Blogin arkisto

Voisiko yritysmentori auttaa sinua menestymään?

Share |

Keskiviikko 12.11.2014 - Anja Kadziolka


anjakadziolka.jpgJoitain viikkoja sitten minua pyydettiin mentoriksi alkavaan yrittäjien mentorointiohjelmaan. Olin imarreltu, mutta epäröin: yritysmentoriksiko, nyt jo?

Olenhan itsekin vielä kehitysvaiheessa, olen tehnyt niin monta asiaa väärin enkä ole edes tienannut vielä ensimmäistä miljoonaani, itse asiassa en lähellekään sitä. Mitä annettavaa minulla olisi?

Toisaalta, olenhan tehnyt tätä jo kuusi vuotta.

Olenhan aloittanut alusta kolme kertaa (äitiyslomien jälkeen) ja tehnyt korjausliikkeen yritykseni strategiaan jo neljä kertaa. Voisin kertoa, miten aloittava yrittäjä voi välttää kuopat ja edetä nopeammin matkallaan. Voisin kertoa oman opettavaisen tarinani. Voisin kannustaa, tukea, kuunnella ja haastaa. Ehkä minulla ei tarvitse olla kaikkia vastauksia valmiina!

Sitä paitsi, kukapa niitä haluaisikaan. Yrittäjä haluaa kuitenkin tehdä asiat omalla tavallaan.

Olen monesti verrannut yrittämistä ulkomaanmatkaan. Kun ensimmäisen kerran menet uuteen kaupunkiin, näet kaikki välkkyvimmät neonvalot ja suurimmat nähtävyydet. Ihastelet ja ihmettelet uusia asioita. Opettelet uutta kieltä. Otat vastaan niin paljon uutta informaatiota kuin mahdollista.

Kun toisen kerran tulet samaan kaupunkiin, moni asia on jo tuttua. Näet enemmän. Osaat jo kääntää katseesi niihin asioihin, joista olet todella kiinnostunut. Olet nähnyt suurimmat nähtävyydet ja haluat kokeilla uusia asioita. Kolmannella kerralla osaat mennä suoraan niihin paikkoihin, joista pidit, ja niin edelleen.

Matkaopas voi auttaa sinua matkallasi, mutta ei kokea asioita puolestasi.

Kuten matkaopas, yritysmentori voi opastaa aloittelevaa yrittäjää monenlaisilla vinkeillä, mutta lopulta jokaisen on löydettävä oma tiensä. Kokemus on se, mikä opettaa.

Kuuden vuoden aikana olen oppinut paljon yrittämisestä, mutta kaikista eniten omasta itsestäni. Olen oppinut arvostamaan kokemustani, niin työssä kuin elämässä. Yrittäminen on ollut elämäni kaikista opettavaisin kokemus. Hmm.. se tai lasten saaminen, en osaa sanoa kumpi tässä kuuden vuoden aikana on opettanut enemmän. Ehkä molemmat yhdessä. Joka tapauksessa, en usko, että kukaan olisi pystynyt minua auttamaan siinä, minkä kokemus on minulle opettanut.

Vasta nyt voin sanoa olevani järkkymättömän varma siitä, mitä haluan.

Tuoreena yrittäjänä tiesin, että en tiedä yrittämisestä mitään, mutta halusin hypätä sekaan ja oppia. Luulin tietäväni mitä haluan, mutta asiat muuttuvat, ihmiset kasvavat. Nyt haluan eri asioita kuin silloin ja vasta nyt, kuuden vuoden jälkeen, tiedän järkkymättömällä, sataprosenttisella varmuudella, mitä haluan. Miten yritysmentori sitten voi auttaa yrittäjää, jonka täytyy kuitenkin kokeilla itse?

Miten yritysmentori sitten voi auttaa yrittäjää, jonka täytyy kuitenkin kokeilla itse?

Yritysmentori hyötyisi meedion kyvyistä, jotta hän voisi lyhyessä ajassa tunnistaa yrittäjän vahvuudet. Mutta jos yliluonnollisia kykyjä ei ole käytettävissä, pääsee tavallisilla empatian ja kuuntelun taidoillakin jo pitkälle.

Yritysmentori voi siis, kuten jo alussa sanoin, toimia yrittäjän tukena, mutta ei voi sanella hänelle, miten hänen tulisi toimia. Jos yksi tapa olisikin hyvä yhdelle, voi se olla väärä toiselle. Yrittäjälle pitää jättää tilaa ja kunnioittaa tämän visiota. Yritysmentori voi toimia yrittäjän pallottelukaverina, innostajana ja kannustajana.

Lähden itse innolla matkaoppaaksi, uskoen tälläkin matkalla oppivani jotain uutta itsestäni!

Oletko itse kaivannut mentoria yrityksesi eri vaiheissa? Tai onko sinulla kokemuksia mentoroinnista? Kerro kommenteissa!

Anja Kadziolka
Kirjoittaja on yrittäjä ja kahden lapsen äiti
www.mamaonbis.fi

Avainsanat: Anja Kadziolka, mentorointi, yritysmentori, yrittäminen, yritys, yrittäjä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini