Blogin arkisto

Mikä ihmeen ihme? Myönteinen käänne! Resepti tarjolla!

Share |

Perjantai 27.6.2014 - Juha Ahola


Ihme, miten sen voisi määritellä? Määriteltäköön vaikkapa näin: “Ihme on yllättävä, positiivinen, käänne.” Tällä kertaa en anna suoraa esimerkkiä viitekehyksestä, johon voit artikelin yhdistää, mutta tämä on helppo yhdistää liiketoimintaan, yrityksen menestymiseen, urheiluseurojen toimintaan, parisuhteeseen, ryhmäprojekteihin ym. Elämässä sekä ylä- että alamäet ovat tavallista. Mikään ei toimi lineaarisesti ja stabiilina.

ihmeenkoostumus.jpg

Mitä ainesosia ihme pitää sisällään, mikä on sen resepti?

 1. Hyvä henki

Hyvä henki ravitsee suhdetta. Kun haluaa suhtautua avoimesti ja kunnioittavasti toisia kohtaan, syntyy parempi henki, joka myös kutsuu hyviä ihmisiä yhteen. Hyvä henki muuttaa ihmisen etumerkkiä ja suhtautumistapaa. Asenne on aina ratkaiseva! Hyvä henki edellyttää päätöstä suhtautua toisiin ihmisiin kunnioittavasti erilaisuutta hyväksyen. Erilaisuus voi yhtäältä olla rikkaus ja toisaalta riesa. Se riippuu nimenomaan siitä, millainen henki ja ilmapiiri ympäristössä vallitsee sekä millaisia päätöksiä asennoitumisesta toisia kohtaan ihmiset tekevät.

2. Hyvät ihmiset/ihmissuhteet

Suhde on tärkeämpi kuin se, mitä suhteella yritetään saada aikaan. Tämän voi perustella myös kääntäen. Mitä jos tarkoitus ja päämäärät ovat hyviä, mutta ihmissuhteet eivät ole hyvät? Kukin vetää omaan suuntaansa omien intressiensä mukaan, eikä se tue yhteisen tarkoituksen toteuttamista tai päämäärän saavuttamista. Hyvillä ihmissuhteilla voi saada aikaan paljon hyvää eikä suunnanmuutos päämäärien osalta ole poissuljettua. Hyvät ihmissuhteet edellyttävät luottamusta ja luottamus on päätös, tahdon asia.

Hyvälle hengelle ja hyville ihmissuhteille esteenä voivat olla yhteisöön kuuluvat ihmiset, vaikka olisi halu toteuttaa yhteistä hyvää. Luottamuksellisessa suhteessa on kommunikaatiota. Ei pelkästään oleteta, vaan kysytään ja varmistutaan siitä, että ymmärretään asiat mahdollisimman samalla tavalla.

3. Hyvät ideat

Ihmeeseen tarvitaan myös hyviä ideoita tai ajatuksia, joiden on kestettävä kriittistä ajattelua. Näkymätön synnyttää näkyvää. Jonkun/joidenkin ihmisten ajatukset konkretisoituvat aina silmillä nähtäviksi. Ideat ja ajatukset ovat näkymätöntä ja kun niitä toimeenpannaan, siitä syntyy näkyvää.

Hyville ideoille puolestaan esteenä on polarisaatio kommunikaatiossa. Polarisaatio voi johtua useista eri syistä. Uudet ideat loukkaavat henkilön nykyistä maailmankuvaa. Mitkä ovatkaan henkilön työkalut, joilla käsitellä erilaisia ideoita? Jos ”eväät” ovat heikot, ei ole hyvä henki, ei hyviä ihmissuhteita, on helppo sortua leimaamiseen. Tapahtuu argumentum ad hominem (argumentointi henkilöä vastaan), jossa argumentoija viittaa joihinkin vastapuolen piirteisiin, joilla ei ole merkitystä keskusteltavan aiheen kannalta.

Jos ’ad hominemiin’ syyllistyy, herätyskellojen pitäisi piristä: ”En olekaan hakemassa totuutta, vaan säilyttämässä nykyistä maailmankuvaani ja omaa statustani nyrkit pystyssä, enkä haluakaan löytää ’uutta ja parempaa’ totuutta.”

Elämässä on tarkoitus jatkaa matkaa. Ja matkaa jatketaan sieltä, missä ollaan nyt!

Kun haluaa jonkin asian osalta kielteiseen suuntaan ajautuvan kurssin muuttuvan myönteiseen suuntaan, tarvitaan hyvää henkeä, hyviä ihmissuhteita ja hyviä ideioita. 

 

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, ihme, ideat, ihmiset, henki, hyvyys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini