Blogin arkisto

Pysähtymisen taito

Share |

Maanantai 26.4.2010 klo 9.10 - Tarja Huttunen


Bookmark and Share

Missä olet juuri nyt? Oletko todella siinä vai vaelteleeko mielesi jossain ihan muualla? Kenties suunnittelet, mitä kaikkea vielä pitäisi ehtiä tehdä, tai haaveiletkin lomamatkasta. Vai murehditko menneitä, pieleen mennyttä projektia, epäystävällisiä sanoja, jotka kuulit tai jotka itse lausuit?

Voisitko päästää hetkeksi irti kaikesta tuosta ja vain olla tässä ja nyt. Luultavasti olet sisällä jossain huoneessa – katsele siellä ympärillesi.  Näet värejä, muotoja, ehkä ihmisiäkin. Kuuntele, mitä ääniä kuulet juuri nyt. Meneekö ohi autoja, kuuluuko ilmastoinnin huminaa? Tunne tuoli allasi, jalkapohjasi lattiaa vasten, vaatteet ylläsi. Olet tässä ja nyt, kaikilla aisteilla läsnä juuri tässä hetkessä.

Miksi sitten on niin tärkeää pysäyttää välillä itsensä tähän hetkeen? Meillä jokaisella on useita rooleja ja monet tahot vaativat huomiotamme kaiken aikaa. Erityisen hektistä meno on useimmilla työpaikoilla; pitäisi ehtiä tekemään vielä tämä ja tuo, ja sitten alkaakin jo uuden projektin suunnittelu. Aivomme eivät pysty hoitamaan kovin monta asiaa yhtä aikaa, siksi olisi viisainta keskittyä vain ja ainoastaan kulloinkin käsillä olevaan tehtävään. Jos jatkuvasti murehdimme mielessämme menneitä tai muistelemme, mitä kaikkea vielä onkaan tekemättä, keskittyminen meneillään olevaan tehtävään kärsii ja mieli stressaantuu.

Stressi sinänsä ei ole aina pahasta, päinvastoin useimmat meistä toimivat tehokkaimmin lievän paineen alaisena. Ongelmia seuraa silloin, jos stressin aiheuttajia kertyy liikaa eikä stressiä pysty purkamaan riittävästi.  Seurauksena on joukko fyysisiä ja psyykkisiä reaktioita, joiden aiheuttajina ovat tietyt stressihormonit. Sydämen syke kiihtyy, verenpaine nousee, olo on ärtynyt ja turhautunut, mikään ei kiinnosta, uni on kateissa.

Pahimmillaan kierre johtaa uupumukseen, josta nouseminen on työlästä ja aikaa vievää. Parempi olisi, jos turhan stressin kierteen pystyisi katkaisemaan alkuunsa.

Stressin purkamiseen on jokaisella omat keinonsa. Siinä missä joku lähtee yksin lenkille, toinen suuntaa karaokea laulamaan, joku siivoaa koko talon lattiasta kattoon, lukee kirjaa, juo pullollisen viinaa… Stressin ja kiireen iskiessä työpaikalla näitä keinoja ei kuitenkaan pysty juuri sillä hetkellä käyttämään.  Silloin voi pysäyttää kiireen kierteen rentouttamalla kehonsa ja mielensä vaikkapa alussa kuvatulla tavalla eri aistikanavia käyttäen. Jos pystyt irrottautumaan muutamaksi minuutiksi – ja miksi et pystyisi? – voit sulkea hetkiseksi silmäsi ja antaa ajatuksiisi tulla jonkin mielikuvan, joka herättää sinussa myönteisiä tunteita. Voit myös kuulla mielessäsi vaikka mukavan melodian tai muun äänen, ja tunnustella vielä, miltä sisälläsi tuntuu.  Voit hengittää syvään ja rauhallisesti ja ajatella jotain myönteistä kuten ”Selviän tästä kyllä, kaikki menee hyvin”.

Voit palauttaa itsesi takaisin tehtäviesi pariin henkäisemällä pari kertaa oikein syvään. Olosi on nyt virkeä ja vapautunut, ja saat työsi suoritettua mallikkaasti. Jos et nyt onnistunut rentoutumaan, saatat silti toisella kertaa onnistua. Rentoutuminen on taito, joka vaatii harjoitusta siinä kuin mikä muu taito tahansa. Jos kirjoitukseni herätti sinussa ajatuksia, jaa ne meille muillekin asiasta kiinnostuneille kommentoimalla tätä.

Tulkitkoon kukin nämä Lauri Viidan sanat omalla tavallaan: ”Älä jännitä mies, ei apua siitä. Ei irvistys auta, jos voima ei riitä.” Hidastetaan vähän, ei maailmanloppu vielä tänään tule. On kevät, nautitaan siitä!

Tarja Huttunen
Tarjan Taivutus
www.tarjantaivutus.com

Avainsanat: Tarja Huttunen, stressi, stressinhallinta, rentoutuminen, pysähtyminen, uupumus, mielikuvaharjoittelu, kiire, positiivinen asenne


Kommentit

26.4.2010 11.12  Epäilen

Ihan hieno juttu teoriassa. Käytännössä vain haavekuva. Ulkoiset tekijät painostavat siihen ettet voi kuvatulla tavalla pysähtyä, ellet sitten jätä esimerkiksi puolisoasi, työpaikkaasi, elämääsi, laskujasi. Tai ainakin pysähtyminen maksaa sinulle.
Nää hengitä sisään ja valaistu jutut on aika kaukana todellisuudesta. Sopii asiaan uskoville.

5.5.2010 13.30  Tarja

Jokainen hengittää koko ajan, halusipa tai ei, hengitys kun on automaattinen refleksi, jota ilman et elä. Itse voi päättää, miten hönkäilee: tarvitseeko välttämättä jännittää puoli kroppaa yhden hengenvedon taikia vai voisiko vähän höllätä. Täytyy olla Maailman Tärkein Henkilö, jos ei ehdi koskaan pysähtyä edes muutamaksi minuutiksi. Parantunut työteho tuo rahana takaisin nuo menetetyt minuutit, jos nyt sitten raha lopulta on se kaikkien oleellisin asia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini