Blogin arkisto

Luovuutta ja hulluutta

Share |

Tiistai 11.11.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgLuin aamulla pikavuorossa opiskeluun liittyviä kalvoja eli siitä mitä on innovointi. Ja sitten töissä selaisin nopeasti läpi normaalisti seuraamani blogit. Ajattelun ammattilainen oli otsikoitu mielenkiintoisesti eli jokainen lapsi on taiteilija. 

Blogissa pohditaan sitä kuinka luovuus saadaan pidettyä aikuisiässä käynnissä ja siellä korsotetaan sitä, että huomisen ongelmia ei ratkota eilisen menetelmin. Eli "sisäinen lapsi" pitää pitää hengissä.

Kuten koomikko John Cleese linjasi loistavassa luovuutta käsittelevässä puheenvuorossaan, luovuudessa on kyse tavasta tehdä asioita. Ennen kaikkea luovuudessa on kyse siitä, että teet asioita uudella ja jollakin tavalla tarkoituksenmukaisella tavalla, Ajattelun ammatilaisessa sanotaan.

Samaan pyritään tuolla opiskelun puolella ohjaamaan eli siellä ohjataan puolestaan innovointia määrätietoisilla tavoilla eli etsitään uusia näkökantoja asiaan. Siellä vain puhutaan asioista erilaisilla nimillä.

Niinkuin Laurikin sanoo omassa blogissaan, niin taitavuus on yksi luovuuden este. Eli olemme urautuneet omiin toimintatapoihimme niin syvästi ettemme osaa ajatella asioita eri kanteilta. Ja tämän näkee helposti jokapäiväisessä elämässä. Asioita ei katsota oman osaamis- ja ymmärtämisalueen ulkopuolelta.

Itse olen viimeaikoina yrittänyt katsoa omaa ammatialaani laatikon ulkopuolelta ja hyödyntäen niitä analogioita joita löydän muista teollisuuden haaroista. Ja täytyy sanoa, että monikin asia on avautunut hyin erilailla.

Olen sitä mieltä, että osaaminen on perustekijä uuden innovoinnille, mutta samalla myös rasite. Eli rutiinit tapaavat liian usein sen, että näkee mahdollisuuksia toimia uusilla tavoilla. Ja siksi mielestäni on tärkeää opetella rutiiniluontoiseen kehittämiseen systemaattisia innovointimenetelmiä. Niiden avulla saa ainakin tektyä inkrementaalista kehittämistä.

Jos haluat olla luova, niin opettele myös menetelmiä joilla saat sen luovuuden käyttöön. Innovointi ja luovuus on työtä, jossa pitää osata katsoa elämää laatikon ulkopuolelta.

Kuhan pohdin Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, luovuus, innovointi, urautuminen, rutiinit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini