Blogin arkisto

Sukupuolia stereotypisoiva mainos on vahingollinen lapsille

Keskiviikko 28.11.2012 - Taru Jousia

tarujousia.jpgMainokset heijastelevat aina oman aikansa kulttuuria. Niiden on osuttava maaliin eikä tolppaan. Elämme aikakautta, jolloin ihmisten tietoisuus monista asioista on kasvanut varsin nopeasti – näin on käynyt myös yksilönvapauden ja sukupuoleen kasvattamisen kanssa. Mainostajan voi olla näin ollen vaikea pysyä vauhdissa mukana ja kantaa omaa osuuttaan kulttuurisesta muutoksesta.

Tiukkoja malleja siitä, miten ollaan tyttöjä ja poikia on alettu kyseenalaistaa enenevissä määrin. Yhä harvemmin kuulee lauseita "pojat eivät itke" tai "tytöt eivät pelaa jääkiekkoa". Itkeminen on ihmisen perusoikeus sukupuolesta riippumatta. Harrastukset ovat kaikkien harrastuksia eivätkä sukupuolen mukaan vain osalle kansaa oikeutettuja.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Taru Jousia, perhe, mainos, stereotypiat, rooli, sukupuolirooli

Otatsä naiselta pataan?

Maanantai 28.6.2010 - Kari Uoti

Oikeusasiamies antoi huomautuksen hätäkeskuspäivystäjälle, joka kysyi hätäkeskukseen soittaneelta, otatsä naiselta pataan? Oikeusasiamiehen mielestä hätäkeskuspäivystäjän tulee olla puheissaan ja käytöksessään korostetun asiallinen, siis viranomainen ei saa tiedustella ottelijoitten keskinäisiä suhteita, siis missä sarjassa herra painii ja painiiko rouva samassa sarjassa.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, hätäpuhelu, tasa-arvo, sukupuoli, miehisyys, naiseus, perheväkivalta

Epätasa-arvo ei ole vain sukupuolisidonnaista

Keskiviikko 28.10.2009 - Liisa Leppänen

Nykyään pikagalluppini perusteella useimmiten sanasta "epätasa-arvo" mieleen juolahtaa miesten ja naisten välinen ero, ja työelämässä olevien keskuudessa ennen kaikkea tuo taloudellinen juopa. Naisen eurohan kaiketi on tätä nykyä noin 20 prosenttia miehen euroa pienempi.

Epätasa-arvon lukuisat todelliset ilmenemistavat ovat niin moninaiset, että ei maksa vaivaa laatia listaa tähän yhteyteen, sillä tila on rajallinen jopa internetin ihmeellisessä maailmassa. Sen sijaan kerron pienen tarinan arkipäivän elämästä, jonka jälkeen ennen loppuratkaisua pyydän lukijoita arvaamaan, onko X nainen vai mies? Entä Y?

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Liisa Leppänen, sukupuoli, epätasa-arvo, tasa-arvo, suosiminen

Tittelin ja testosteronin teho

Perjantai 19.6.2009 - Maria Lehtiniemi

En ole fanaattinen femakko, mutta silti on pakko puuttua mieltäni askarruttavaan seikkaan. Onko todellakin vielä tänäkin päivänä ihmisen älykkyys ja arvo yrityselämässä mitattavissa tittelin ja sukupuolen perusteella?!

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Maria Lehtiniemi, sukupuoli, titteli, arvostus, tytöttely, suhtautuminen

Stereotyypitöntä kasvatusta

Keskiviikko 13.5.2009 klo 8.00 - Riikka M.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 Suomessa syntyi 59 530 lasta, mikä oli 801 lasta enemmän kuin edellisenä vuonna.

Saas nähdä mitä vuosi 2009 tuo tulleessaan, kun minä itsekin kannan korteni kekoon, ja tuttavapiirissäni tiedän tällä hetkellä olevan 10 ihmistä, jotka odottavat tai ovat juuri saaneet lapsen.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Stereotyyppi, kasvatus, syntyvyys, vauva, sukupuolisensitiivisyys, arvot, sukupuoliroolit