Blogin arkisto

Toisenlaista johtamista

Share |

Tiistai 30.12.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgMenin vapaaehtoisesti kuuntelemaan luentoa TTY:lle. Luennon aiheena oli raflaava eli Mitä ihmettä Jeesus oikein ajatteli. Ja puhujana oli Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen. Eli Yritysorganisaatiot ja ihmisten johtaminen- kurssilla kuulimme hänen ajatuksiaan menestyvän yrityksen johtamisesta ja rekrytöintiprosessista.

Luennon aihe oli aika raflaava ja myös ensimmäisten kalvojen viittaukset Jeesukseen ja Budhaan. Syy näille kalvoille tuli esille luennon loppupuolella ja hiukan yllättävällä tavalla. Harvoin kuulen kenenkään kyseenalaistavan moraalin perusteita ja onnistuvan siinä. Eli Mikko avasi lähimmäisenrakkauden uudella tavalla.

Samaten hän kävi lyhyesti läpi myös tasa-arvoa ja tasapäistämistä. Mikäli kuulijakunta kuunteli häntä tarkasti, niin molempien aiheiden pitäisi aiheuttaa miettimistä erityisesti johtamisen saralla.

"Älä kohtele lähimmäistäsi, niinkuin haluat itseäsi kohdeltavan. Vaan kohtele häntä niinkuin hän haluaa itseään kohdeltavan", Mikko Kuitunen.

Luennon aikana hän korosti, että asiantuntijaorganisaation pääoma on työntekijöiden osaamisessa. Eli kun työpäivä päättyy, niin pääoma valuu ovista ulos. Ja sen pääoman ylläpitäminen on haasteellista eli maanantaisin kenelläkään ei saa olla olotila, että pitääkö mennä töihin.

Ja tässä oli minulle yksi luennon tärkeistä asioista eli yhdistämällä tuo ajatukseen siitä, että oliko Jesse oikeassa, saadaan yksi uusista johtamisen kulmakivistä. Eli kunnioitetaan työntekijää, pidetään hänestä kiinni ja pyritään motivoimaan oikein.  Eli tarjotaan hänelle sitä mitä hän kaipaa, eikä sitä hänen oletetaan kaipaavan.

Samasta asiasta Lauri Järvilehto puhuu usein omassa blogissaan. Eli sisäisen palon hyödyntämisestä eli oman motivaation löytämisestä. Hän muun muassa kertoo siitä, että motivaation ytimessä on sisäisten tarpeiden täyttyminen. Ja että loppujen lopuksi raha on harvoin motivaattori, vaikka se saattaa olla joskus päämäärä.

Eli oli mielenkiintoista kuunnella yrittäjää, joka piti asiantuntijoita pääaomana sen sijaan että olisivat vaihdettavia resursseja. Tämänkaltaisen ajattelun soisi yleistyvän kvartaaliajattelussa, jossa toimintaa määrää eurot eikä työntekijöitä pidetä arvossaan.

Kiitoksia Mikolle ajatuksia herättäneestä luennosta, erittäin hyvistä vastauksista kuuntelijoiden kysymyksiin ja siitä että avasi uusia ajatuksia kuuntelijoille.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, johtaminen, johtajuus


Kommentit

30.12.2014 18:14  Pauli Vuorio

""Älä kohtele lähimmäistäsi, niinkuin haluat itseäsi kohdeltavan. Vaan kohtele häntä niinkuin hän haluaa itseään kohdeltavan", Mikko Kuitunen"

Idea ei ole mitenkään uusi. Tiettävästi näin on esitetty jo ainakin 1900- luvun alussa. Yritysluennoitsijan olen kuullut käyttävän siteerausta jo ainakin 2000 luvun vaihteessa. Moni on käyttänyt.Kukahan lieneekään alkuperäinen?

Sillä tosin ei niin paljon merkitystä.
Ideat ovat kannatettavia.Elleivät jopa elinehto.

23.1.2015 12:01  Kari

Sama ajatus löytyy myös esim. Rachard Bachin kirjasta Illuusio: Vastahakoisen messiaan seikkailut. Eli tuo ei ole uusi idea, mutta varteenotettava :)

24.1.2015 0:28  FP

Ei kai ideoiden tarvitse olla uusia ollakseen hyviä?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini