Blogin arkisto

[Esi]merkillinen välirauha?

Share |

Perjantai 26.12.2008 - Pekka A. Maunumäki


Greenpeace merkitsee vihreätä rauhaa. En ole oikeastaan koskaan mieltänyt asiaa niin. Ehkä synnytetty mielikuva on tällaiselle keskivertokansalaiselle mieluummin Greenaggression.
Onko Greenpeace kasvanut aikuiseksi ja huomannut että faktoilla vaikuttaminen on tehokkaampaa kuin harvoja miellyttävät tempaukset? Onko vaihtunut rahoittaja, joka tietää, että ilmastokysymyksistä on leikki kaukana?

Edellä mainittu on toisarvoista siihen nähden, mitä Greenpeace käy kertomassa ympäri maailmaa. Se perustaa argumentaationsa maailmalla tunnettuihin auktoriteetteihin ja olemassa olevaan tekniikkaan. Ilmakehän CO2-pitoisuus voidaan pitää pitkässä juoksussa alle rajan, joka aiheuttaa ilmastossa yli kahden asteen lämpenemän. Tämä on se raja, jota pidetään rajana välttää katastrofi.

Parasta on, ettei maailmaa tarvitse panna mullinmallin, vaan että kaikki parantavat tapansa heti ja alkavat hyödyntää ilmaston kannalta parasta mahdollista tekniikkaa. Nyt tarvitaan uusiutuvaa energiaa. Hyvänä historiallisena esimerkkinä on tiestö, joka on rakennettu, koska se on tarvittu. Joku keksi auton ja se tarvitsi tiet. Jotkut ovat keksineet erilaisia tapoja tuottaa uusiutuvaa energiaa ja jotkut tapoja säästää energiaa, Ihmiset tarvitsevat näitä teknologioita säilyttääkseen maapallon mukavana paikkana asua.

Greenpeace markkinoi vakavasti otettavaa Energy [r]evolution teemaansa ympäri maailman. Euroopassa he ovat saaneet mukaansa Euroopan uusituvan energian teollisuuden ERECin, joka työllistää tällä hetkellä noin 400 000 ihmistä. Energiaystävällisten investointien vahvuus on myös siinä, että monet investoinnit ovat nopeammin toteutettavissa kuin ongelmallisia päästöjä tuottavat ratkaisut.

Greenpeacen mukaan suurin ongelma Energy [r]evolution toteutuksen tiellä on politiikka. Tietenkin verrattaessa esimerkiksi tiestön rakentamiseen on rahoitus osa politiikkaa. Sanoisin kuitenkin, että erityisesti maassa, joka perustaa suuren osan vientitoiminnastaan halvan energian varaan, suurimpana esteenä ovat rahoitus ja politiikka.

Pekka A. Maunumäki
Insinööri

Avainsanat: greenpeace, Pekka A. Maunumäki, energy revolution, politiikka, tekniikka, uusiutuva energia, uusiutuvat energiamuodot, katastrofi, halpa energia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini