Blogin arkisto

Onko lomautus muoti-ilmiö?

Maanantai 30.11.2009 - Liisa Leppänen

Kun kolmas lomautus vuoden aikana kolahtaa kohdalle, pistää se väkisinkin vähän miettimään toimenpiteen taustoja. Onko kyseessä todellakin niin sanottu "pakkorako", vai lomautetaanko vain lomautuksen vuoksi? Siksi, että tällaisessa taloudellisen ahdingon tilassa se on yleisesti ymmärrettävää ja hyväksyttävää.

Ovatko syntyneet säästöt todellakin niin merkittävät, että ne kattavat lomautuksen aikana kasaantuneiden töiden purkamiseen kuluvan ajan - mukaan lukien sen turhan sähellyksen, joka olisi ollut vältettävissä, kun työt olisi hoidettu ajallaan?

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Liisa Leppänen, lomautus, lomautukset

Nuoret miehet kädestä pitäen töihin?

Keskiviikko 10.6.2009 - Aino Kauhanen

Lähipiirissäni on kaksi nuorukaista, jotka ovat juuri valmistuneet ammattiin. Isiensä jälkiä kulkevat pojat ovat metallimiehiä – ja ylpeitä siitä.

Pojat ovat koko opiskeluaikansa paiskineet kesät ja muutkin lomat isiensä työpaikoilla. Alun siivoiluhommat ovat vuosien mittaan vaihtuneet osaamista vaativiin oikeisiin töihin. Työnantajat ovat mielissään katselleet, miten nuori polvi tekee innolla töitä, pojat ovat olleet tyytyväisiä, että ovat saaneet hitsata työn ja opiskelun saumattomasti yhteen.

Molempien poikien piti saada työpaikka tutusta firmasta valmistumisen jälkeen. Mutta vientivetoisiin yrityksiin iskikin lama oikein toden teolla. Poikia ei palkata edes kesätöihin, kun vakituinen väki on lomautettuna, kukin vuorollaan.

Lue lisää »

16 kommenttia . Avainsanat: Tarja Cronberg, kesätyöt, työllistyminen, metalliala, työllisyys, lomautukset, Kela, byrokratia

Lomautus-instituutio - suomalainen työelämän "innovaatio"

Keskiviikko 11.3.2009 klo 8.00 - Mauri Pekkarinen

Lomautukset ovat päivän puheenaihe. Ne kohdistuvat yhä useampaan työntekijään. Erityisesti taloudellisen laskusuhdanteen aikana lomautukset ovat työnantajan käytössä oleva väline sopeuttaa toimintansa työvoimatarpeen muutoksiin.

Lomautuksella tarkoitetaan työnteko- ja palkanmaksuvelvollisuuden "jäädyttämistä" määräajaksi tai toistaiseksi työsuhteiden pysyessä kuitenkin voimassa.

Lomautus on kansallinen innovaatio. Suomessa omaksutun kaltaista järjestelmää ei juuri tavata muualla.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Mauri Pekkarinen, lomautukset, työsuhteet, joustavuus, ansionmenetys, korvaus