Blogin arkisto

Asennemuutoksen paikka Suomessa: konkurssin tehneitä kohdellaan ala-arvoisesti

13.01.2009
metsaketela.jpg
60 vuotta joulukuussa täyttänyt Jorma Metsä-Ketelä on päättänyt muuttaa jotakin Suomen asenneilmastossa ennen kuin "kolvi kylmenee". - Haluan jättää omat jalanjälkeni tähän kohtaan.

 

EU-komission mukaan 47 prosenttia EU-kansalaisista ei mielellään antaisi toimeksiantoa konkurssin tehneelle, mutta Suomessa tuo prosenttiosuus on vielä isompi. KTM:n selvityksen mukaan yritystoiminnassa epäonnistuneisiin suhtaudutaan meillä huomattavasti kielteisemmin. Velkaneuvontaa kaipaava romahduksen uhri ei myöskään tunnu löytävän apua tai neuvoja oikein mistään - ainakaan asiallisia sellaisia. Olisiko tässä asennemuutoksen paikka? Jorma Metsä-Ketelän mielestä ehdottomasti! Sillä jos suomalainen yrittäjä joutuu konkurssiin, kohdellaan häntä kuin spitaalista.

Yksityinen velkaneuvoja-yrittäjä Jorma Metsä-Ketelä on vuodesta 1992 auttanut ammatikseen velkaongelmaisia ihmisiä vaimonsa kanssa.

Jorma lähti 23-vuotiaana insinöörinä nuoruuden optimistisuudessaan 1972 mukaan sukuyritykseen, jonka olosuhteet todellisuudessa olivat kuin suoraan kuuluisasta romaanista ”Liian paksu perhoseksi”, ja josta sittemmin kehkeytyi ratkaisematon ongelmavyyhti. Kaikki päättyi konkurssiin vuonna 1982, ja nuorelle perheenisälle kaatui niskaan miljoonavelat.

18 vuoden taakka

- Taisteltuani vaativan työni ohella valtavan velkataakan kanssa 18 vuotta ja läheistenikin kaiken keskellä pahasti oireillessa olin lopulta täysin näännyksissä vuonna 2000. Kun ajanjaksoa verrataan pituudeltaan "vain" 15 vuoden keskimääräiseen elinkautiseen vankeusrangaistukseen, ei asetelman vakavuutta yhteiskunnassa alkuunkaan ymmärretä, Jorma jyrähtää kaikkien kohtalotovereittensa puolesta.

Lopullisen romahtamisen välttääkseen Jorma hakeutui sairauslomalle vuonna 2000 ja aloitti pitkälliset neuvottelut roskapankin kanssa kuvitellen turhaan joltain "auttajataholta" saavansa asiallista tukea ahdinkoonsa.

- Tilannettani ymmärsivät ainoastaan myös ihmisyyttä ymmärtävät Kirkon diakonia- ja yhteiskuntatyön ammattilaiset, joilta sain ammattitaitoista neuvottelutukea roskapankkia vastaan. Muut, kuten Yrittäjäjärjestö, lääkärikunta, verohallinto, Takuu-Säätiö, Kela, Kuntoutussäätiö, vakuutusyhtiöt ynnä muut tahot, olivat kuin natsisaksan keskitysleirivartijoita.

Kaikesta huolimatta velkaneuvottelut vihdoin onnistuivat ja Jorma vapautui veloistaan 2002.

Velallisilla on huonot auttajat

Jorma sanoo, että suomalainen järjestelmä on mätä. Sen todistaa Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimus, jonka mukaan 2/3 velkajärjestelyyn joutuneista on työelämän ulkopuolella.

- Voisihan tuon tulkita, että kyseinen ihmisaines ei mihinkään kykene, näin ei ole! Vääriä ohjeita ja neuvoja tuputetaan joka suunnalla; niitä tulee niin velkaneuvojilta, asianajajilta ja pankeilta kuin kavereilta Esson baarissa. Eikä oikeita neuvoja saa Rahoitustarkastukselta tai Takuu-Säätiöltäkään - siinä on teoriaherra-instituutio, joka pitäisi lopettaa, sillä se on kehityksen este ja jarru, kuten Yrittäjäjärjestökin, jonka nykyinen palkattu johto ei tunne jäsenyrittäjän elämän todellisuutta, hän jyrähtää.

- Ainoa oikea taho neuvomaan olisi sellainen, jolla on vankkaa, omakohtaista kokemusta, mutta joka itse on toipunut onnettomuudestaan.

Jorma kertoo asiakkaastaan, jolle erään kunnan velkaneuvonnasta oli sanottu, ettei velkajärjestelyä kannata hakea verottajan vastustuksen vuoksi.

- Ehdottomasti kannattaa! Jollei järjestelyyn nyt pääse, voi sitä hakea uudelleen parin vuoden päästä. Tällöin alkuperäinen este on alkanut lieventyä ja hakija saa myönteisen päätöksen vastasyiden ansiosta. Jos taas uskoo tuota velkaneuvojaa, on sama este vastassa jälleen ja päätös siirtyy siirtymistään.

Iso asennevamma

Miksi oikeita neuvoja sitten ei saa sellaisiltakaan tahoilta, joiden niitä pitäisi osata antaa?

- Syynä on vallitseva erittäin vahva kielteinen yhteiskunnallinen asenne. Konkurssin tehnyt yrittäjä nähdään pahan- ja väärintekijänä, joka kuuluu kaikkein alimpaan kastiin. Väärä asenne on selkäytimessä, eikä sellaisen asenteen saastuttamasta voi tulla milloinkaan toisen ihmisen auttajaa! Leipäpappi kylläkin, Jorma sivaltaa.

Eräs vankilanjohtaja sanoi taannoin, että valitettavasti kaikki yhteiskunnat tarvitsevat vankinsa, sillä ihmiset rakentavat identiteettinsä pohjautuen siihen, että aina löytyy joku heitäkin huonompi.

- Suomalaisilla on tällainen asennevamma – ja isosti.

Kun karkkipussi tyhjenee

Niin kauan kun yrittäjällä menee hyvin, on peesissä jos jonkinlaista yhteistyökumppania, siipeilijää ja olalle taputtajaa. Mutta entä sitten, kun konkurssi kolahtaa?  Käy kuin lapselle hiekkalaatikolla. Niin kauan kun karkkipussissa on jaettavaa, pörrää ympärillä ystäviä. Mutta kun se tyhjenee, saat istua lapioinesi yksin santakasassa.

Jostakin kumman syystä niin yrittäjäjärjestöt, poliitikot kuin muutkin merkittävät päättäjät kanssayrittäjiä unohtamatta haluavat olla tekemisissä vain menestyvien yritysten kanssa.

Konkurssiin joutunut onkin suomalaisittain luonnehdittuna suvun musta lammas, joka on häpeäksi kaikille ja jonka halutaan olettaa piilottaneen rahaa salaluukkuun lattian alle.

EU-komission mukaan arviolta viidessä prosentissa konkursseista esiintyy petoksia, mutta Jorma kertoo erään Oikeusministeriömme korkea-arvoisen virkamiehen sanoneen, että hänen saamansa ”tiedon” mukaan lähes puolessa tapauksista olisi mukana väärinkäytöksiä.

- Suomalainen prosenttiluku tässä tapauksessa johtuu syyttäjäviranomaisten, verottajan ja koko yhteiskunnan asenteesta, paukauttaa Metsä-Ketelä.

Kyttäystä suurennuslasin läpi

Asiattomat liiketoimintaoikeudenkäynnit ovat lisääntyneet hurjasti.

- Konkurssin uhatessa yrittäjä joutuu paniikkiin. Hän käyttää kaikki henkiset voimavaransa taisteluun elämästä ja kuolemasta menettäen osittain jopa ajantajun. Joka ainoa sekunti ja euro käytetään liiketoiminnan pelastamiseen eli kassavirran jatkumisen turvaamiseen. Kirjanpidon hoitaminen tai kirjanpitäjän laskujen ja verovelan maksaminen jää taustalle, kun ensisijaisena tahtona on äidin takaaman pankkilainan koron maksaminen. Ja jos raaka-ainelasku jää maksamatta, ei tavaraa enää saada, ja kaikki loppuu siihen. Lääkärin määräämät onnellisuuspillerit lisäksi puurouttavat yrittäjäparan ajatukset, eivätkä aivot enää toimi tällaisen akuutin taistelutilanteen vaatimalla tavalla, Jorma kuvailee.

Monet yrittäjät ovat silti selviytyneet läheltä piti -tilanteesta saaden asiansa kuntoon. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita, vaan lopputilanteessa kirjanpito on muutamalta kuukaudelta hoitamatta ja veroja maksamatta. Konkurssioikeudenkäyntiä seuraamassa istuskeleva syyttäjäviranomainen tekee poliisille tutkintapyynnön, ja aina asiansa aikaisemmin tunnollisesti hoitanut yrittäjä tuomitaan kirjanpidon laiminlyönnistä sakkoihin, ehdonalaiseen vankeusrangaistukseen ja liiketoimintakieltoon.

Tässä siis tärkeä neuvo konkurssivaaran uhkaamille yrittäjille:

- Älkää laiminlyökö kirjanpitoa ja maksakaa kirjanpitäjän laskut ajallaan, jotta hän tekee työnsä. Muutoin olette korvianne myöten suossa. Jos rahat ja aika eivät riitä, on syytä vakavasti harkita yritystoiminnan lopettamista justiinsa.

Kansantaloudelle kallista

Jorman arvion mukaan jopa 90 prosenttia suomalaisista ei antaisi toimeksiantoja epäonnistumisen läpikäyneelle yritykselle.

- Syntyvä kansantaloudellinen tappio on mielettömän suuri!
Yhtälöön voidaan vielä lisätä fakta, että yli 40 prosentilla velkajärjestelyyn joutuneista on yritystaustaista velkaa, mutta velkajärjestelyssä olevista vain 3 prosenttia on yrittäjiä. Omituista, eikö vain?

Teksti ja kuvat: Kirsi Kyllönen

30.03.2009 8.00Suomalainen Saima-parketti voitti maailman arvostetuimman designpalkinnon
27.03.2009 13.00Yli 200 myönteistä talousuutista!
25.03.2009 8.00Yrittäjälinjan asennekysely: Yrittäjyys kannattaa, mutta tuki puuttuu
18.03.2009Yrittäjyystapahtuma kokoaa yli 1000 nuorta Ideaparkiin
13.03.2009Epäilyttävää verkkotunnuskauppaa: viestintävirasto kehottaa varovaisuuteen
12.03.2009Käräjäoikeuksissa ratkaistujen riita-asioiden määrä kasvoi
09.03.2009Investoinnit laskussa - paitsi energia-alalla
05.03.2009Sisustuskoulutusten kysyntä jatkuvassa kasvussa
03.03.2009Santander osti GE Money Oy:n
02.03.2009Directa ja Suomen Yrittäjät tukkanuottasilla
02.03.2009Henkilöstövuokraus on tapa kartoittaa työvoimareserviä
27.02.2009Muutoksen Suomi -työryhmä uskoo maamme pärjäävän taantumassa
26.02.2009Yritysten toimialaluokitus muuttui
25.02.2009Välähdyksiä Teknologiateollisuus ry:n asialistalta: "Pk-yritysten kaarti kasvaa"
23.02.2009Kuluttajaneuvonta siirtyi kunnilta valtiolle
23.02.2009Asennekyselyn palkintojen voittajat
19.02.2009 10.00Honkarakenteen dokumentille pääpalkinto USA:n festivaaleilla
18.02.2009 10.00Lehdet yhä kohdennetumpia: "Nuorten miesten lehdelle olisi tilaa"
18.02.2009 9.30Tutkimus: Miesten kiinnostus muotiin ja ruoanlaittoon kasvanut
18.02.2009 9.00Suomalaisten tiedonlähteet: Aikakauslehdet ja internet vahvistaneet asemaansa
17.02.2009Kurkista mahdollisiin tulevaisuuden näkymiin
12.02.2009Taantumassa myyntityön merkitys korostuu
10.02.2009Taloushallinnon osaajille riittää töitä
09.02.2009Kriiseissä korostuvat johtaminen ja viestintä
06.02.2009Jääkiekkolegendan valmennuksessa
06.02.2009Kiviniemi: Aluehallintouudistus lisää kehitysmahdollisuuksia
05.02.2009Notkahdus romutti elpyneet maitomarkkinat
03.02.2009Toimiva sisäinen viestintä on korvaamaton taantuman aikaan
02.02.2009Verkostoissa ja yhteisissä innovaatioissa piilee mahdollisuus menestykseen
27.01.2009Soitto it-tukeen - vai omaa ongelmanratkaisua?
19.01.2009Älä ruoki lamaa!
19.01.2009Päätöksentekoa samuraisoturin tapaan
13.01.2009Asennemuutoksen paikka Suomessa: konkurssin tehneitä kohdellaan ala-arvoisesti
12.01.2009Avainlippua saa käyttää entiseen tapaan
07.01.2009Onko tulevaisuuden kilpailuvaltti hallussasi?
07.01.2009Lammin Ikkunalle INNOSUOMI 2008 -palkinto
31.12.2008Kuluttajaneuvonta siirtyy kunnilta valtiolle
29.12.2008Yritysvalmentaja Rauno Korpi taantumasta: "Usko omaan työhösi"
29.12.2008Viestinnän ammattilaiset: Sisäinen viestintä on tulevaisuuden voimavara
26.12.2008Turun Sanomat: Työntekijät hävisivät 74 % oikeusjutuistaan
25.12.2008Tutkimus: Sekä tulot että köyhyys lisääntyvät vuonna 2009
23.12.2008Kotimaisen kuusen osto on ekoteko
23.12.2008Turvallisen joulun resepti
22.12.2008Yhä useampi yritys antaa joululahjansa hyväntekeväisyyteen
19.12.2008Yleisön suosikiksi verkkosivukilpailussa nousi www.yhteishyva.fi-sivusto
19.12.2008Suomen Parhaat Verkkosivut 2008 -kilpailun voittajat julkistettiin
19.12.2008Hakukonemedioista ensimmäinen virallisesti auktorisoitu Yandex-edustaja Suomessa
17.12.2008Tasavallan presidentin INNOSUOMI 2008 -palkinnot jaettiin
16.12.2008Jopa 400 työpaikkaa tulossa Kajaaniin
16.12.2008Mainonta saattaa kasvattaa säästäväisyyteen
12.12.2008 8.02Töiden jakaminen tuo etuja maatalousyrittäjille
11.12.2008 8.01Jo 3000 yritystä on saanut tarjouspyynnön uuden palvelun kautta
11.12.2008 8.00Uusyrityskeskusten asiakasmäärät ennätyslukemissa: taantuma saattaa jopa lisätä yritysten perustamisia
10.12.2008Tutkimus: Yrittäjyys on houkutteleva valinta nuorille ja ikääntyneille
10.12.2008Luovien alojen yritysten kehittämishanke käynnistyy
09.12.2008Ostanko Google-mainontaa paketti- vai palveluhinnoittelulla?
03.12.2008Muutoksen Suomi -työryhmä uskoo maamme pärjäävän taantumassa
03.12.2008Vuoden Hyötykäyttöteko: Kierrätyspolttoainetta kotitalousjätteestä
01.12.2008Nettikaupan eurot valuvat ulkomaille
27.11.2008Ahdinkomatkat voitti vastamainoskilpailun ammattisarjan
27.11.2008Ketjuyrittäjyys kasvussa Suomessa
26.11.2008Ohjelmistot ostetaan nyt kokonaispalveluna
24.11.2008Markkinoinnin tehoa mitataan nyt euroissa - kuluttajan ymmärtäminen ratkaisee
20.11.2008Metanolipohjainen tuulilasinpesuneste voi vahingoittaa terveyttä
18.11.2008"Hallitus aliarvioi uusiutuvan energian mahdollisuudet"
18.11.2008Puuenergian käyttö pyritään kaksinkertaistamaan
18.11.2008Aluekatsaus 2008: Keski-Suomen teollisuus on vahvaa
17.11.2008Äänestä parasta vastamainosta!
14.11.2008Suomen Parhaat Verkkosivut 2008 -kilpailun tuomaristo on valittu
14.11.2008SKAL: Huomioliivit pakollisiksi kaikille kuorma-autoilijoille
12.11.2008Kysely: Uusi hankintalaki jopa mutkistanut kuntien ostotoimintaa: pienyritysten mahdollisuudet heikentyneet
11.11.2008Asenteessa vikaa? Olli Linjala: Kielteisyyden oravanpyörä tappaa elämänilon
11.11.2008Toimitusjohtaja Juha Takala: Vuokratilojen suosio on nousussa
07.11.2008Valtakunnallinen Yrittäjäpalkinto jaettiin
04.11.2008Suomalainen joulu 2008 -tutkimus: Rakkaus ykkösenä joulutoivelistalla - rahojen riittävyys huolestuttaa viime vuotta enemmän
04.11.2008Vinkkejä yrityksen parempaan paperitalouteen
04.11.2008Mitä tarkoittaa shop-in-shop?
27.10.2008Kun Google-myyjä soittaa
23.10.2008Suomen Pukutehdas elää sinivalkoisen sydämen uskosta
22.10.2008Investoivilla tiloilla on suunnittelun aika
22.10.2008Rahoitusapua pk-yritysten kehittämiseen
21.10.2008Uusi hankintalaki mutkistanut kuntien ostotoimintaa: pienyritysten mahdollisuudet heikentyneet
15.10.2008Sähkönmyyjän vaihtaminen vähentynyt hieman
09.10.2008Suomi-kuvaa luomassa
09.10.2008Suuri kyselytutkimus yllättää: Lähes jokainen suomalainen on kokenut ihmeitä
08.10.2008Hakukonemediat ja Noframe yhteistyöhön hakukoneoptimoinnissa
08.10.2008Yritykset ja nuoret osaajat kohtaavat Vaasassa
01.10.2008Maaseudun yrittäjätkin tarvitsevat toimivan netin
25.09.2008Yritysten välinen verkkolaskutus etenee kansallisella hankkeella
25.09.2008Vielä ehdit kisaamaan Suomen Parhaat Verkkosivut -tittelistä!
23.09.2008Tutkimus: Ikääntyneet eivät opikaan töissä hitaimmin - nuorilla eniten ongelmia muistamisessa ja keskittymisessä
19.09.2008Tilinpäätös voi vahvistaa yrityksen luottoluokitusta
19.09.2008Auto on myynnin ammattilaisen työväline
19.09.2008Suomen Kuluttajaliitto tyrmää pankkien aikeet nostaa yksipuolisesti asuntolainojen korkoja
18.09.2008Finnveran rahoitus Keski-Suomeen kasvoi voimakkaasti - merkkejä taantumasta ei vielä näkynyt
17.09.2008Sairauspoissaoloissa menetetään 50 000 työvuoden työpanos - poissaolot saatava alentumaan
17.09.2008Jos kauppa ei tänään käy, myyn huomenna kostoksi enemmän
12.09.2008Viestintäviraston Markkinakatsaus 2/2008: Langaton tiedonsiirto kasvussa
11.09.2008Sähköenergian hinta jatkoi nousuaan - vuoden alusta lisäystä 12 prosenttia
09.09.2008Lämpöyrittäjille kasvupotentiaalia pientaloista

Näytä lisää »