Blogin arkisto

Mitä jos delegoisit kotityötkin?

Share |

Keskiviikko 20.8.2014 - Anja Kadziolka


siivous1-770x350.jpg

Me kaikki mietimme jossain elämämme vaiheessa, mistä saisimme lisää aikaa. Lisää aikaa niin yrityksen kehittämiseen kuin itsemme hoitamiseen, rentoutumiseen, kuntoiluun ja perheen kanssa iloitteluun.

Yrittäjinä saamme vapauden jakaa aikamme juuri niin kuin haluamme, tai niin kuin bisnes vaatii. Ja bisneshän vaatii sitä, mitä itse olemme sen tavoitteiksi määritelleet, eikö? Yritystoiminta etenee juuri niin kuin itse suunnittelemme. Me voimme itse määritellä sen, milloin teemme töitä, milloin vietämme aikaa perheen kanssa ja milloin lepäämme.

Jokainen on kuullut tarinoita siitä, kuinka yrittäjät tekevät töitä yöllä ja iltamyöhään – aina kun vain tilaisuus tulee. Ja tämä onkin väistämätöntä yrittämisen alkuvaiheessa, mutta ei missään nimessä jatkuva tilanne. Tämä ei saa olla yrittäjyyden mantra, jota hoetaan vuodesta toiseen ja joka muokkaa muiden ihmisten näkemystä yrittämisestä. Alku on taistelua, myönnän, mutta jossain vaiheessa pitää tulla se hetki, kun verkosto on hanskassa, yrityksen prosessit hanskassa ja taloudellinen tilanne hanskassa. Hanskassa niin, että oman ajan voi todella käyttää siihen, missä se on tärkeintä. Ja niin, että aikaa jää muuhunkin, kuin työn tekemiseen.

Kun siis haaveilet siitä, että aikaa olisi enemmän, oletko miettinyt, mitä sillä ajalla tekisit? Siivoaisit, nukkuisit, lomailisit?

Oma vastaukseni tähän on ilmiselvä. Siivoaisin. Hah, niin se vaan on, sotkun keskellä eläminen ei ole mukavaa. Mutta mitä jos sen sijaan lähtisinkin lomalle ja palkkaisin siivoojan niin, että voisimme palata siistiin kotiin? Mutta ei, tähän ei to-del-la-kaan ole rahaa.

Vai olisiko sittenkin?

Kun elämä on kokonaisuus, jossa yrittäminen ja kotiaika sekoittuvat, on aivan sama, ostatko palveluita yrityksellesi vai kotiin, kaikki säästetty aika on rahaa. Töitä voit tehdä vaikka niinä päivinä, jotka aiemmin olisit käyttänyt siivoukseen. Eikö sinun työhön käyttämä aikasi ole kuitenkin arvokkaampaa, kuin siivoojan laskuttama summa? Keskity siihen, mikä vie sinua eteenpäin, älä epäolennaisiin asioihin, jotka muut voivat hoitaa puolestasi.

Työaika on eri asia yrittäjälle, kuin työntekijälle toisen yrityksessä. Kun työntekijä ei voi tehdä, tai ei usein ainakaan tienaa yhtään enempää sillä jos tekee, töitä työajan ulkopuolella, niin yrittäjä voi tehdä virka-ajan ulkopuolella töitä, jotka johtavat siihen, että hänen yrityksensä menestyy paremmin. Kaikki työ on omaan taskuun. Siksi kannattaa miettiä kotitöiden delegoimista muille.

Mitä enemmän pystyt järjestämään aikaa vapaaksi rutiineista kotona tai yrityksessä, sitä enemmän sinulle itsellesi jää aikaa yritystoiminnan kehittämiseen. Mitä enemmän pystyt keksimään uusia keinoja kasvattaa liikevaihtoasi, mitä nokkelampia tapoja tienata enemmän vähemmässä ajassa, sitä enemmän aikaa itsellesi jää virkistäytymiseen, perheelle ja elämästä nauttimiseen. Tee laskelmia, pyydä tarjouksia ja mieti, miten paljon aikaa ja energiaa siivooja sinulta voisi säästää. Mitä voisit itse sillä välin tehdä? Mikä on panos-hyöty-suhde?

Onko meillä varaa palkata siivooja, vai onko meillä varaa olla palkkaamatta?

Anja Kadziolka
Kirjoittaja on yrittäjä ja kahden lapsen äiti
www.mamaonbis.fi

Avainsanat: Anja Kadziolka, päivärutiini, unelmista tavoitteiksi, yrittäjän jaksaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini