Blogin arkisto

Ikä ja työnkuvan muuttaminen

Share |

Tiistai 24.2.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgTyöuran pidentyessä huomaa hiljalleen sen, että mielenkiinnon aiheet vaihtuvat. Ja siksi olisi hyvä suunnata myös omaa työuraa oikeaan suuntaan eli sinne, josta saa eniten tyydytystä. Tämä on omalla tavallaan melkoinen haaste ja erityisesti siksi, että suunnan löytyminen on haasteellista.

Uuden suunnan löytämiseen on monia tapoja, mutta itse olen käyttänyt yksinkertaista menetelmää. Idea lähti Lauri Järvilehdon blogikirjoituksesta, jossa hän esitteli kutsumuskartan. Eli siinä hän käskee listamaan asiat joista aidosti pitää ja pisteyttämään ne.

"Käy listaa läpi ja tutki, herääkö mielessäsi uusia innostavia ajatuksia kutsumuksellisesta puuhastelusta. Pyri täyttämään koko A4-arkki ja jatka parhaassa tapauksessa paperin toiselle puolelle", Lauri Järvilehto opastaa.

Itselle kutsumuskartta sanallisena ei ole paras mahdollinen, koska elän aika visuaalisessa maailmassa. Opiskellessa teen muistiinpanot MindMappeinä samoin kuin uutta suunnitellessani. Ja siitä syystä hiukan muutin ideaa eli loin kutsumuskartasta itselleni MinMapin ja kuvasin siinä eri väreillä haaveitani.

Mielleyhtymäkartta

Lauri Järvilehto, miellekartta

Lauri Järvilehto on esittänyt samaa ideaa myös omassa miellekartassaan. Itse muutin sen verran ideaa, että listasin kutsumuksen ympärille kolme pääotsikkoa samoin kuin pisteytettäessä:

  1. Toimet, joita en saa tehdä juurikaan
  2. Toimet, joita saan tehdä mutta tekisin enemmän
  3. Toimet joita saan tehdä riittävästi

Ja tuollaisen kuvan perusteella pohdin pitkään suuntaa, johon haluan suunnata. Karttaa tutkiessa huomasin, että omat opiskelut TTY:llä eivät taida jäädä viimeisiksi sekä myös sen, että olen omalla tavallani vedenjakajalla. Eli työelämässä haluan muutakin kuin olla nörtti.

Kartan tekemisessä oli vaikeinta se, että tekee sen vain omien halujensa mukaan ilman ulkopuolisia paineita. Ei rahan, maineen tai perhe-elämän vaatimusten mukaan. Loppuratkaisussa tuo perhe-elämä tulee kuitenkin itselle aika määrääväksi, koska tunnustaudun perhekeskeiseksi.

"Jos et tiedä mitä haluat tulevaisuudelta, niin listaa asiat joista pidät. Niitä tutkimalla saattaa löytyä vaikkapa uusi ura".

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työura, ikä, miellekartta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini