Ammattikeittiöille säästöjä sähkön- ja vedenkäytön seuraamisesta09.09.2013 Ammattikeittiöt kuluttavat vuodessa sähköenergiaa 65 miljoonan euron edestä: noin 641 gigawattituntia, joka vastaa Hämeenlinnan kokoisen kaupungin vuotuista sähkönkulutusta. Lisäksi ammattikeittiöissä käytetään huomattavat määrät puhdasta vettä ruoanvalmistuksessa ja tarjoilussa. Energiatehokkuuden parantaminen ja energian käytön vähentäminen tuovatkin ammattikeittiöille merkittäviä säästöjä. Mikkelin ammattikorkeakoulussa on kartoitettu ammattikeittiöiden mahdollisuuksia seurata sähkön ja veden käyttöä. Opas energiamittausjärjestelmän hankkimiseen ilmestyy syyskuun alussa. – Energiamittausjärjestelmä toki maksaa, mutta se on myös edellytys säästöjen syntymiselle. Jos sähkön ja veden kulutusta ei pystystä mittaamaan, ei pystytä myöskään valitsemaan energiataloudellisempia toimintatapoja, lehtori, projektipäällikkö Tiina Tuovinen Mikkelin ammattikorkeakoulusta sanoo. Jopa tuhansien eurojen säästötEnergiakäytön vähentäminen edellyttää käytetyn sähköenergian ja vedenkulutuksen mittaamista, uusien tavoitteiden asettamista ja toimintatapojen muutoksia. Yksittäisen ruokalajin osalta säästyvät rahamäärät ovat senttejä, mutta koko vuotta tarkasteltaessa puhutaan jo erilaisista luvuista – isojen ammattikeittiöiden kohdalla jopa tuhansista euroista. Mikkelin ammattikorkeakoulu hankki Ravintola Tallin opetuskeittiöön kokonaisenergiankulutusta mittaavan järjestelmän keväällä 2012. Syyskuun alussa ilmestyvässä Energianmittausjärjestelmän hankintaopas ammattikeittiöille – Sähköenergian ja vedenkulutuksen seuranta osaksi ammattikeittiön energiatehokkuutta -oppaassa on hyödynnetty myös näihin kokemuksiin liittyvää tietoa. Oppaassa kerrotaan suomalaisten ammattikeittiöiden sähkön ja veden kulutuksesta, energiatehokkaasta toiminnasta ja kulutuksen mittaamisesta. Oppaassa myös kuvataan mittausjärjestelmän hankinta käytännön kokemusten kautta. Oppaan on kirjoittanut lehtori Teija Rautiainen Mikkelin ammattikorkeakoulusta. Se sopii myös perustietopaketiksi asiasta kiinnostuneille ruokapalvelualan ammattilaisille ja opiskelijoille. |