Blogin arkisto

Valjasta universaalien lakien hyöty puolellesi

Perjantai 18.1.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgTiedätkö sähköstä ihan kaiken? Voitko selittää, mitä sähkö on? No, osaatko laittaa valot päälle valokatkaisimesta?

-> Johtopäätös. Kaikkea ei tarvitse ymmärtää, että sitä voi käyttää.

Kaikkea ei tarvitse ymmärtää niin silti se toimii. Jos päästää esineestä irti, se tippuu alas (maahan/ lattialle) voimassa olevan painovoiman takia. Fysiikan lakeja on paljon, mutta niin on myös universaaleja lainalaisuuksia. Ohessa 7 universaalia lakia, jotka ovat voimassa (aivan kuten fysiikan lait), uskommepa itse niihin tai emme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, itsensä kehittäminen, osaaminen

Mihin isän hepuli johti?

Perjantai 11.1.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKun olin kolmannella tai neljännellä luokalla, puukäsityötaidoiltani en ollut mikään puuseppä. Todistuksessa numero oli 7. En kyllä itsekään voinut kehua töitäni enkä siinä mielessä ollut missään illuusiossa osaamiseni osalta, kuten moni Idols-kokelas on. Päätin kuitenkin tehdä äidin nimipäivän kunniaksi tuolloin hyllyn kotona liiterissä. Pätkin erään raakalaudasta tehdyn levyn osiksi ja käytin ko. laudat hyllyyn. Lautojen höylääminen tai hiominen eivät käyneet mielessä.

Kun hylly oli valmis, siinä oli kaksi pystylautaa ja välissä hyllyinä kaksi lautaa. Annoin lahjan iloisin mielin äidille, joka kiitti lahjasta. Mutta minä odottelin iltaa, sillä isä oli palaamassa iltavuorosta klo 22 jälkeen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, itsensä kehittäminen, osaaminen

Ensin päätä lyödään Karjalan mäntyyn, jotta opitaan?

Maanantai 26.11.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpg"It’s nothing so practical than good theory,
- practice is still the best  teacher" – Seppo Helakorpi, dosentti

Käytäntö on paras opettaja. Teoria edellä oppiminen on haastavaa. Yleensä teoriaoppiminen edellyttää käytännön kokemusta. Löytyykö tästä empiirisiä todisteita?

Oletko neuvonut lapselle, missä järjestyksessä vaatteet kannattaa laittaa päälle? Todennäköisesti “teoriaopit” menevät kuuroille korville ja oppiminen tapahtuu vasta, kun käsineet ja kurakäsineet ovat käsissä ja pitäisi miettiä, miten nyt kaulaliinan, päähineen, kenkien ja kurahousujen laittaminen nyt onnistuu? Järkipuhe etukäteen ei auta. Entäpä ymmärtääkö lapsi, että uunin luukku on kuuma pelkän puheen perusteella? Todennäköisesti utealisuus herää päästä kokeilemaan, miltä luukku tuntuu.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Ahola, ihmissuhdetaidot, itsensä kehittäminen, osaaminen, perehdyttäminen, vastuu

Ihmiset eivät osaa perusmatematiikkaa?

Tiistai 6.11.2012 - Pauli Vuorio

paulivuorio_piirros.jpgKerrottakoon heti aluksi, että en todellakaan ole matemaattinen nero. Todenäköisesti olen matemaattisesti teitä lahjattomampi ja taitamattomampi. Kouluarvosanani matikasta eivät olleet kovinkaan ihmeellisiä.

Olen kuitenkin huomannut, että ne korkeastikin koulutetut, jotka eivät ole työssään tai muissa toimissaan ole juuri missään tekemisissä laskemisen kanssa  kadottavat perusmatematiikan,  kun riittävä määrä vuosia sen käytöstä on kulunut. Toisaalta taas sitten ne,  jotka ovat aikanaan opetelleet ilman taskulaskinta laskemaanosaavat paremmin kun asiat on oikein päähän taottu.

Lue lisää »

25 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, matematiikka, laskeminen, koulutus, osaaminen

Kun todellisuus hämärtyy ja on vain yksi oikea "uskonto"?

Maanantai 5.11.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpgUskominen on tärkeä asia! Uskominen voi liittyä uskontoihin, mutta ilman muuta yhtälailla se liittyy tähän arkiseen ja normaaliin elämään. Uskomissanaa ei saa sekoittaa uskontoon. Tässä artikkelissa käyttämäni sanat "uskonto" tai "uskovainen" eivät viittaa uskontoihin, vaan yleisesti ottaen johonkin asiaan uskomiseen.

Toistan, että uskominen on tärkeää. Kolikon toinen puoli on kuitenkin se, että uskominen ei saa mennä yli. Olipa kyseessä urheilusta, uskonnosta tai liiketoiminnasta omaan asiaansa uskomisen ei pitäisi tehdä sokeaksi. Hyvä merkki siitä, milloin uskonto menee yli on se, kun erilaisuuden hyväksyminen vaikeutuu. Kun uskovainen höyryää omaa asiaansa raottamatta yhtään ajatusta sille, että vaikka ko. asiaan uskominen olisi itselle hyväksi, myös muita hyviä uskomisen kohteita olisi. Jos "vain minun juttu" on oikea niin silloin ollaan pahasti metsässä. Tällöin kaiken muun viestinnän polarisoi pois, mikä ei tue omaa uskoa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Juha Ahola, osaaminen, itsensä kehittäminen, usko, viestintä, erilaisuus

Varo näennäis-osaamista

Tiistai 26.6.2012 - Oili Valkila

oili2.jpgSain äskettäin uuden tietokoneen, joka sisältää työohjelmieni lisäksi myös uudet Office-ohjelmaversiot ja uuden selaimen. Hieno juttu, sillä uusi vempele on aina kiinnostava, ja sillä saa aina tehdyksi ainakin jonkin asian paremmin, kätevämmin tai nopeammin kuin vanhalla. Uudet ohjelmaversiotkin muuttuvat aina niin vähän, että niitä pystyy käyttämään entisellä tiedolla. Siis 'pystyy käyttämään'. Se ei tarkoita, että niitä osaisi käyttää.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Oili Valkila, osaaminen, tietotekniikka, uudistukset, muutos

Kasvuyritykset ovat Suomen menestystekijä

Keskiviikko 17.6.2009 klo 8.00 - Kimmo Sasi

Haastavassa taloustilanteessa yritysten kasvu on olennaista kansantaloudelle. Työ on hyvinvoinnin perusta. Työstä saamillamme tuloilla me rahoitamme elämisemme. Yhteiskunnan tuki ja palvelut perustuvat yksinomaan siihen, että suuri osa kansalaisista luopuu työnsä tuloksista verojen muodossa. Hyvinvointivaltiota ei ole ilman työtä.

Suomalainen yhteiskunta on pitkään suhtautunut vallitsevaan hyvinvointiimme minimitasona, jonka eteen ei tarvitse juuri ponnistella. Todellisuudessa hyvinvointi on kuitenkin tehtävä joka päivä - saavuttaaksemme tavoitteemme tarvitsemme uudenlaisia avauksia ja uusia innovaatioita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kimmo Sasi, yrittäjyys, taloustilanne, yrittäjyyskasvatus, verot, verotus, yritysvero, yritysverouudistus, kasvuyritys, kasvuyrittäjyys, kasvu, mahdollisuusyrittäjyys, arvostus, osaaminen, suuret ikäluokat

Putkitöitä, lakiasiainneuvontaa ja fysikaalisia palveluita

Perjantai 15.5.2009 klo 8.00 - Liisa Seppälä

Toisinaan vastikään perustettujen yritysten toimialakuvausta lukiessani olen ollut ihmeissäni, ihastunut tai hörähtänyt väkisinkin nauruun.

Useilla yrityksillä liiketoimintaan kuuluvat toimintojen paketti on varsin timmissä kunnossa ja loppuun asti hiottu - toiminnot tukevat toisiaan, eikä ylenpalttista rönsyilyä esiinny. Välillä toimialamääritelmä on kuitenkin kuin sketsikirjasta konsanaan. Miten kummassa pieni toiminimi voi tarjota niin putkitöitä, asianajo- ja lakitoimistopalveluita sekä fysikaalista hoitoa? Ja kaikki tietysti asiantuntemuksella…

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Toimialat, liiketoiminta, työtehtävä, työnkuva, osaaminen, työntekijä, työtehtävät, hyöty, pätevyys, ammattitaito

« Uudemmat kirjoitukset