Blogin arkisto

Yrittäjähenki on hyvinvoinnin perusta

Share |

Torstai 26.8.2010 klo 13.10 - Sampo Terho


Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!

Kansakunnan suurin resurssi on kansanhenki. Siis kansan jakamat ihanteet, moraalikäsitykset, ajattelutavat ja niin edelleen. Tämä henkinen resurssi määrää miten kaikki muutkin resurssit lopulta hyödynnetään. Jos kansa on hengeltään työtä vieroksuvaa tai korruptioon taipuvaista, ei luonnonvarojen tai muiden olosuhteiden suosiollisuuskaan riitä luomaan hyvinvointia. Maailma on täynnä esimerkkejä tästä.

Jos taas kansanhenki on uuttera, ja ihmiset malttavat tehdä pitkäjänteistä työtä ja maksaa rehellisesti veronsa yhteiseen hyvään, ei edes luonnonresurssien niukkuus pysty nujertamaan hyvinvoinnin syntyä. Tästä on vaikeista olosuhteista ponnistanut Suomemme yksi parhaita esimerkkejä. Hyvinvointi ei vain valitettavasti synny hetkessä, vaan sen tekeminen voi kestää sukupolvien ajan.

Myös yrittäjän suurin resurssi on henkinen, yrittäjähenki. Ilman sitä kaikki muu valuu hukkaan. On oltava rohkeutta ja peräänantamattomuutta aloittaa usein täysin tyhjästä. On oltava pitkäjänteinen ja uskottava asiaansa myös vastoinkäymisissä. On uskallettava ottaa hallittuja riskejä mutta silti säilytettävä maltti ja vältettävä uhkarohkeutta.

Liian suuri ahneus johtaa usein hätiköintiin ja haaskaukseen. Pelkkä polttava halu menestyä ei tuo menestystä. Usein suurimmat menestystarinat syntyvät siitä, että ihminen haluaa sydämestään tehdä jotain palkkioista riippumatta. Alkuun tekemisen on oltava melkein pyyteetöntä, mutta menestys seuraa jos tekee asiaansa tarpeeksi hyvin.

Kuulostaako idealistiselta, jopa lapselliselta? Se ei ole sitä. Nykyinen lama on oivallinen esimerkki siitä, kuinka nämä perustotuudet pääsivät suuryrityksiltä ja pankkilaitoksilta unohtumaan melkeinpä maailmanlaajuisesti. Saatiin hyviä voittoja, mutta haluttiin enemmän. Haluttiin nopeammin. Haluttiin vähemmällä. Lopulta oltiin tuhon partaalla, ja vain valtiovalta on monessa maassa pystynyt pelastamaan vaikeuksiin ajautuneet pankit ja suuryritykset.

Aito yrittäjähenki on jotain idealistista ja kaunista. Sitä ei saa sotkea pelkkään ahneuteen eikä sitä saa alkaa taantumankaan aikana väheksyä, vaikka moni yrittäjä varmasti joutuu koville. Yrittäjähenki on luova voima, ilman sitä ei olisi juuri mitään. Mitä enemmän kansanhengessä on yrittäjähenkeä, sen parempi. Yrittämiseen kansakunnan hyvinvointi perustuu - siis ahkeraan tekemiseen, ei ilmaiseksi jakamiseen.

Sampo Terho
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Avainsanat: Sampo Terho, yrittäjähenki, hyvinvointi, kansanhenki, resurssi, rohkeus, uhkarohkeus, ahneus, ahkeruus, menestys, halu menestyä


Kommentit

2.2.2009 16.11  Pauli Vuorio

Juuri näin. Samaa asiaa eri sanoin käsitttelen pääkirjoituksessani:Jokaiselle sisäinen yrittäjyys-asenne ja toiminta, joka julkaistaan kohta myös tässä nettipalvelussa osassa päätoimittajalta.

Pauli Vuorio

3.2.2009 15.50  Jermu

Talvisodan henkeä ei kaikilta löydy nykyään

9.2.2009 16.10  Miten lie ?

Niin, ongelma tuntuu olevan siinä, että yrittäjähenkeä, eli mm. mitä enemmän sitoutuu töitä ja tulosta tekemään, ei sallitakaan kaikilta.

Jostain syystä työntekijäpuolelle yritetään näinä aikoina ulkoistaa uhrautuminen ja riskinotto, mutta voitontavoittelua ei.

Talvisodan henki on valikoiva. Johtuisiko siitä, että osa ei näe tätä maata puolustettavan arvoiseksi ?

9.2.2009 21.38  Vaan töissä täällä

Yrittäjähenki ei ole mielestäni sitä, että sitoutuu pelkästään tekemään töitä ja tulosta, vaan myös mukautumaan tilanteisiin ja toimimaan siten, mikä on kokonaisuuden, ei pelkästään ja ainoastaan aina itsen kannalta juuri nyt parasta.
Jos ajatellaan, että on työntekijä, joka lomautetaan tai irtisanotaan oli syy sitten mikä tahansa ja ajattelee, että tämä oli nyt sitten tässä, on siitä yrittähenki kaukana.Kirjoituksessa mainittu uuttera kansanhenki on on ainakin paljon lähempänä silloin kun etsii itselleen uusia mahdollisuuksia, eikä toitota ainoastaan menetettyä eilistä.
Talvisodassakin käytettiin sanontaa, ei jäädä tuleen makaamaan ja matka kohti eteenpäin on juuri sitä.On oltava rohkeutta ja peräänantamattomuutta aloittaa usein täysin tyhjästä kuten kirjoituksessa mainitaan. Meitä on pääosin kasvatettu siihen, että menemme jonkun toisen palvelukseen töihin ja töitä tehdään kun muutkin tekevät ja niin täytyy olla, jotta toimeentulo tulisi. Siihen meidät ovat kasvattaneet ihmiset, jotka pääosin ovat vain töissä.Monilta kysytään, että onko ollut töitä, kun ajat ovat nyt tälläiset ? Näille ihmisille jotka kysyvät, ei tule mieleenkään, että kyllähän töitä on aina, eivät työt mihinkään katoa.Näille hyville ihmisille on iskostunut päähän, että työvoimatoimistosta tai työnantajaltahan sitä töitä löytää. Jos ei löydä, niitä ei ole. Tekemätön työ ei tekemällä lopu. Ei töitä kuitenkaan kukaan normaalisti soppakauhalla kotiin tuoda. Poikkeuksiakin löytyy, olen saanut kuulla, mutta ne ovat äärimmäisiä. Palkansaaja työntekijä löytää kyllä yrittäjähengen , hyvän kansanhengen ja vaikka sitten talvisodan hengen omasta toiminnastaan ja itseltään. Sitä ei kuitenkaan ulkoapäin voi kukaan tuoda ja asentaa paikalleen.Ongelma ei ole millään tavalla siinä missään muodossa, että ; mitä enemmän sitoutuu töitä ja tulosta tekemään, ei sallitakaan kaikilta.
Jostain syystä työntekijäpuolelle yritetään näinä aikoina ulkoistaa uhrautuminen ja riskinotto. Yrittäjähenki on riskinottoa. Sen on jokainen sitä omaava jo itse "ulkoistanut" itselleen.

9.2.2009 21.41  Tuntematon

Tässäpä se onkin.

Toinen puoli vaatii työntekijöitä kantamaan yrittämisen riskit ja toinen puoli ei suostu nousemaan ay-liikkeen kaivamista jouksuhaudoista.

9.2.2009 22.33  Vaan töissä täällä

Toinen puoli ? Miksi on toinen puoli ?
Ikäänkuin ihmiset olisivat syntyneet osiinsa.

10.2.2009 8.20  Tuntematon

Siinäpä se pointti juuri onkin.

10.2.2009 16.02  Tunnettu

"Syntyneet osiinsa " ? - Ei varmastikaan näin vaan ovat pakon edessä joutuneet tyymään osiinsa, lienee se monen kohdalla arkisin tilanne. Pelkkä haluaminen kun ei aina riitä, pitää olla myös resurssit - laajassa mielessä.

10.2.2009 16.38  Ahti Pontinen

Juuri kukaan ei ole pakon edessä joutunut tyytymään osaansa länsimaissa. Kyllä se on niin, että hän on ítse halunnut tyytyä / jähmettynyt osaansa. Lähes kaikilla on resursseja nousta. Näin on suuremmaksi osaksi.
Toki on poikkeuksia, mutta tuskin ne ylittävät sitä määrää, että voitaisiin puhua muusta kuin vähemmistöstä.
Pääosin ihmiset tekevät vääriä valintoja ja syyttävät siitä huonoa onnea ja ulkopuolisia tekijöitä.

10.2.2009 22.16  Niinkö ?

Tekikö esim. IT-alalle kouluttautunut insinööri väärän valinnan alkaessan vuosien koulutusputken 90-luvun nousussa, kun vuosituhannenvaihteen alkupuolella työvoimapula-ala kääntyi työttömyyteen ?

Paperialan hyväpalkkaiset työpaikat olivat monella tavoitteena esim. 10 vuotta sitten, mutta kun ei sattunut silloin haistamaan tämän päivän tilannetta, onkin SYYLLISTYNYT väärään valintaan ?

Turha jauhaa jaskaa "vääristä valinnoista" kun useimmiten ne paljastuvat "vääriksi" vasta jälkikäteen.

Parhaatkin meistä JOUTUVAT tekemään "valinnat" parhaalla mahdollisella tiedolla ja jopa tuurilla ja usein niistä vaihtoehdoista ja tilaisuuksista joita sattuu olemaan tarjolla.

Valinnasta voi puhua, jos TIETÄÄ mihin se johtaa, muuten se on sattumaa. Elämän arpapeliä.

Lottovoittajakin teki viisaasti oikean valinnan saadessan 7 oikein, miksi ihmeessä kaikki eivät niin tee ?

11.2.2009 9.36  Teemu Piirainen

Yrittäjähenki muodostuu monesta osasta ja yksi niistä on riskinotto. Kun lauantaipäivänä käyt tekemässä lottokupongin, niin tämäkin on jossain mielessä riskinottoa ja riskin suuruus riippuu montako riviä teet. Mutta tämä ei silti tee lottokupongin raapustajasta yrittäjää.

Mielestäni yrittäjähenki on sitä, että uskoo omaan ideaan ja on valmis pistämään itsensä likoon oman idean puolesta. Maailmassa on enemmän niitä ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet kuulemaan ihmisten epäonnistumisista ja yritysten konkursseista - tämän voi todeta lukemalla päivälehtien etusivut. Ei onnistumiset kiinnosta ihmisiä, sillä tämä saa heidät tuntemaan "vähemmän" onnistuneiksi, mikä sinänsä on täysin väärä ajattelumalli. Jokainen yrittäjä on varmasti saanut kommentteja tutuilta ja tuntemattomilta, että "ei taida mennä oikein hyvin sinun yrityksellä" tai "ei tässä talouden tilanteessa taida olla mahdollisuuksia sinulla". Kun näitä kommentteja kuuntelee jatkuvasti on yrittäjän usko varmasti kovilla.

Joskus hyvä tuuri voi kyllä nostaa aloittavan yrityksen menestykseen, mutta tämä ei yksin riitä. Tähän tarvitaan paljon työtä ja yrittäjän kykyä löytää ratkaisut mahdottomilta tuntuviin ongelmiin.

Itse toivon vilpittömästi kaikille yrittäjille menestystä ja uskoa omaan ideaan.

Terveisin,
-Teemu
http://www.dooxe.fi

11.2.2009 10.41  Ahti Pontinen

Nimerkille niinkö:
Tekikö esim. IT-alalle kouluttautunut insinööri väärän valinnan alkaessan vuosien koulutusputken 90-luvun nousussa, kun vuosituhannenvaihteen alkupuolella työvoimapula-ala kääntyi työttömyyteen ?

Kysymys on väärä. Hän on tehnyt väärän valinnan siinä,jos on kuvitellut, että hän on IT Insinööri, eikä mitään muuta työtä tee eikä ota vastaan jos maailma muutuu ? Jos tietotaidot ja muut asiat ovat rittävät hänhän voi alkaa yrittäjäksi ??

Ihan sama juttu Papareityöläisten kanssa. Ei elämä ole yhtä ammattia ja yhtä asiaa.

Tämä on juuri se asia, missä asennemaailma pitää muuttua. Ei ole mitään työnantajaaa, joka huoltaa ihmisiä loppuelämän.

Kun kerran olet sitä mieltä, että kaikki on onnesta kiinni, toivoisin tutustuvan vaikka Juhani Töytärin ja Jari Sarasvuon kirjallisuuteeen. Sekä lukuisiin sellaisiin tositarinoihin, jossa jopa ilman koulutusta on noustu alimmasta "yhteiskuntaluokasta". Eikä aina ole kyse edes rahasta.

Pitää elää muutoksen mukana. Jos joku kuvittelee, ettei muutoksia tule, hän on tehnyt päässään väärän valinnan.

11.2.2009 18.07  Niinkö ?

"Kun kerran olet sitä mieltä, että kaikki on onnesta kiinni, toivoisin tutustuvan vaikka Juhani Töytärin ja Jari Sarasvuon kirjallisuuteeen. Sekä lukuisiin sellaisiin tositarinoihin, jossa jopa ilman koulutusta on noustu alimmasta "yhteiskuntaluokasta". Eikä aina ole kyse edes rahasta."


Kun on eritelty joukko, jossa on osaavia, työtätekeviä ja kokeneiita, näiden kesken järjestyksen säätää säkä, suhteet ja sattuma.

Jos ei näin olisi, kaikilla olisi selkeästi analysoitavissa oleva paikka ja järjestysnumero menestyksen tiellä. Eikö vain ?

Ei voisi olla tilannetta, jossa vähemmän hyviä ominaisuuksia omaava olisi huonommassa asemassa kuin se huonommilla ominaisuuksilla oleva. Eikö vain ?

Ihminen säätää voi säätää perusedellytyksensä itse tiettyyn osaan asti, mutta sen jälkeen kuvaan astuu mukaan se puoli, johon ei voi vaikuttaa.

Jos näin ei olisi, ihmiset voisi marssittaa suoraan arviotaviksi ominaisuuksiensa perusteella ja jakaa suoraan yrittäjiin, ei-yrittäjiin, menestyjiin, ei-menestyjiin jne.

Maailma ei ole niin yksinkertainen, että kovat työ, asenne ja osaaminen tai kaikki nämä yhdessä palkitaan.

Ainahan voi yrittää vaikka kynnet verillä, mutta onnistumista ei kukaan tai mikään takaa. Edes osaaminen, kokemus tai asenne. Tosin tekee sen todennäköisemmäksi.


"...lukuisiin sellaisiin tositarinoihin, jossa jopa ilman koulutusta on noustu alimmasta "yhteiskuntaluokasta". Eikä aina ole kyse edes rahasta."

...ja tuhansia kertoja enemmän on niitä, jotka eivät nouse. Sinun mukaasi siis tämä joukko ei voi sisältää yhtään ainutta kyvykkäämpää kuin nuo muutama menestyjä ? Mahtaakohan pitää paikkansa ?

Mozartinkin ansiot tunnetaan, silti mies kuoli köyhänä. Eikä ollut ainoa.

Näihinkin "asennetarinoihin" ja hymistelyihin soisi pikkuisen realismia vaihteeksi. Jos kaikki olisi itsestä kiinni, kaikkihan olisi ennalta määrättyä.

Ainahan näitä voi "jeesustella" vaikka sieltä kuuluisasta pystymetsästä otetuille tallaajille, mutta otahan huomioon, että maailmassa on sinua kovemmilla suoritusarvoilla varustettuja henkillöitä, joilla katsantokantasi mukaan täytyy mennä paremmin kuin sinulla, mutta eipä vaan käytännössä mene.

Kuinka se on mahdollista, jos asenn, kyvyt ja osaaminen on parempi ?

Itse olen menestynyt hyvin, jopa erittäinkin hyvin, mutta yritän pysyä sen verran nöyränä, etten yritä itselleni uskotella kaiken olevan vain ja ainoastaan omaa ansiotani.

Kun sen Saarijärven Paavonkin touon vie joka vuosi halla. Vaikkei sitä varmaankaan ole ansainnutkaan ?

