Blogin arkisto

Pidempiä päiviä, vähemmän lomaa

Share |

Keskiviikko 27.1.2016 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgHmmm….  luinpa taasen lehtiä ja totesin, että emme pärjää siksi, että työpäiväme on liian lyhyitä ja lomat liian pitkiä. Ja että palkkammekin on liian kova. Tälläisiä loihti sanomaan Raimo Sailas Karjalaisessa. Mietin vain, että miten niitä työuria pidennetään, päiviä pidennetään ja lomia lyhennetään, kun ei ole riittävästi töitä kaikelle kansalle. Pitäisköhän pohtia ihan muita ratkaisuja.

Jotenkin minun järkeeni ei käy ajatus, että tuottavuus kasvaa päivää pidentämällä, lomia lyhentämällä tai palkka-alella. Tai kyllähän kannattavuus kasvaa palkka-alella eli kun saadaan osa tuotteen tekemisen kuluista alemmas. Mutta samalla taitaa mennä lapsi pesuveden mukana eli motivaatiokin.

Aina väliin kuulee lausahdusta ettei peliteollisuudesta ole  kansakunnan pelastajaksi. Ja varmaan lausahdukset ovat ihan tosia, me emme voi kuvitella että pelit tuovat leivän kansakunnan pöydälle. Mutta toisaalta kun noita yrityksiä katselee, niin ovathan ne oikeastaan pelastajia. Mutta eri tavalla kuin oletamme.

Joskus pohdin niiden kautta, että on aivan sama kuinka paljon tekee tuotetta ja kuinka tehokkaasti, jos sille ei ole ostajia. Tai joku muu tekee sen vielä halvemmalla ja paremmin. Eli voisiko ongelmana olla tehostamisen sijaan se, että kehittyminen on unohtunut. Eli ei ole osattu rakentaa myyvää tuotepalettia tai unohdettu sellainen pikkujuttu kuin tuotekehitys.

Aina kun luen YT-neuvotteluista ja väen vähentämisestä, niin mietin että joku on unohtanut tehtävänsä. Ja se joku on usein johtoporras, joka on unohtanut sopeuttaa yrityksen tuotevalikoimaa markkinoita varten. Eli voisikohan se kilpailukyky lähteä siitä, että on sekä kaupaksi käyvä tuote ja se tehdään kustannustehokkasti. Eikä suinkaan päivän pidentämisestä tai palkan laskemisesta.

Kuhan pohdin, Kari…

P.S. Joku Kone mennä porskuttaa kovaa. Johtuukohan se osin siitä, että yritys on seurannut markkinoiden tarvetta.

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työura, vapaa-aika, yt, palkka-ale


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini