Blogin arkisto

Kuinka eurosta erottaminen onnistuisi

Keskiviikko 23.11.2011 - Heikki Ikonen

Suomessa kuten muissakin taloutensa hyvin hoitaneissa euromaissa kansalaisten mielialat alkavat kallistua siihen, että ylivelkaantuneet ja säästökuurista kieltäytyvät maat pitäisi erottaa eurosta. Tämä koskee ennen kaikkea Kreikkaa, jossa tuore hallitus etsii hiukan epätoivon makuisestikin poliittista selkänojaa, jotta hallitus voisi täyttää luotottajien vaatimukset.

Eurosta erottamiseen on kuitenkin suuri juridistekninen este: eurosopimusta luotaessa ei otettu edes huomioon mahdollisuutta jonkun maan erottamisesta, vaikka poliittista halua siihen löytyisi. Sopimus ei siis mahdollista eurosta erottamista kuin sopimusta rikkomalla. Siitä seuraisi varmasti suuri sotku, jos erotettu ei päätöstä nielisi.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, euro, talous, euromaat, ekp, kassakriisi

Euroopan on tehtävä päätöksiä pankkisektorin vakauttamiseksi

Keskiviikko 7.9.2011 klo 12.55 - Heikki Ikonen

Uudestaan hidastuneen talouskasvun takana on paljolti Euroopan pankkijärjestelmä ongelmineen. Pankkien taseissa on rutkasti kriisimaiden velkoja, minkä vuoksi monia uhkaa vakavaraisuuden putoaminen pakkaselle. Sen pelossa luototus on taantunut ja kallistunut. Pankkien stressitestien tuloksien perusteella tilanteen ei pitäisi olla niin kehno, mutta testeissä ei huomioitu euromaiden ajautumista maksukyvyttömyyteen. Visio on mahdollinen ja markkinat tietävät sen, mikä nakertaa luottamusta pankkeihin. Sitä kuvaavat pankkien osakekurssitkin, jotka ovat ropisseet alas useissa eurooppalaisissa pörsseissä.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki ikonen, talous, talouskasvu, pankkikriisi, eurooppa, stressitesti, euromaat, euro, EU, pörssi, vakausmekanismi

Eurobondit kahden tulen välissä

Torstai 18.8.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden velkakriisin jatkuessa yhä useammalta suunnalta on nostettu ratkaisuksi eurobondit eli euromaiden yhteiset valtionvelkakirjat. Euromaat siis ottaisivat ja vastaisivat veloistaan kollektiivisesti. Se merkitsisi selvää askelta kohti liittovaltiota. Rahoituksen professori Vesa Puttonen näkee sen ainoaksi vaihtoehdoksi pelastaa euro.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, EU, euro, sijoittaminen, eurobondi, valtionvelkakirja, euromaat