Blogin arkisto

Konkurssia ei tehdä, vaan siihen joudutaan

Share |

Maanantai 29.3.2010 klo 10.18 - Jorma Metsä-Ketelä


Maanantaina 22.3.2010 Yle:n asenteellisissa radiouutisissa kerrottiin konkurssiyritysten rikollisesta saattohoidosta. Sen sijaan, että olisi sanottu konkurssiin jouduttavan, jutussa kerrottiin, että vuodessa tehdään 3 300 konkurssia. Äänessä olivat toimittajat, konkurssiasiamies ja ylikomisario, joille tärkeintä oli väärintekijöiden kiinni saaminen ja rankaiseminen.

Asiallisessa uutisoinnissa olisi sanottu valtaosan konkursseista kuitenkin olevan äärimmäisen vakava onnettomuus yrittäjäperheelle, joka tuomiohenkisyyden ja liiketoimintakieltojen sijaan tarvitsisi apua ja tukea. Olisi etenkin mietittävä, miten ehkäistään konkurssivaaraan joutuneen yrittäjän hairahtuminen hädissään rikkomuksiin.

Ovatkohan kansan elätteinä puuhasteleva Ylen toimituskunta, konkurssiasiamies ja poliisi vieraantuneet siitä totuudesta, että Suomen kansantalous maksaa heidän palkkansa - ja kansantalouden todellisuudessa maksaa harvalukuinen yrittäjäkunta, jonka tahallinen, asenteellinen mustamaalaaminen vaarantaa heidänkin suojatyöpaikkansa?

Yritystoiminta on erittäin haasteellista, ja entistäkin haasteellisemmaksi sen tekee nykyisen laskusuhdanteen ohella Kiinan, Intian ym. nousevien talousmahtien kilpailun uhka. Edessä on Suomessa aivan varmasti vaikeat sopeutumisen ajat ja lukuisien hyvienkin yritysten toiminnan käyminen mahdottomaksi.

Jo nyt puolet uusista yrityksistä kaatuu ennen viidettä toimintavuottaan, ja moni niistä joutuu konkurssiin. Konkurssia ne eivät todellakaan tee, vaan yleisimmin sitä hakee verottaja tai eläkevakuuttaja, jonka hakemuksesta yritys joutuu konkurssiin. Lukuisat yrittäjäperheet ajautuvat äärimmäiseen ahdinkoon, ja niissä perheissä kaikkein suurimpia kärsijöitä ovat syyttömät lapset, kun vanhemmilla ei riitä voimia eikä resursseja riittävään vanhemmuuteen.

Omankin etunsa tähden on parasta, että toimittajat, konkurssiasiahenkilöt, komisariot, joutomiehet ja muu nostoväki valitsvat jatkossa sanansa toisin.

Laman puristuksissa henkensä edestä hädissään painivien ja jopa rikkomuksiinkin hairahtuvien lukemattomien yrittäjäperheiden puolesta:

Jorma Metsä-Ketelä
Puheenjohtaja
Fresh Start ry - velallisten tukijärjestö

Avainsanat: konkurssi, konkurssirikos, yrittäjyys, kansantalous, lama, verovelka, yrittäjävihamielisyys, asenteellinen uutisointi


Kommentit

29.3.2010 15.40  Hepe

On se hienoa, että on tälläisia kirjoituksia. Töitä nimittäin tekevälle riittää.

29.3.2010 19.07  Kalevi

Eriomaista textiä,(ylen suunnittelema=toivoma) veroluontoinen rahastus vain kaikille, jotta nostoväkeä ja tyhjäntoimittajia saadaan tuottamaan sirkushuveja.

29.3.2010 19.15  Reino

Kirjoitus konkurssiasiassa osuu täsmälleen asian ytimeen. Valitettavasti vaan meidän virkamieskuntamme näkee asian niin musta-valkoisena, etteivät he ymmärrä konkurssien syy-seuraus -yhteyttä ja sitä, että myös yrittäjillä on perheet, joissa lapset ja lähes kaikki läheiset joutuvat konkurssin seurauksena kärsimään sen seurauksista. Näille x-yrittäjille ei tarjota kriisiapua, ei heidän hätäänsä uutisoida, televisioida eikä heille olla rakentamassa avustuspaketteja, niinkuin yhteiskunnan taholta tehdään silloin, kun jokin suuryhtiö irtisanoo työntekijänsä taikka ajautuu konkurssiin. Noiden suuryhtiöiden "puuhamiehet" kylläkin palkitaan siirtämällä heidät joihinkin uusiin ja merkittäviin johtotehtäviin. Tällaisten suurten yhtiöiden toimitusjohtajien ja hallitusten jäsenet ja heidän perheensä eivät joudu koskaan ottamaan minkäänlaista taloudellista taikka henkistä vastuuta konkurssitilanteissa. Heitä ei syyllistetä ja usein median taholta todetaankin, että nyt ei ole aika etsiä syyllisiä, vaan nyt on panostettava vain siihen, että irtisanotut työntekijät saadaan takaisin työelämän piiriin jne.... Nämä samat korulauseet toistuvat myös meidän päättäjiemme lausunnoissa kulloisenkin tapahtuman kohdalla.

29.3.2010 19.18  Markku

Olen tilanteeni huomannut lähentelevän kirjoittamaasi. Luin Iltiksen +liitteessä 27.3. olleen Markku Mannisen haastattelun jossa hän kertoi tuntojaan ja kokemuksiaan konkurssin jälkitraumaattisesta tilanteesta.

29.3.2010 20.03  Arto

Loistava juttu ja rohkea. Kiitoksia.

29.3.2010 20.12  Markku

Kiitos kaikkien aikojen parhaasta yhteiskunnan talousrakenteita kuvaavasta kannanotosta, joka pistää ajattelemaan. Olen ollut yrittäjänä yli 40 vuotta. Monet lamat ja konkurssiuhat kokeneena kirjoituksesi sykähdytti. Me maksumiehet vaikenemme liian helposti ja liittoihimme valitut palkolliset usein haluavat mukavuuttaan tavoitellen luistella ohi.

29.3.2010 21.34  Olli

Kiitos Jorma kirjoituksestasi! Yleiset käsitykset konkurssista ja yrittäjän tilanteesta, varsinkin julkisen vallan piirissä, ovat yhtä hataria ja mihinkään perustumattomia, kuin vanhan piian lastenkasvatusoppi. Silloin kun itse olin konkurssin tultua myrskyn silmässä, eräs siihen asti arvostamani pankkihenkilö sanoi , tosissaan kai, että mihin minä olin kätkennyt varallisuutta pahan päivän varalle. Tilanteessa, jossa yrittäjällä on omaa tuskin paitaa päällä.

30.3.2010 14.30  Vexi

Oli hyvä ja asiallinen näkökanta konkurssista. Nimikettä konkurssi sanana tulisi miettiä uudelta näkökulmalta katsottuna, koska pelkästään sana konkurssi leimaa hyvänkin yrittäjän rikolliseksi.

30.3.2010 17.41  ???

Kun vielä yhdistetään sanat yrittäjä ( yrittää vaan ei onnistu ) ja tekee konkurssin niin missä ollaan?

30.3.2010 17.56  Mauri

Voi kun hyvä lyhyehkö vastine.
Sä se vaan jaksat taistella. Hyvä

31.3.2010 13.30  Perusduunari

Asiasisältö artikkelissa hyvä ja esilletuomisen arvoinen, mutta melkoisella asenteellisuudella tämäkin kirjoitettu.

31.3.2010 17.24  Matti Kukkarossa

Jokaiseen konkurssiin asennoidutaan Suomessa epäluuloisesti.

Jos loppumetreillä kirjanpito laahaa kuukaudenkin myöhässä, niin asia lähtee syyteharkintaan, ja yrittäjää yritetään kaikella tuhovoimalla saada rikolliseksi ja tuomituksi liiketoimintakieltoon.

Miksikö?

Siksi, että saadaan pesä rosvottua yäysin puhtaaksi.

Ai että mikäkö siihen on motiivi?

No kun ennestäänkin korkeita veroja ei uskalleta korottaa, niin täytyy jostain maksumies löytää.

Aamen!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini