Blogin arkisto

Taistele taantumaa vastaan!

13.08.2009

- Puolet taantumasta on oikeasti totta ja puolet vain puhetta, yritysvalmentaja ja kirjailija Tuija Rummukainen sanoo.

Taloustaantuman aikana media nostaa esille yritysten irtisanomiset ja heikot talousennusteet. Henkinen taantuminen ja sen myötä lamaantuminen alkaa hiipiä pikku hiljaa, kun ympäristö muistuttaa siitä, miten huonosti kaikilla menee. Alavireisyys alkaa näkyä työtehossa, yksityiselämässä ja jopa terveydentilassa.

Henkistä taantumista vastaan pitäisi taistella ja yrittää muistella niitä asioita, jotka ovat aiemminkin tuoneet positiivista virettä ja joissa on aiemmin ollut hyvä.

- Missään nimessä ei pidä antaa taantumiselle valtaa, vaan tehdä päinvastoin, Rummukainen painottaa.

Nyt on tilaisuus luovuuteen

Heikon taloustilanteen aikana pitäisi löytää itsestä uusia puolia. Luovuus voi olla vastaus myös työpaikan säilyttämiseen.

- Luovuus-sana pitäisi pilkkoa osiin: ensin luopua vanhasta ja sitten luoda uutta. Esimerkiksi myyjien pitäisi miettiä, ketkä voisivat olla potentiaalisia uusia asiakkaita.

Oman ajankäytön hallinta missä tahansa työssä auttaa motivoitumaan, jaksamaan ja pääsemään tavoitteisiin. Työntekijän olisi hyvä tiedostaa, mihin päivittäinen työaika kuluu ja kuinka monta tuntia päivästä kuluu varsinaiseen tulokselliseen työhön.

- Jokaisen työntekijän pitäisi tietää organisaationsa tavoitteet kristallin kirkkaina: miksi tulee töihin, milloin esimies on tyytyväinen ja mitä tavoitellaan, Rummukainen linjaa.

Myyntitaitoa tarvitaan joka ammatissa

Tuija Rummukainen on uransa aikana tavannut yli 250 huippumyyjää, ja koonnut listan työssä tarvittavista huippumyyjän ominaisuuksista. Hänen mukaansa ominaisuudet eivät koske ainoastaan myyntityötä tekeviä, vaan ne ovat jokaiselle ihmiselle alasta riippumatta tärkeitä.

- Esimerkiksi toimittajan tulee myydä juttuideansa toimituspäällikölle, opettajan puolestaan tietonsa oppilailleen ja työtä etsivän taitonsa uudelle työnantajalle.

Ammattitaitoisessa myynnissä on kyse aina siitä, että miettii, kuinka voi auttaa omaa asiakasta mahdollisimman hyvin. Taantuman aikana moni myyjä vähentää oikeaa, tuloksellista työtään. Millään tuotteella tai palvelulla ei kuitenkaan tehdä mitään, jos kukaan ei sitä myy. Tänä päivänä kilpailua on niin paljon, että asiakkaalla on varaa valita.

- Niillä yrityksillä, jotka tekevät tässäkin taantumassa tulosta, on erittäin hyvä myyntiosasto. Sangen monella myyntiorganisaatiolla on kuitenkin sellainen haaste edessä, että ne ovat saaneet aiemmin elää ja mennä vapaasti, mutta nyt kun pitäisi oikeasti tarttua puhelimeen ja sopia asiakastapaamisia, myyntikunto onkin heikko, Rummukainen miettii.

 

Oletko huippumyyjä – onko sinulla nämä 8 ominaisuutta?

1. Poikkeuksellinen asenne. Suhtaudut myyntityöhön ammattina poikkeuksellisesti, haluat pitää ammattitaitosi huipulla, otat takaiskuista opiksi ja menet eteenpäin.

2. Ajankäytön hallinta ja tavoitteellisuus. Tiedät, mitä teet työpäiväsi aikana.

3. Uusasiakashankinta ja lisämyynti. Olet luova ja mietit, mistä saisit uusia asiakkaita.

4. Tuotetietous ja tuotetuntemus. Tunnet tuotteesi ja osaat kertoa asiakkaalle, miten hän voisi hyötyä tuotteista ja palveluistasi.

5. Taito tulla toimeen erilaisten asiakkaiden kanssa. Otat huomioon toisen ihmisen persoonallisuuden - kaikille ei voi myydä saman kaavan mukaan.

6. Huoliteltu ulkoinen olemus. Tämä koskee pukeutumista, sanallista ja sanatonta viestintää ja mukana kannettavaa materiaalia.

7. Myyntiesittelytaidot. Kuuntelet asiakasta tapaamisessa ja ymmärrät, mitä hän oikeasti tarvitsee.

8. Kaupan päätöstaidot. Muistat kysyä tilausta.

11.08.2015Lakanneita yrityksiä enemmän kuin viime vuonna
10.08.2015Power Truck Show'ssa täynnä painavaa asiaa ja viihdettä
07.08.2015Heinäkuussa vähiten konkursseja neljään vuoteen
06.08.2015Fennovoiman kotimainen omistus yli 60 %:n - rakentamislupahakemuksen käsittely jatkuu
05.08.2015Rehn Skodan Transtech-kaupasta: Ratkaisu turvaa tärkeän osaamisen säilymisen Kainuussa
04.08.2015Ainutlaatuinen kansainvälinen kuljetusalan suurtapahtuma
30.06.2015Teknologiasta ikääntyneiden arkea
29.06.2015Toukokuussa 330 000 työtöntä työnhakijaa
24.06.2015Joka kymmenes suomalainen lomailee velaksi
23.06.2015Sano kyllä! -kampanja kannustaa työelämän uudistamiseen

Siirry arkistoon »