Blogin arkisto

Köyhyys on muutettava olosuhde, ei kohtalo

24.09.2012

nbf_hansrosling.jpg

Nordic Business forumin  parhaasta esityksestä vastasi ruotsalainen hyvinvointitutkija Hans Rosling, joka on listattu maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon. Arkisen oloinen Rosling on hyvä ja hauska esiintyjä, joka käy asiansa läpi vauhdikkaasti, jäsennellysti ja innostuneesti. Hän höystää faktapakettinsa huumorilla, muttei tee lavakomiikasta itsetarkoitusta, kuten eräät ammattipuhujat. Melkoinen saavutus jo senkin vuoksi, että lääketieteilijä tuo harvoin mieleen yleisönvillitsijän.

Rosling korostaa hyvinvoinnin olevan jokaisen valtion ja kansakunnan ulottuvilla. Köyhyys ja puute ovat muutettavia olosuhteita, eivät koskaan kohtalo. Rosling viittaa kintaalla degrowth-vastarintaliikkeelle, jonka joka näkee kasvun hyvinvoinnin esteenä. Hyvinvointi vaatii talouskasvua, josta on vastuussa etupäässä yksityinen sektori, mutta julkisella sektorilla on siinä myös tärkeä rooli - toisin kuin monet oikeistopopulistit väittävät.

Jotta yksityinen sektori toimisi tehokkaasti, täytyy myös hallinnon, terveydenhuollon ja opetusjärjestelmän toimia. Ilmaista koulutusta Rosling pitää ensiarvoisena köyhyyden poistamisessa. Talous ei voi kasvaa, ellei väestön tietotaito kasva. Koulutus on kansantalouden tärkeimpiä investointeja kaikissa kehitysvaiheissa.

Rosling kuittaa roskaksi väitteet, että muun maailman kehitys länsimaiden tasolle olisi uhka meidän hyvinvoinnillemme. Ainoa syntyvä uhka on ilmastomuutos, koska energian kulutuksen kasvu on tähän asti kohdistunut hiilipohjaisiin polttoaineisiin. Ne on korvattava puhtaalla energialla. Rikkaiden maiden olisi investoitava niiden kehitykseen, koska niillä on siihen varaan. Kasvua itseään ei pidä rajoittaa.

nbf_briantracy.jpg

Menestyvä myyjä ei tuputa, vaan kuuntelee asiakasta

Myös myynnin edistämisen salaisuuksia valottanut Brian Tracy korosti, ettei köyhyys ole yksilötasollakaan kohtalo, vaikka köyhäksi syntyisi. Hän painotti hyvän myyntitaidon olevan opittava asia, ei synnyinlahja.

Tracy, jonka esitys oli miellyttävän selkeä ja havainnollinen, antoi käytännöllisiä ohjeita: tapaa asiakas kasvotusten, ja kuuntele häntä. Hyvä myyjä ei tuputa tuotettaan, vaan etsii ratkaisuja asiakkaan tarpeisiin. Kuunteleva ihminen on pidetty ihminen - ja menestyvä myyjä.

Tracy patisti kuulijoita keskittymään vahvuuksiinsa - mikä tietysti pätee muuhunkin työhön kuin myymiseen. Jos et tiedä vahvuuttasi, sinun on löydettävä se. Vasta sitten kehitys kohti huippua voi alkaa.

Vastuu ja itsenäisyys ovat parasta motivaatiota

Motivaatiovalmentaja Daniel Pink opasti johtajia muuttamaan henkilöstön palkitsemiskeinoja. Vaikka rahaa on tärkeää, työntekijä ei välttämättä tunne työtään mielekkääksi ja tärkeäksi. Se edellyttää, että hänellä vastuu työstään ja sen kehittämisestä. Silloin hän kokee olevansa itsenäinen ja ohjaavansa elämäänsä - eikä elämän ohjaavan häntä itseään toisten kautta. Bransonin tapaan Pink korosti tyytyväisen työntekijän olevan motivoitunut ja tehokas.

Paneelissa keskustelleet suomalaiset menestysyrittäjät pitivät menestyksen nälkää kasvua luovana tekijänä. Samaa korostivat monet muutkin puhujat. Raikuvien aplodien perusteella liiallinen kylläisyys ei ollut ainakaan menestyksen este ainakaan Nordic Business Forumin yleisölle.

Suurimpia huolia yleisessä taloustilanteessa oli monen kotimaisen puhujan mielestä rahoitus. Eurokriisi on jumittanut luottomarkkinat, ja pankkien vaatimukset yritysten tuotoille ovat kohtuuttomat. Se leikkaa uusien yritysten syntymistä.

Teksti: Heikki Ikonen
Kuvat: Nordic Business Forum/ Paula Ojansuu

Nordic Business forum järjestettiin edellisten vuosien tapaan vuonna Jyväskylässä Nordic Business Forumin 20- 21.9. 2012 pääteemana oli kasvu. Kasvun alateemoina ovat bisneksen kasvu, henkilökohtainen kasvu ja hyvinvoinnin kasvu. Kansainvälisinä päätähtinä vuonna 2012 olivat  Virgin Groupin perustaja multimiljardööri Sir Richard Branson, kirjailija-luennoitsijatDaniel Pink ja Brian Tracy, sekä juuri TIMEn maailman 100:n vaikutusvaltaisimman listalle yltänyt valovoimainen professori Hans Rosling. lisäksi seminaarissa oli kaarti kotimaisia esiintyjiä mm. Jari Sarasvuo ja Esa Saarinen.

Nordic Business Forum 2013 -seminaarin päätähtinä nähdään mm. kirjailijat Malcolm Gladwell ja Tom Peters, Wikipedian perustaja Jimmy Wales sekä professorit Lynda Gratton ja Vijay Govindarajan. Seminaarin päätähdeksi saapuu General Electricin legendaarinen pääjohtaja Jack Welch.

11.08.2015Lakanneita yrityksiä enemmän kuin viime vuonna
10.08.2015Power Truck Show'ssa täynnä painavaa asiaa ja viihdettä
07.08.2015Heinäkuussa vähiten konkursseja neljään vuoteen
06.08.2015Fennovoiman kotimainen omistus yli 60 %:n - rakentamislupahakemuksen käsittely jatkuu
05.08.2015Rehn Skodan Transtech-kaupasta: Ratkaisu turvaa tärkeän osaamisen säilymisen Kainuussa
04.08.2015Ainutlaatuinen kansainvälinen kuljetusalan suurtapahtuma
30.06.2015Teknologiasta ikääntyneiden arkea
29.06.2015Toukokuussa 330 000 työtöntä työnhakijaa
24.06.2015Joka kymmenes suomalainen lomailee velaksi
23.06.2015Sano kyllä! -kampanja kannustaa työelämän uudistamiseen

Siirry arkistoon »