Blogin arkisto

Miksi - Yksi voimakkaimmista sanoista

Share |

Tiistai 17.3.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgSiinä vaiheessa, kun miksi- sana muuttuu ei-sanaksi, peli on menetetty. Se kertoo siitä, että osaa jo kaiken ja uutta ei tarvitse opetella. Eli ihminen on täydellinen ja pyrkii vastaamaan liian usein kysymyksiin ei- sanalla ja jättää pohtimatta mahdollisuudet.

Mieelstäni tehokkain sana kielessä kuin kielessä on miksi, why. Se kertoo siitä, että mieli jaksaa etsiä edelleen vastauksia erilaisiin kysymyksiin ja on vielä avoin oppimiselle. Valitettavasti maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat oppineet korvaamaan miksi- sanan ei sanalla. Eli he ovat mielestään niin oppineita, että heidän ei tarvitse enään oppia uutta.

Tapaat heitä jokapäivä ja heidän yleisin vastauksensa on aina ei. Ja he perustelevat asioita elämänkokemuksella, vakiintuneilla tavoilla ja muilla hyvillä perusteilla. Toisaalta he ovat lopettaneet oppimisen ja uuden tutkimisen ja jämähtäneet paikoilleen.

Jos itse muutut ei- sanojen käyttäjiksi, niin mene peilin eteen ja kysy itseltäsi mihin hukkui uuden oppiminen ja tutkiminen. Ja opettele kysymään jatkuvasti miksi sen ikuisen kieltämisen sijaan. Ei voi, en osaa, ei noin voi tehdä, ei tuo toimi. Vaan kysy itseltäsi miksi noin tehdään, miksi tuo voi hyödyttää ja tutki asioita.

Ikuista oppimista miettivä, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, ei, miksi, oppiminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini