Blogin arkisto

Hello hello hello - ne pienet erot

Share |

Torstai 20.8.2009 - Miia Godvin


Manner-Euroopan kierroksen jälkeen Isoon-Britanniaan muutto tuntuu lähes kotiinpaluulta. Monien suomalaisten tapaan eurooppalaisten eli "eurojen" ajatellaan täälläkin löytyvän ihan jostain muualta, lähinnä patonginpurijoiden ja schnitzelinkäristäjien naapurustosta. Monet tavat, makumieltymykset ja varsinkin sopivan sarkastinen huumori saa solahtamaan arkipäivän kuvioihin täällä melkein huomaamatta.

Toisinaan kuitenkin tuntuu, että vastapuolen kanssa ei olla edes samalla planeetalla, samasta Unionista puhumattakaan.

Muutaman vinkin avulla kotimainen bisneshai liikkuu täälläkin kuin fish&chips vedessä.

Aikakäsitys - tapaamisen sopiminen

Kalenterit esiin. Ensi tiistai eli Next Tuesday ei tarkoita seuraavaa mahdollista tiistaita kuten suomalaisen logiikalla voisi ajatella, vaan sitä seuraavan viikon tiistaita.

Jos siis haluat järjestää tapaamisen tulevalle tiistaille, puhu Next Tuesday:n sijaan tästä tiistaista eli This Tuesday:stä. Fiksuimmat käyttävät päivämääriä väärinkäsitysten välttämiseksi. Viikkojen numeroista ei briteillä ole hajuakaan, niistä puhuminen on ehdottoman euroa.

Paikantaju - missä tavataan

Jos kysyt opastusta tapaamispaikkaan, saat varmasti perusteellisen selostuksen reitin joka käänteestä. Se ei tosin auta löytämään perille. Olisihan melkoisen tylsää ja selväjärkistä neuvoa suuntaa esimerkiksi katujen nimien tai maamerkkien avulla. Sen sijaan "Käänny ensin vasemmalle, sitten kolmannesta risteyksestä oikealle ja viides vasemmalle, kunnes tulet liikenneympyrään, josta oikealle..." -litanian jälkeen huokaat helpotuksesta, että navigaattori tuli mukaan.

Välimatka-arvioita ei kannata kysellä mailimääräisesti kaupunkialueilla, sillä mihin tahansa ajaa kymmenessä minuutissa (ks. alla).

Aikakäsitys - suhteellinen vs. absoluuttinen

Kun neuvottelukumppanisi ilmoittaa olevansa vähän myöhässä ja tulevansa kymmenen minuutin kuluttua, olet brittiläisen kaaosteorian armoilla. Kymmenen minuuttia ei toki tarkoita sananmukaisesti kymmentä minuuttia vaan se on väljän itsenäinen aikayksikkö, vähän kuin pauttiarallaa vartti. Odotusaika on mitä tahansa kymmenen minuutin ja 45 minuutin välillä.

Tarjoilu - teen ja kahvin juojat

Täälläkin tee ja kahvi erottelee jyvät akanoista, mutta juuri päinvastoin kuin Suomessa. Kahvinjuojat lokeroidaan armotta samaan kastiin kuin meillä teenhauduttelijat. Kahvin killityksen ajatellaan olevan vähän neitimäistä ja vähän turhan - no, euroa.

Yksi sääntö on hyvä muistaa: oli tilanne mikä tahansa, myyntikokouksesta rakennustyömaalle - kuppi kunnon teetä on aina paikallaan ja saa keskustelun soljumaan. Kunnon tee englantilaisittain on paljon suomalaista vahvempaa, pieni tilkka maitoa kuuluu asiaan.

Puheenaiheet - aina voi valittaa

Lopuksi: unohda lipevän positiivinen small talk. Mariseminen on suorastaan Britannian kansallisylpeys. Valitettavaahan löytyy mistä vain: suosituimpia ovat poliitikoiden moittimien, verotuksen parjaaminen ja liikenteen kiroaminen.

Jos päiväsi on sujunut liian hyvin, listalle voi ottaa sään, sillä aina voi olla myös turhan sopivat kelit.

Cheers,
Miia Godwin

Kirjoittaja on freelancertoimittaja, joka asuu ja työskentelee Isossa-Britanniassa.

Avainsanat: Miia Godvin, Iso-Britannia, kulttuurierot, tavat, työskentely ulkomailla, aikakäsitys, opastus, puheenaiheet, small talk, eurooppalaisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini