Blogin arkisto

Muutoksen kohtaamisessa yksilön oman asenteen merkitys on keskiössä

Share |

Perjantai 28.6.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgOlenko ohjelma vai ohjelmoija? Olenko vain kohtalon ohjaama ja "avuton" vaikuttamaan omiin asioihin vai pystynkö ottamaan vastuun valinnoistani?

Olenko myönteinen vai kielteinen? Voinko itse vaikuttaa siihen, olenko myönteinen vai kielteinen? Vai "valitseeko" ympäristö sen puolestani?

Miten suhtaudun muutostilanteisiin, työssä, kotona, harrastusten parissa ym.? Olivatpa valinnat tietoisia tai alitajuisia, voimme tarkastella asiaa siten, että valitsemme itse joko aktiivisen tai passiivisen väliltä ja joko myönteisen tai kielteisen väliltä oman suhtautumisen asiaan?

Mitä erilainen käyttäytyminen kertoo omasta asenteesta muutoksessa?

1-tyyppi: Vihamielinen, passiivinen ja itsesyytöksinen käyttäytyminen johtuu kielteisestä ja passiivisesta asenteesta.

2-tyyppi: Vastustava, jarruttava, taantuva ja lukkiutuva käyttäytyminen johtuu aktiivisesta, mutta kielteisestä asenteesta.

3-tyyppi: Minimiosallistuva, hyväksyvä ja sopeutuva käyttäytyminen johtuu myönteisestä, mutta passiivisesta asenteesta.

4-tyyppi: Rakentavasti vaikuttava, uudistuva ja kasvuun pyrkivä käyttäytyminen johtuu myönteisestä ja aktiivisesta asenteesta.

Näin kun asiaa tarkastelee niin huomaa, että ihmisen käyttäytyminen heijastaa asenteita. Tunnistat varmasti organisaatiostasi (tai aiemmista organisaatioista, joissa olet ollut) edellä mainittuja erilaisia asenteiden kombinaatioita.

Teoriatasolla lääkkeet ovat yksinkertaisia. Kehutaan sitä, mikä on kunnossa ja koetetaan kääntää fokusta siinä asiassa, missä ongelma on.

2-tyypin henkilöä voi kehua aktiivisuudesta ja samalla pitäisi yrittää ohjata ajattelua myönteisemmäksi esimerkiksi avoimilla tai johdattelevilla kysymyksillä. "Näetkö tässä asiassa kuitenkin jotain positiivista? Mitä?"

3-tyypin henkilöä voi kehua myönteisestä suhtautumisesta asiaan, mutta samalla tulisi kannustaa aktiiviseen osallistumiseen. "Voisitko jeesata (näin ja näin)? "Tekisitkö sinä tuon homman, jos minä hoitelen nämä pari hommaa?"

1-tyypin henkilön osalta voi olla viisainta varmistaa kysymällä, onko hänellä ollenkaan yhteinen näkemys siitä, mitä tavoitellaan? Jos hän yhtyy haluttuun lopputulokseen, asennetta voi alkaa hivuttaa oikeisiin asioihin em. tavoin.

Joskus ongelman tunnistamisesta ja sen kertomisesta voi olla hyötyä. Ihminen ei ehkä itse huomaa, että asenne on vinksahtanut kielteisen ja/tai passiivisen puolelle. Ja jos järkipuheen johdosta kädet menevät puuskaan tai tulee vastahyökkäys, silloin todiste huonosta asenteesta tulee välittömästi esiin.

On hyvä muistuttaa niin itselleen kuin toisilleen, että asenteessa on oikeasti kysymys valinnasta. Voit valita olla myönteinen/kielteinen, aktiivinen/passiivinen. It’s up to you!

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, itsensä kehittäminen, kanssakäyminen, osaaminen, vaikuttaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini