Blogin arkisto

Byod, omat laitteet mukaan

Share |

Tiistai 30.9.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgOmien laitteiden käyttö tuo mukanaan vapauden toimia millloin ja missä vain. Eli työnteko ei ole sidottu paikkaan eikä aikaan. Tämä on hyvä asia, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. Yhä enemmän oletetaan, että työntekijä reagoi työasioihin myös vapaa-ajalla tai lomalla.

Omien laitteiden käyttö on muuttumassa hiljalleen siitä, että mukava olisi saada käyttöön- modista pakolliseksi. Eli nykyään saatetaan olettaan, että omia laitteita käytetään myös työtehtävissä. Ja tämä muuttaa samalla myös työnkuvaa yhä enemmän kohti sitä, että puhdasta vapaa-aikaa ei ole.

Jenkkitutkimuksen mukaan (Good Technology teetti tutkimuksen OnePoll- yhtiöllä, jossa haastateltiin tuhatta mobiililaitteiden käyttäjää.) 68% käyttäjistä tarkistaa mailinsa jo ennen aamu kahdeksaa ja 40% tarkistaa vielä mailit ilta kymmenen jälkeen. %7% tarkistaa mailit perhetapahtumissa ja jopa yli kolmannes päivällispöydässä.

Työnantajalle tälläinen suuntaus on hyväksi. Monikaan ei huomaa kuinka paljon tekee ylitöitä vahingossa työstäessään vastauksia maileihin tai vastaillessaan työpuheluihin. Jenkkitutkimuksen mukaan se on noin 7 tuntia per viikko eli yli 300 tuntia vuodessa.

Mielestäni jokainen saa tehdä työnsä haluamallaan tavalla, mutta kuitenkin pitää muistaa se niille aivoille pitäisi antaa sitä vapaa-aikaa asioiden käsittelyä varten. Ja tuomalla työt perässä kotiin, harrastuksiin, perhetapahtumiin ja muualle unohdetaan se uusiutuminen. Kuinka saada aikaiseksi luovia ratkaisuja, jos aina itseä kuormitetaan normaaleilla työasioilla.

Pohdin vain, että kannattaako mieluummin olla itsekäs ja pitää oma vapaa-aika vapaa-aikana jolloin aivot saa lepoa. Vai olla "hyvä" työntekijä, jonka saa aina kiinni ongelmia ratkaisemaan. Jotenkin kuvittelen ensimmäisen vaihtoehdon olevan todellisuudessa tuottavampi.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, etätyö, työaika


Kommentit

1.10.2014 11.53  Suomi mukaan nykymaailmaan

Itsensä johtaminen on ollut koko ajan tärkeäpää ja tärkeämpää jo ennen tätä "eetätyöbuumia".


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini