Blogin arkisto

Sain ajaa omaa ajoani

Share |

Tiistai 14.10.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgAika usein kuulee formulakuskien puhuvan siitä, että pärjäsin kun sain ajaa rauhassa omaa ajoani. Eli tehdä sen suorituksen ilman häiriötekijöitä. Eli nopeimmat ja kärjessä olivat saavat ehjällä autolla keskittyä pelkkään ajamiseen. Oletteko miettineet ikinä, että huipullakin suoritus häiriintyy, jos joutuu keskittymään muuhun.

Eli Kimi Räikkönenkään ei pysty huippusuoritukseen mikäli työkalut, työympäristö eikä lähtöpaikka ole optimaallinen. Hyvillä työkaluilla hän pärjää hiukan huonommassakin ympäristössä. Ja ammattilaisena pyrkii aina oppimaan uutta eli esimerkiksi ajamaan rallia.

Hyvän työympäristön rakentaminen on yleensä aina edullisempaa kuin hukata tuottavuutta. Kannattaa väliin laskea sitä, että paljonko häiriöt maksavat päivässä.

Tämähän on tuolla formulamaailmassa normaalia. Huiput pyrkivät talliin jossa voi voittaa. Mutta kun siirrytään työelämään, niin sama asia unohdetaan. Ja tämä näkyy usein siinä, että prosesseja ei ole hiottu niin, että optimaaliseen suoritukseen pääsee. Ja oikeastaan kenelläkään ei ole aikaa eikä mielenkiintoa pohtia sitä, miksi kaikkialla tehdään aina samat virheet.

Lukemalla erilaisia julkaisuja, tutkimuksia ja artikkeita löytää aika samankaltaisen kaavan. Työpaikalla pitää olla toimivat laitteet, toimivat prosessit ja mahdollisuus tehdä töitä tehtävän mukaisessa ympäristössä. Pohtimista ja keskittymistä vaativat tehtävät olisi hyvä tehdä rauhallisessa ja inspiroivassa ympäristössä. Ja kontaktia vaativat sellaisessa, jossa muut ei häiriinny.

Työn ohjauksenkin voi tehdä monella tavalla. Ja siinä pitää etsiä se oikea ja siihen ympäristöön toimiva ratkaisu. Sellainen, jossa kaikki tietää mitä tarvitaan. Ja milloin. Yksi tapa siihen on lyhyissä projekteissa vaikkapa kanban- taulu.

Sen sijaan , että aina tehdään se helpoin ratkaisu niin kannatta pohtia sitä mikä on tehokkain ratkaisu. Ja tehokkaine ei yleensä ole se oletettavin, koska ihmiset ovat erilaisia. Jokaiselle sopii erilainen ympäristö.

Suosittelen pohtimaan omia prosesseja ja myös sitä miten niitä voisi kehittää, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työskentely, välineet, työympäristö, työkalut,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini