Blogin arkisto

Muistin syntejä - johdateltavuus

Share |

Tiistai 15.9.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgKuluneella viikolla on ollut aikaa ajatella. Iskias iski ja jalka on niin mukavasti kipeä, että kaikki ylimääräinen kulkeminen on melkoista myrkkyä. Kun lääkäri taivutteli jalkaa, tunnusteli lämpötiloja ja pyysi kuvailemaan tuntemuksia, niin tuli mieleen se, että mitkä niistä  ovat tosia ja mitkä mielikuvituksen tuotetta.

Yksi ihmisen muistin synneistä on johdateltavuuden synti. Eli ihmistä voidaan johdatella muistamaan asioita, joita ei ole todellisuudessa tapahtunut. Hyvä esimerkki muistin johdateltavuudesta on hollantilaisen psykologiryhmän testi, jossa he testasivat mitä muistetaan EL Alin lentokoneen putoamisesta vuonna 1992.

Kyseisessä testissä he kysyivät yksinkertaisen kysymyksen: “Näittekö telvisiofilmin kyseisestä onnettomuudesta”. Ja kysymys tehtiin kymmenen kuukautta onnettomuuden jälkeen. Seurantatutkimuksessa kaksi kolmasosaa vastasi myönteisesti.

Tämä on hyvin mielenkiintoinen asia, sillä tutkittavat myös kertoivat erilaisia mielikuvia lentoasennosta, koneen palamisesta ja koneen osumisesta rakennuksiin. Ja asia on siksi hyvin mielenkiintoinen, että kyseistä filmiä ei ole ikinä kuvattu tai esitetty telvisiossa.

Eli tutkijoiden kysymykseen filmin näkemisestä tutkittavat kohdistivat väärin muistonsa. Eli he yhdistivät puhumiaan, kokemiaan ja näkemiään muistikuvia filmiin. Eli loivat uuden muiston.

Muistin johdateltavuus tarkoittaa sitä, että henkilökohtaisiin muistoihin liitetään muuta tietoa. Eli tietoa, jota on voitu lukea, nähty kuvina tai filmeinä. Tai asioita joita on kuullut keskusteluissa.

Johdateltavuus on hiukan sukua muistin kohdistamiselle vääriin asioille. Mutta johdateltavuus on paljon vakavampi ja hankalampi asia. Sen avulla ihminen voidaan saada uskomaan vääriin asioihin, luomaan vääriä mielikuvia sekä jopa todistamaan oikeudessa väärin.

Sama ongelma koskee myös työpaikkoja. Eli omiin tai toisten mielikuviin ei voi välttämättä luottaa. Ne voivat olla kohdistuneina vääriin mielikuviin tai johdateltu muistamaan asiat väärin. Tämä aiheuttaa mielenkiintoisen ongelman esimiehille eli kuinka voi keskustella asioista ilman johdattelua. Varsinkin ongelmatilanteissa hyvällä johdattelulla saadaan työntekijät muistamaan asiat väärin. Tai oikeilla keskustelumenetelmillä voidaan asiat muistaa oikein.

Päiväkirja on hyvä työkalu. Sinne kannattaa kirjata kaikki oleellinen työpäivän kulusta, kokouksista ja päätöksistä. Sen avulla voi muistaa asiat oikein ja ilman mahdollisuutta johdateltavuuteen. Eli vaikka asioiden kirjaaminen ylös onkin turhauttavaa, niin siltikin se kannattaa tehdä. Sieltä löytyy varmemmin todellinen kuvaus tilanteesta kuin oman muistin sokkeloista.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, muisti, muistaminen, mielikuva, johdattelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini