään vain hyvää luovuutta ja luovuus voi olla yhtähyvin siis pahantahtoista kuin hyväntahtoistakin, tuskin luovuudella on etiikkaa tai moraalia.

Itse aloituksessa ei muuten väitetä että vain yrittäminen olisi luovaa vaan halutaan tuoda esille, että yrittäminen on luovaa työtä. Itseasiassa siinä ei myöskään väitetä että kaikki.

Kuitenkin kaikki omassa tehtävissään olevat todella menestyvät ovat luovia oli sitten kyse johtajista, yrittäjistä, asiantuntijoista, myyjistä tai arkkitehdeistä.

Periatteessa tietenkin kaikki ihmiset voivat olla luovia, mutta käytänössä tämä ei aina toteudu.

Luovuudella ei tarvitse olla mitään tekemistä esim.maalauksien, kuvanveiston, musiikin tai minkään taiteen kanssa, kuten on vähän tässä tullut esimerkkien kautta jotenkin yleiskäsitys, mikä ensimmäisenä tulee mieleen.

10.6.2014 0:22  Arkkipukki

Luovuus on ominaisuus eikä se itsessään ole haitallista.

Ihmisten teot oli ne sitten hyviä tai pahoja miten kukin arvomaailmassaan tulkitsee. Eivät määräydy yksittäisen ominaisuuden perusteella, vaan joku motiivi niille aina tuppaa löytymään.

10.6.2014 12:51  Johan on

Sellaisella jota ei käytä, ei juuri ole merkitystä käytännössä.

Tämän aloituksen idea on edelleen hyvinkin puolustettavissa ja hyväksyttävissä, koska yrittäjä joka ei omaa luovuuden ominaisutta kovinkaan paljon voi olla erittäin paljon luovempi kuin henkilö jolla on luovuutta paljon, muttei käytä sitä lainkaan.

Aika usein monessa asiassa siinä mitä tekee kehittyy tai rutinoituu. Jos taas ei tee, se ominaisuus "surkastuu". Tämä näkyy arkielämässä paljonkin.

Lahjakkain ei pärjää pelkillä lahjoillaan tai sitten ne täytyy olla ihan Jumalaisia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini