Blogin arkisto

Energiaa auringosta

Share |

Perjantai 2.1.2009 klo 15.45 - Pekka Maunumäki


Aurinkoenergia ei näytä saaneen kovin suurta suosiota Suomessa. Olemme aina olleet valmiita tuomaan öljyä, joka on tuotettu muiden teknologialla. Tuskin teknologia on kuitenkaan ollut kovin kehittynyttä öljyn pumppauksen ja jalostuksen alkaessa. Se on aikaa myöten kehittynyt ja tullut kustannustehokkaaksi.

Väitetään, että öljystä on luovuttava ympäristösyistä. Väitetään myös, että öljyn tuotannon huippu on tällä vuosikymmenellä. On siis syitä panostaa pitkällä tähtäimellä uusiin energialähteisiin. Koska Suomi on teollisesti kehittynyt maa, luulisi, että pyrkisimme tilanteeseen, jossa energiaa tuotettaisiin kotimaisella teknologialla. Perinteiset energiayhtiöt eivät kuitenkaan loista tutkimuspanostuksen kärkisijoilla.

On jossakin määrin harhaa puhua siitä, ettei aurinkoenergiaa haluttaisi hyödyntää. Näyttää siltä, että tuulienergia nostetaan edes tilastoissa näkyvälle tasolle, biodieseliä tuotetaan lähinnä kasviperäisistä tuotteista ja paperiteollisuus tutkii bioenergian käyttöä. Tämä kaikki on aurinkoenergiaa. Tuuli on auringosta tulevan lämpöenergian synnyttämää, samoin kaikille on selvää, että kasvien fotosynteesi on mahdollista vain auringon paistaessa.

Lämpöä vai sähköä varastoon?

Moni on ratkaissut kesämökkinsä sähköistyksen hankkimalla aurinkosähkökennot ja akut. Varmaankin tästä johtuu mielikuva, että aurinkopaneeli tai -keräin muuttaa auringonpaisteen sähköksi. Vielä toistaiseksi aurinkosähköjärjestelmän hyötysuhde on melko alhainen. Todellisia sähköntuotantolaitoksia rakennetaan keskittämällä aurinkoa erilaisilla peilijärjestelmillä ja tekemällä sähköä hyvin perinteisillä tavoilla esimerkiksi höyryturbiineilla.

Toistaiseksi lämpöä voidaan varastoida helpommin kuin sähköä. Auringon lämmitysenergiaakin voidaan varastoida. Aurinkolämpövoimalat eivät ole täysin riippuvaisia auringon saatavuudesta, koska lämpö voidaan tallentaa ja muuttaa myöhemmin sähköksi. On tietenkin huomioitava, että aurinkosähkökenno voi hyödyntää niin sanottua hajavaloa, jota on pilvisenä päivänä. Peileillä toimiva aurinkolämpövoimala ei voi hyödyntää hajavaloa.

Meillä ja päiväntasaajalla

Johtuen pilvettömyyden tarpeesta pyritään aurinkolämpövoimalat rakentamaan autiomaihin. On olemassa karttoja, joissa näkyy saatava aurinkoenergia vuodessa. Yleensä ne ovat värillisiä, joissa kirkkain kohta näyttää korkeimman säteilytehon alueet. Niissä korostuu erittäin korkea aurinkoenergian saanto autiomaihin.  Usein näissä kartoissa on yksi tai useampi piste, joka näyttää alan, joka hyödyntämällä voidaan tuottaa koko maailman energiaterve.

Aurinko tuottaa noin 10000-kertaisesti maapallon nykyisen energiatarpeen. Meidän suomalaisten ja monen muunkin pitää kuitenkin suhtautua näihin karttoihin varauksella. Ne ilmoittavat auringon säteilyn vaakasuoralle pinnalle. Ilmeisesti ne on tehty alkujaan maataloutta varten - on selvää, että pellot ovat likipitäen vaakasuorassa.

Tänne napa-alueelle, pallon pinnalle ei tule läheskään samaa auringon säteilyä kuin päiväntasaajan vaakasuoralle pinnalle.  Jos puhumme säteilystä kohtisuoraan auringon sädettä vastaan, on tilanne toinen. Jos säteilyä mitataan joka paikassa kohtisuoraan säteilyä vastaan, todetaan, että auringosta vuodessa saatava energia on saman suuruinen joka puolella maapalloa. Pilvet ja muut ilmakehän esteet vaikuttavat edelleen siihen, paljonko säteilyä tulee maahan asti.

On tietenkin muistettava täällä lähellä napaa, että kesällä kun aurinko paistaa pitkään, on energiantarve vähäinen. Talvella, kun on energiantarvetta, paistaa aurinko matalalla ja vähän aikaa.  Tosin on jo syntynyt tekniikoita aurinkoenergian varastoimiseksi ja kuljettamiseksi kemiallisessa muodossa ja muuttamiseksi hyödynnettävään muotoon käyttökohteessa. On mielenkiintoista nähdä onko kenelläkään resursseja selvittää voiko tästä kehittyä kilpailukykyinen teknologia, ja kuka sitä hallitsee.

Pekka Maunumäki

 

Avainsanat: Pekka Maununmäki, aurinkoenergia, teknologia, öljy, ympäristö, aurinkolämpövoimala


Kommentit

31.1.2022 11.25  Emma

Kiitos selkeästä selityksestä uusiutuvasta energiasta. Ymmärrän, että ihmiset eivät osta heti aurinkopaneelia, jos he käyttävät vähän energiaa aurinkoisena aikana. Olen kuitenkin samaa mieltä kanssasi siitä, että tämä energia voidaan varastoida ja käyttää myöhemmin. On tärkeää ryhtyä käyttämään uusiutuvia energialähteitä ennen kuin öljy ja kaasu loppuvat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini