Blogin arkisto

Helppo elämä

Share |

Maanantai 9.8.2010 - Kari Uoti


Kun ihminen menettää intonsa ja motivaationsa, hänestä tulee maho, ikävystynyt, turhautunut, tyytymätön. Into ja motivaatio ei mene yksin epäonnistumisten, vaan myös onnistumisten kautta. Siis tuho tulee, onnistut tai epäonnistut. Kuolema ei ohita ketään.

Suomalainen yhteiskunta ei jätä ketään. Kaverista huolehtiminen on mennyt niin pitkälle, että nyt jo sukupolvet osaavat jättäytyä toisten hoitoon. Motivaatio menee, kun oikeasti ei tarvitse yrittää, leipä ja katto pään päälle tulee ilmankin.

Helppo elämä tappaa onnistuneet ja menestyneet samalla tavalla. Kun nälkä häviää, ihminen lakkaa toimimasta. Entinen menestyjä ja onnistuja kurtistuu surkimukseksi, jota aikaisemmin halveksi. Maat ja mannut eivät takaa hyvää elämää, se tulee pienestä pakosta onnistua ja saavuttaa, yrittää.

Surullisinta on onnistujien ja luovuttaneiden välissä, niillä, jotka yrittävät ja eivät onnistu, jotka tekevät kaikkensa saadakseen itselleen turvallisen olon, mökin ja hiukan rahaa tilille. Nämä ihmiset pitävät kaiken pyörimässä saamatta muuta kuin ikuisen epävarmuuden ja huonommuuden. Kadehtimalla onnistujia, ymmärtämättä menestymisen tragediaa ja vihaamalla loisia, joita systeemi kannattaa, vaikka he kuinka yrittäisivät tuhota itsensä.

Kummallinen maailma, kuuma ja lämmin kesä kääntyy tuskaisiksi, nukkumattomiksi öiksi, kun markkinatalous ei kykene vastaamaan kylmälaitteiden kysyntään. Aurinko polttaa ihon rikki ja viina silpoo ihmisiä kaduilla ja kotona. Suomalainen ei ole valmis liikaan lämpöön.

Rauha, hidastaminen, hidastuminen. Oleelliseen keskittyminen, yrittäminen, itsensä likoon laittaminen tekee hyvää, kenelle tahansa.

Kari Uoti
Oikeustieteen tohtori, MBA
Lue lisää Kari Uotin kirjoituksia osoitteessa www.kariuoticonsulting.fi

Avainsanat: Kari Uoti, lamaantuminen, menestyminen, yrittäminen, motivaatio, sosiaalituet, kannusteet


Kommentit

10.8.2010 9.27  Jarnou

Easy living......

10.8.2010 9.56  Petri Niskanen

Hivenen negatiivista lähestymistapaa havaittavissa.

Onnistumiset luovat intoa ja motivaatiota. Jos ne katoavat, pitää etsiä uusia innoituksen lähteitä. Innostus on yksi elämän suurimmista onnen lähteistä.

Huippuonnistujien ja luovuttaneiden välissä elelee enemmistö ihmisistä. Eikä se niin huono paikka ole mitä Kari kuvaa.
Suurimmat onnen lähteet ovat lopulta yksinkertaiset asiat: kaunis kesäilta ja grillimakkara, kynttilä joulupöydässä, naurut ystävien kesken, suosikkijoukkueen voiton seuraaminen katsomossa, hyvät yöunet, yhteiset hetket läheisien kanssa, jne.

Siitä olen samaa mieltä, että jokainen tarvitsee rauhaa ja pysähtymistä. Slow life, ainakin sopivina annoksina, kunniaan.

10.8.2010 10.21  Hevimies

Elämä ei ole pelkkää suorittamista, ei kaikki kaipaa autoa,kesämökkiä,omaa kämppää jne..

Jotkut vaan nauttii elämästä ilman materiaalista tarvetta. itse olen aika ahne paskiainen ja kova suorittaja, mutta tiedän ihmisiä joita ei suorittaminen nappaa ja ovat onnellisia loisina. Annetaan kaikkien kukkien kukkia,

10.8.2010 17.40  Jarmo Suomi

Yleissilmäys tälle sivustolle on traagista katseltavaa, kaikkialla kun alleviivataan suorittamista, yrittämistä, yhä uudelleen ja uudelleen, rohkenen puhua jo pakkomielteisyydestä. Kyseessä on samanlainen fanaattisuus kuin joillakin uskoon tulleilla joiden maailma täyttyy tästä autuudesta ja sitä on julistettava ja toistettava itsepintaisesti, toistossahan voima asuu.

Jotkut saavat turvallisuutta rahasta, toiset eivät. Suorittaminen, onnistuminen ja mammona taas eivät liity toisiinsa, viimeinen näistä on ainoana jotain yksiselitteistä, aiemmat määrittelee ihminen itse: siinä missä toinen lähtee aamulla yritystä palvelemaan ja hikikarpalot otsallaan suorittaa ja lopulta onnistuu saamaan projektin päätökseensä ennen kuin ovet suljetaan, samaan aikaan paniikkihäiriöinen naapurinsa on ylittänyt itsensä kävelemällä, siis suorittaen, läpi ihmismassan täyttämän kauppakeskuksen. Hänkin on onnistunut, ja ylpeä itsestään.

Ei ole oikeaa tai väärää tapaa suorittaa, onnistua - eikä luovuttaa. Luovuttaminen ei välttämättä ole negatiivista, on ymmärrettävä millon pitää päästää irti. Elämämme on melkoisen lyhyt, hyvä niin, jos minullakin olisi odotettavissa vielä päälle sata elinvuotta, minunkin olisi oikeasti ryhdyttävä toimeen saadakseni se aika kulumaan. Nykyennusteella kuitenkin katson saavani sen kulumaan kauniilla mietteilläni ja joutavanpäiväisellä kotkotuksella - tämäkin on suorittamista.

10.8.2010 18.01  AP

Itse en ole ollenkaan samaa mieltä, että tällä olisi yksipuolisia kirjoituksia. Täällä on ollut hyvin paljon jopa filosofista ajattelua kirjoituksissa, ei suinkaan kommenteissa. Ihan ihmeteltävissä määrin tämän nimiseksi sivustoksi.
Sen sijaan Jarmolla on muutoin kyllä paljon ajatusta kommentissaan tällä kertaa.
Toisilla on kuitenkin eri haluja ja myös velvoitteita, olkoon ne sitten itse tehtyjä tai muusta syystä.Eikä kaikki rahaan liittyvä tai työhön liittyvä, joka vaatii hikeä, verta ja kyyneliä ole kuitenkaan oelkkää suorittjoskus jopa kyyneleitä ole välttämättäsuorittamista.
Ihan kaikissa asioissahan on niin, että suorittajat ovat korkeintaan keskinkertaisuuksia, jos sitäkään. Tarvitaan jotain muuta.

Suoritus jossain asissa ei ole mielestäni ollenkaan sama asia, kuin suorittamista.
Me voimme esimerkiksi kuulla, että jonkun urheilijan tulos oli hyvä tai huono suritus, mutta itse "suorittaja" ei välttämättä koe asiaa ollenkaan näin, eikä asia oikeastikaan ole välttämättä niin.
Suorittaja tekee vain mikä on pakko ja koska on pakko tai "pakko". Onnistuja tekee jotain muuta kuin vain suorittaa.
Suorittaja ei koe samaa kuin se joka on tehnyt enemmän kuin vain suorituksen. Tämä enemmän ei välttämättä ole pidemmälle, nopeammin, enemmän vaan sitä kornia itsensä ylittämistä.

Itse asiassa Jarmokin kirjoittaa todellisuudessa suorittamisesta, ensin itse ihmetellen sitä, että muut kirjoittavat.

10.8.2010 18.03  Tapio

Nopeammin, korkeammalle, enemmän, mitä pahaa siinä on jos sitä haluaa?

10.8.2010 21.35  me ollaan kaikki voittajia ja häviäjiä jossain asiassa

Kysehän ei ole rahasta tai jostain tietystä vaan siitä missä nyt kukin on luovuittanut tai onnistunut. Ihan me kaikki.

11.8.2010 17.05  Tarja H.

Ajatus hitaammasta elämästä on kyllä hieno, mutta kuten joku kirjoitti maakuntalehdessä, se ei työtöntä tai muutoin heikosti toimeentulevaa paljoa lämmitä. Eikä varmaan myöskään työssäkäyvää perheenäitiä, jolle tunteja on vuorokaudessa aina liian vähän. Eikö tärkeintä olisi, että jokainen voisi olla tyytyväinen itseensä ja saavutuksiinsa edes joskus, omalla tasollaan ja tavallaan, hittasti tai nopeasti?

11.8.2010 18.07  Köyhä

Niin, jos on rahaa ja saa myös toimeentulon esim. huollettavilleen saa haluamansa tai ainakin sellaisen elintason kuin haluaa ja asiat vaatii, ilman kiireitä. Köyhälle kaikki on kallista. Myös aika.

16.8.2010 23.30  Pete

Ei tuossa paljoa logiikkaa ollut Uotilla. Nälkä pitäisi olla, muuten katoaa tulevaisuus, mutta menestyneet ovat traagisia, luuserit loisia, väliinputoajat kaikista onnettomimpia. Mihin ryhmään Uoti itsensä mahtaa laskea, ja miten sieltä kammeta pois, ja miksi, kun hyvä ei ole missään ryhmässä. Tuossa tekstissä on lähinnä se viesti, että vedä kuula kalloosi, kun ei umpikujasta kuitenkaan ole tietä pois.

17.8.2010 10.19  ???

Ilmeisesti kaikki ei ymmärrä sarkasmia?

18.8.2010 15.20  Näin jo Irwinkin totesi ( Vexi salmen sanotus? )

Ohimarssia elämä on vaan ja toisessa laulussa se tais mennä, että kusessa ollaan ja niin päin pois


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini