Blogin arkisto

Ensimmäinen askel parempaa taloudellista tilannetta kohti!

Share |

Perjantai 30.10.2015 - Juha Ahola


juhaahola.jpgEletään taloudellisesti edelleen tiukkoja aikoja. Tuntuu siltä, että luotolla myyminen kasvaa kasvamistaan. Verkkokaupat tarjoavat naurettavan pieniinkin ostoihin osamaksua tuntuvalla korolla, jotta saa asiakkaan helposti tuhlaamaan ja elämään yli varojensa ja toisaalta maksamaan “ylihintaa” korkojen muodossa, koska verkkokauppa tekee näin katetta enemmän.

VARAT / VELAT

Onko velka hyvä asia vai ei? Omaan asuntoon investoiminen katsotaan usein hyväksi sijoitukseksi. Toisaalta asunto on varallisuutta, toisaalta velkaa. Ja kun puhutaan omasta asunnosta niin sehän aiheutta jatkuvia kuluja niin siinä mielessä varat vs. velat –taulukossa puhutaan velasta. Asunto käy kuitenkin vakuutena vaikkapa sijoitusasunno ostamiseen, joten siinä määrin voidaan laittaa varat –puolelle. Sijoitusasunto on puolestaan varat –puolella, sillä silloin asuntosijoittaja maksattaa velan pois vuokralaisilla. Usein asuntosijoittaja laittaa hiukan omaa rahaa väliin, että yhtälö toimii, mutta pitkässä juoksussa tämä on lähtökohtaisesti erittäin järkevää, kun kohde on valittu fiksusta. No, näistä voisi käydä juupas-eipäs-väittelyä, mutta kulutustuotteissa velka on pahasta. Maksukyky hämärtyy.

Kuluttaja ostaa sitä, mitä haluaa, eikä sitä mitä oikeasti tarvitsee.

Luotolla myyminen saa tekemään tunnepäätöksiä, kun maksuerä on “vain 49,90€/kk” ja mainitsematta jää, että 3 vuoden ajan. =)

“PIENI” KUUKAUSIMAKSU HÄMÄRTÄÄ AJATTELUN

Kun näitä “vain 19,90€/kk” tai “vain 49,90€/kk” eriä kertyy ja tulotaso horjuu työttömyyden tms. johdosta, **ska alkaa hakata kuluttajan kalsareita? Tiesittekö, että vallan moni velkakierteeseen joutunut tänä päivänä on keskiluokkaisia eli sellaisilla ansioilla, että rahaa pitäisi jäädä normaalin elämisen ohessa syrjään kyllä. Mutta jos hedostininen adaptaatio on pinnassa ja kaikki rahat kulutetaan tappiin, heikko aika voi koittaa.

Ensimmäinen askel parempaa taloudellista tilannetta kohti on leikata luottokortti halki (vähintään mentaalisesti) eli lopettaa velkavarallisuuden kerryttäminen. Se, minkä taakseen jättää, edestään löytää. Jos television hinta on 999 euroa niin maksettava se on, vaikka eräs olisivatkin pieniä. Älä höylää luottokorttia tappiin ja huolehdi, että maksat kuukausittain laskun ilman korkoja.

Luottokorttimainen ajattelu saa helposti taloudellisen syöksykierteen aikaiseksi.

Älä kuluta velaksi sellaiseen, mitä haluat, mutta et oikeasti tarvitse = Älä astu miinaan!

Jos olet jo astunut ja kaivamalla vain pimenee, lopeta ensitilassa kaivaminen.

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, talous, luotto, osamaksu,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini