Blogin arkisto

Miksi yrityksen loppuminen on tabu?

Share |

Torstai 8.1.2009 klo 8.38 - Jorma Metsä-Ketelä


Mitä tapahtuu yrityksensä lopettaneelle yrittäjäperheelle? Se on vaiettu asia, kielletty keskusteluaihe.

Kaikki yritykset loppuvat joskus, ja kaikkitietävä Google sanoo siitä näin:
"Siinä missä papukaija ja ihminen voivat elää satavuotiaiksi, hevonen kolmekymmenvuotiaaksi ja koira 15-vuotiaaksi, niin yritysten keskimääräinen elinikä on sama kuin tavallisen monivuotisen ruukkukasvin. Yritysten keski-ikä on vain noin seitsemän vuotta."

Suomalaisen ihmisen ammatillinen elinkaari on noin 40 vuotta, ja jos hän ryhtyisi yrittäjäksi, niin hänen yrittäjyytensä ennustettu elinkaari olisi noin 30 vuotta.

Jos hänen yrityksensä kaikista ponnisteluista huolimatta kuitenkin kaatuu 7 vuoden jälkeen, niin mitä hän tekee nuo loput 23 vuotta? Joutuu ikuiseen häpeään, koska hän ei ole täyttänyt hänelle asetettuja sanattomia odotuksia ikuisesta onnistumisesta.

Hänet sanktioidaan kostotoimilla ulos yrittäjyyden mahdollisuudesta omissa nimissään. Hänelle kostetaan oikeusjärjestelmän, ulosoton, verohallinnon ja luottotietosysteemin kaikella tuhovoimalla, eikä hän ahdinkoon jouduttuaan saa todellista apua työvoimahallinnolta tai sosiaali- ja terveyspuoleltakaan. Jos hän yrittää jatkaa yrittäjänammattiaan läheistensä tukemana, niin silloin kostotoimet ulotetaan myös hänen läheisiinsä.

Muilla elämänalueilla hän ei tällaiseen ikuiseen häpeäpaaluun joutuisi. Jos hän esimerkiksi ajaisi autolla vahingossa metsään, niin kaskovakuutus maksaisi vahingon, ja hän menettäisi vähän bonuksia, siinä kaikki.

Yrittäjäjärjestö mainostaa jäsenmääränsä olevan yli satatuhatta. Jos näiden jäsenyritysten keski-ikä on 7 vuotta, niin kuolevia jäsenyrityksiä on joka vuosi 14.000.

Suomen Yrittäjien keskusliiton toimitusjohtaja Jussi Järventaus on juhlapuheretoriikassaan esittänyt henkilökohtaista konkurssimallia ja omistusasunnon säilyttämismallia. Keskusteltuani hänen kanssaan ja tutustuttuani hänen kaavailemiensa mallien yksityiskohtiin olen huomannut, että ne ovat asiantuntemattomien puuhastelijoiden suunnittelemina toteuttamiskelvottomia.

Minuun yhteyttä ottaneet konkurssiyrittäjät ovat hyvin pettyneitä yrittäjäjärjestöön sanoen, että Jussin ohella keskusliiton palkattu johto on miehitetty liian monilla johtajilla, jotka eivät tunne tyypillisen jäsenyrittäjänsä arkitodellisuutta.

Suosittelen pikaista johtajakierrätystä kysyen samalla mistä löytäisimme tukea tavoitteillemme tämän vakavan ongelman korjaamiseen.

Jorma Metsä-Ketelä
Puheenjohtaja, Fresh Start ry
velallisten tukijärjestö

Avainsanat: Jorma Metsä-Ketelä, yrityksen lopettaminen, ulosotto, konkurssi, konkurssiyrittäjä, yrittäjäjärjestö, luottotieto, luottotiedot, yrityksen ikä, häpeä, yritys kaatuu, Suomen Yrittäjien keskusliitto, Jussi Järventaus


Kommentit

8.1.2009 16.59  Kateelliset panettelee

Usein yrittäjille ollaan kateellisia ja kun toiminta loppuu, ollaan valmiita hähättämään "Mitäs minä sanoin" -asenteella. Samaa ei tehdä työpaikkansa menettäneille, tai sitä vaihtaville.

8.1.2009 23.27  Vepe

Sehän on sairasta kun ilman yrityksiä ei ole niitä työpaikkojakaan


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini