Blogin arkisto

Tuloksettomina päättyneiden sopimusneuvotteluiden aiheuttama vahingonkorvausvastuu

Share |

Tiistai 9.3.2010 klo 9.01 - Anu Kangasniemi, Antti-Pekka Keränen


Korkein oikeus on kesäkuussa antamassaan ratkaisussa (KKO:2009:45) ottanut kantaa toisen osapuolen etujen huomioon ottamisesta pitkälle edenneissä sopimusneuvotteluissa sekä perusteettomien odotusten luomisen merkityksestä vahingonkorvausvastuun perusteena sopimusneuvotteluiden päättyessä lopulta tuloksettomina.

Avainsanat: vahingonkorvaus, sopimusneuvottelut, sopimusneuvottelujen sitovuus, vuokrasopimus


Kommentit

12.3.2010 11.46  Heikki Ikonen

Hyvä päätös, mutta sen merkitys on varmasti erittäin tapauskohtainen. Tässä tapauksessa oleellista on kai ollut se, että Tokmanni kielsi vuokraamasta tiloja Electroluxille eli se teki hyvin konkreettisen varauksen tiloista - mutta ei kuitenkaan tehnyt selväksi, että sen oma sopimus on kiinni tietyn ehdon eli sisäilman laadun saamisesta halutulle tasolle. Näin ollen KO ilmeisesti katsoi Tokmannin neuvotelleen puolivaloilla eli jättäneen liiaksi pimentoon oman keskeisen sopimusehtonsa, siis johtaneen Findepoa harhaan tavalla, joka johti korvausvelvollisuuteen.

Juuri tällä seikalla on uskoakseni ennakkopäätöksenä merkitystä jatkossakin: jos neuvotteluosapuolella on selkeä ja vahva ennakkoehto, se on tehtävä selväksi alusta asti, etenkin jos sopimuksen syntymättä jääminen tästä syystä voi aiheuttaa vastapuolelle menetyksiä.

yst. Heikki Ikonen

12.3.2010 17.57  AP

Kun vielä saatais valtio ja julkinen puoli edes johonkin korvauksiin edes vähän vastaavasta niin yrityksille kuuluis miljardikorvaukset

24.12.2010 7.38  christian louboutin

The article is worth reading, I like it very much. I will keep your new articles.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini