Blogin arkisto

Pluralismi - Uusi päivä / Uusi asia

Share |

Tiistai 14.7.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgPluralismi ei ole oikeastaan uusi asia, mutta ajattelin kuitenkin laittaa sen tämän aihealueen alle. Pluralismi tarkoittaa moniarvoisuutta eli esimerkiksi kulttuureista puhuttaessa se tarkoittaa monikulttuurisuutta.  Ja filosofi Isaiah Berlinin mukaan se on sen tiedostamista, että kysymykseen on enemmän kuin yksi vastaus.

Eli esimerkiksi metodologinen pluralismi tarkoittaa tutkimusmetodien valitsemista tutkimuskohteiden mukaan. Ja samalla tavoin se johtamisessa taitaa tarkoittaa sitä, että samaan päämäärään päästään monia eri reittejä. Eli pluralismi ei taida tarkoittaa sitä, että kaikki vaihtoehdot kelpaavat vaan sitä, että monilla eri vaihtoehdoilla pääsee samaan päämäämään. Plularismin vastakohta lienee monismi eli on vain yksi oikea totuus. Eli on vain yksi oikea todellisuus.

Tuo ajatus monismista ja pluralismista näkyy valittettavan usein opetuksessa, innovoinnissa, johtamisessa ja kaikessa muussa elämisessä. Eli nykyään pyritään etsimään aina yksi ja oikea totuus tai todellisuus. Eli monimuotoisen ajattelun sijaan pyritään monistiseen ajatteluun, jossa yhdellä todellisuudella ratkaistaan ongelmat.

Joskus on hyvä maistella tälläisiä ns. hienoja sanoja ja pohtia mitä niiden taakse kätkeytyy. Monismi, dualismi ja pluralismi ovat tunnettuja käsitteitä ja niitä ja niiden merkitystä pohtimalla saattaa huomata toimivansa määrätyllä tavalla. Esimerkiksi läntisessä maailmassa johtaminen taitaapi olla enemmänkin monistista touhua kuin pluralistista. Eli samaan päämäärään pyritään lähes kaikkialla samoilla menetelmillä. Ja syykin siihen on hyvin yksinkertainen eli samat opit, samat yrityskeissit ja yhteväinen opetus.

Joskus kannattaa kuitenkin pohtia, että voisiko asioita tehdä eri tavoin. Eli pohtia kuinka samaan määräpäähän päästään eri reittejä pitkin. Se avartaa omaa ajattelua sekä ohjaa  samalla toimimaan erilaisissa ympäristöissä. Maailma ei ole mitenkään mustavalkoinen, jossa on vain oikea tapa toimia. Vaan siellä on monia oikeita tapoja toimia. Jotkut niistä tavoista toimii vain paremmin ja toiset huonommin. Ja joskus hyvä menetelmää toimii toisaalla hyvin ja toisaalla huonosti.

Kannattaa aina muistaa, että vaikka kaikki tiet vievät Roomaan, niin yhtä ja oikeata tietä ei ole. Eli yhden ja ainoan totuuden sijaan on monia erilaisia totuuksia, jotka johtavat samaan päämäärään. Ja niistä pitää etsiä se tilannekohtaisesti paras ratkaisu.

Kuhan pohdin ja vielä hiukan filosofisemmin (eli sekavasti), Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, plurismi, moniarvoisuus, monikulttuurisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini