Blogin arkisto

Oikeustieto

Share |

Keskiviikko 17.2.2010 klo 12.34 - Kari Uoti


Maailma on ruvellaan tietoa. Siitä ei ole kenellekään mitään iloa, jos sitä ei jaeta, anneta niille, jotka sitä tarvitsevat. Tätä varten meillä on toimittajia, jotka tutkivat ja kartoittavat maailmaa, havainnoivat ja tekevät johtopäätöksiä, täyttävät meidän tiedon aukkoja, tekevät meistä kokonaisia.

Toimittajien tehtävä tiedottajina ja maailman selittäjinä on tärkeä. Koska he ovat tärkeitä, heidän välittämänsä tieto arvioidaan helposti tärkeäksi ja oikeaksi. Monet tietona kerrotut ovat todellisuudessa luuloja ja arvauksia, pahimmillaan puhdasta sumutusta, propagandaa.

Mediassa on oikeustoimittajia, jotka seuraavat oikeutta. Siis sitä, mitä poliisit ja syyttäjät käskevät seuraamaan, toistamaan valtion käsitystä oikeasta ja väärästä, nostamassa ruseja ristille ja jättäen naulat irrottamatta, kun - oho - ei ollutkaan mitään.

Miksi yksikään oikeus- tai muu toimittaja ei uutisoi uudesta oikeusneuvoksesta, siis korkeimman oikeuden tuomarista, joka yhtenä vajaasta 20 ukosta ja muutamasta akasta, päättää mikä on lain sisältö Suomessa, mikä on laillista ja mikä laitonta. Miksi tällaisesta henkilöstä ei kerrota yhtään mitään, miksi se ei ole uutinen? En ymmärrä.

Varsinkin, kun oikeus on pitkälti mitä tuomari sanoo sen olevan. Lakikirja on paperipaino.

Rovaniemen hovioikeus, jolle syvä kumarrus, teki ennakkoluulottoman ennakkopäätöksen, joka etelän tuomioistuimissa olisi voinut olla vaikeaa. Rovaniemellä lappalaiset totesivat, että kaikki Suomessa tähän mennessä annetut veropetostuomiot ovat laittomia.

Eikö tämä ole uutinen? Tämän laintulkinnan mukaan, joka hyvin tunnustaa ihmisoikeustuomioistuimen määrittämän tulkintaideologian, verottajan antamat verorapsut estävät veropetosjuttujen tutkinnan. Siis jos olet saanut rangaistuksenluonteisen veronkorotuksen, sinua ei enää voi tuomita veropetoksesta. Kertokaa yksikin veropetosjuttu, jossa näin ei olisi asia?

Pitäisikö kaikki tähän asti annetut veropetostuomiot purkaa. Jaa - a. Väärin on mennyt, mutta purkuja ei tule. Nyt en jaksa selittää miksi.

Kari Uoti
Oikeustieteen tohtori, MBA

Lue lisää Kari Uotin kirjoituksia osoitteessa www.kariuoticonsulting.fi

Avainsanat: Kari Uoti, toimittajat, journalismi, etiikka, oikeuslaitos, veropetos


Kommentit

17.2.2010 17.46  Hevimies

Laki on sama kaikille tuomiot vain vaihtelee. Hieno systeemi laki estää oikeuden tapahtumasta.

18.2.2010 12.08  Mitäs ihmeellistä tässä ?

Ilmeisesti kyseessä on moninkertaisten rangaistusten ongelma. Lappalaiset totesivat, että jos verottaja on jo rangaissut, ei voida samasta rikoksesta rangaista uudelleen.

Ei tosin päde työttömiin. Jos kieltäytyy menemästä esimerkiksi ilmaistöihin, saa 5kk rangaistustyössäoloehdon, eli korvaukset juoksee vasta 5 kuukauden ilmaistöiden tai kurssin jälkeen. Kuittautuisi toki töilläkin, mutta lienee hypoteettinen ratkaisu sillä jos niitä saisi, ei kai asianomainen kortistossa olisikaan. Kursseja saakin sitten pahimmassa tapauksessa odotella eläkeikään saakka jos työkkärissä näin nähdään. Näin muuttuu 5 kk elinkautiseksi.

Se toinen rankaisu samasta rikkomuksesta tulee sitten sossusta, joka vähentää minimitoimeentuloturvasta ensin 20 prosenttia ja toistuvassa tapauksessa 40 prosenttia.

Ilmaistöistä moni kieltäytyy siksi, että ei näe oikeudenmukaiseksi tehdä samassa paikassa samaa hommaa ilman palkkaa ja josta viereinen kaveri saa palkan.

Kannustavaa sosiaaliturvaa: Tee ilmaiseksi töitä tai takaamme, että teemme hengissäpysymisen vaikeaksi.

Mitähän oikeuisoppineet näistä ovat Lapissa mieltä ?

18.2.2010 12.25  Paavo

Etelän metia etelän metia

20.2.2010 8.53  Sarkaa

"Mitähän oikeuisoppineet näistä ovat Lapissa mieltä ?"


Ei mitään, sillä näihin ongelmiin ei kukaan koske pitkällä tikullakaan, vaikka oikeuskäytäntöjä vastaan sotivatkin.

Kuvaavaa on, että esim. työttömillä on omat valitustiensäkin, eikä "normaalikansalaisen" oikeuskäytännöt heitä koske. Työttömien kanavat menevät samoja viranomaisia myöten jotka päätöksiä antavat, eivätkä siksikään johda minnekään vuosien käsittelyistä huolimatta. Eikä oikein taida fysiikkakaan kestää, korvaukset ovat tyypillisesti tuon ajan poikki.

Tuossa olisi Uotille kenttä tutkittavaksi, kun kerran lainkäytöt ja etenkiin väärinkäytöt kiinnostavat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini