Blogin arkisto

Myytti#3: Jos on allekirjoittanut työsopimuksen, niin sitä on pakko noudattaa

Sunnuntai 27.11.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngUseilla ihmisillä käsitys, että kun nimi on paperissa, niin silloin toimitaan sen paperin mukaan eikä vaihtoehtoja ole. Olen useampaan kertaa törmännyt papereihin, jotka eivät todellakaan täytä lain kirjainta ja työtekijät ovat tuskissaan sen ehtoja noudattaneet.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, työsopimus

Myytti#4: Työnantaja voi muuttaa työsopimusta mielensä mukaan

Maanantai 3.10.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngKun työsopimus on tehty, voi työnantaja kuitenkin muuttaa sitä tilanteen mukaan ja työntekijällä ei ole asiaan mitään sanomista. Vai onko sittenkin?

Työsopimuksella määritellään työsuhteen ehdot. Laki lähtee siitä, että tällaisia sopimuksia ei voida yksipuolisesti muuttaa ja ne sitovat osapuolia sen ajan kun ovat voimassa.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, sairausloma, työsopimus, työsuhde

Myytti#5: Kirjallinen työsopimus pätee aina

Tiistai 12.4.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngOlenko ymmärtänyt oikein, että kirjallinen työsopimus pätee aina ja sen mukaan on toimittava, vaikka ehdot tuntuisivat kohtuuttomilta?

Jopa lakiteksti antaa hyvinkin paljon tulkinnan varaa tässä asiassa. Toki tämä lähtee siitä, ettei sopimus ole varsinaisesti lainvastainen vaan siinä on jokin tai joitakin pätemättömiä kirjauksia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, työsopimus

Uusi tilaajavastuulaki voimaan 1.9.2012

Perjantai 14.9.2012 - Jyri Pajamo

jyripajamo.jpgUusi tilaajavastuulaki astui voimaan syyskuun alussa.

Mitä kaikkia selvityksiä alihankkijalta tulee pyytää?

Uusi tilaajavastuulaki astui voimaan 1.9.2012. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkopuolista työvoimaa käyttävän yrityksen on tietyllä tasolla dokumentoitava alihankkijansa lainmukaisten velvotteiden hoitamisesta.
Tämän myötä otetaan myös käyttöön korotettu laiminlyöntimaksu, mikäli selvitystyö on ollut puutteellista.
Vakiintuneessakin sopimussuhteessa, on hyvä tarkistaa kumppanin taustat vähintään kerran 12 kk. Osa dokumenteista voidaan hankkia suoraan julkisista rekistereistä, mutta osaa on pyydettävä sopimuskumppanilta.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Jyri Pajamo, tilaajavastuulaki, alihankintasopimus, vuokratyösopimus

Määräaikainen työsopimus - hämmentynyt yrittäjä

Maanantai 24.1.2011 - Antti Haanpää

Lakimiehen työssäni olen kohdannut ajoittain hämmentyneen yrittäjän, joka on ihmetellyt, miksi määräaikaista työsopimusta ei voi solmia. Eräs tällainen tilanne syntyi, kun nimeltä mainitsematon yrittäjä oli rutiininomaisesti solminut määräaikaisen työsopimuksen uuden työntekijän kanssa.

Työntekijä esitti jälkikäteen määräaikaisen työsopimuksen päättyessä vaatimuksena yrittäjälle, että työsopimuksen tulee jatkua toistaiseksi voimassaolevana ja että määräaikaisen työsopimuksen solmimiselle ei ole ollut perustetta.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Antti Haanpää, määräaikainen työsopimus, työlainsäädäntö, perusteltu määräaikaisuus, työsopimus, työnantaja, yrittäjä