11.2.2009 18.25  Ahti Pontinen

Niinkö ? Nimimerkille.
Mielestäni olemme niin eri asennetasolla ja ajatusmaailmassa, että lienee turha jatkaa jos et tätä tajua:
Oleellista on se, että kaikilla on mahdollisuus vaikka suurin osa ei onnistukaan. Varmaa on se, että yrittämättä nollaat
onnistumismahdollisuutesi. Se ei ole jeesustelua se on totta.
Se vaikka kaikki muut olisivat epäonnistuneet ei tarkoita ettetkö sinä onnnistu. Jos ajattelet niin, että epäonnistut kun muutkin ( tai joku ) ovat epäonnistuneet kyseisessä asiassa aivan varmasti tulet epäonnistumaan.
Jos taas ajattelet, että onnistut parannat onnistumisen mahdollisuuksiasi. Se ei tarkoita että se takaa onnistumisesi.

Pakko kuitenkin kommentoida:
Kun on eritelty joukko, jossa on osaavia, työtätekeviä ja kokeneiita, näiden kesken järjestyksen säätää säkä, suhteet ja sattuma.
Näin ei ole! Kyllä pystyt vaikuttamaan jos haluat ! Asenne , toimintasi, luotettavuutesi, puhetaitosi,tahtotilasi ratkaisee. Jos yrität! Jos et yritä ihan sama mitä ja kuka olet ja mitä haluat.

11.2.2009 18.29  Jesper

Arvoisa; Niinkö?

Ei voisi olla tilannetta, jossa vähemmän hyviä ominaisuuksia omaava olisi huonommassa asemassa kuin se huonommilla ominaisuuksilla oleva. Eikö vain ?
...ja tuhansia kertoja enemmän on niitä, jotka eivät nouse. Sinun mukaasi siis tämä joukko ei voi sisältää yhtään ainutta kyvykkäämpää kuin nuo muutama menestyjä ? Mahtaakohan pitää paikkansa ?



Noilla ajatuksilla jos niihin uskoo ja niiden mukaan elää pysyy ikuisesti, sekä rahallisesti, että kaikilla muillakin tavoin muutoin köyhänä.

11.2.2009 18.37  P

Tottakai on asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa, mutta mikä se tietty raja sitten on ? Joku uskoo Jumalaan joku toiseen Jumalaan, joku karman lakiin....

Mitä jos vaan yritämme vaikuttaa niin paljon kuin pystymme ?

12.2.2009 11.56  Näinkin

Ei ole niin, että joillakin ihmisillä on tahdonvoimaa
ja joillakin taas ei. Asia on pikemminkin niin, että
jotkut ovat valmiita muuttumaan ja jotkut eivät.

-Peter Gordon

12.2.2009 11.59  TheMe

"Maailma ei ole niin yksinkertainen, että kovat työ, asenne ja osaaminen tai kaikki nämä yhdessä palkitaan.

Ainahan voi yrittää vaikka kynnet verillä, mutta onnistumista ei kukaan tai mikään takaa. Edes osaaminen, kokemus tai asenne. Tosin tekee sen todennäköisemmäksi."

Olen samaa mieltä. Kyllä suhteet tätä työmaailmaa pyörittävät, miten asenteella voisi olla väliä, jos ei pääse omaa asennettaan edes näyttämään? Tiettyihin paikkoihin ratkaisevat suhteet.

Asenne ei merkitse kaikkea. Joskus "Mä olen kyllä ehdottomasti paras tähän hommaan" -asenne on negatiivinen juttu. Voi myös yrittää "liikaa", ja se näkyy.

12.2.2009 13.35  Ahti Pontinen

The Me: tuo on negatiivista ajattelua.
Positiivista on katsoa asiaa onnistumisten kautta ja ne edellä. Se ei muuta totuutta, mutta muuttaa meitä. Isekin sanot, että se tosin tekee sen todennäköisemmäksi. Miten niin tosin, se on on niin. Eikä takuita anna kuin kukaan.Mitä sitten?
Miten voit saada suhteita, ellei asenteesi ole kohdallaan. Suhteet pitää tehdä, sekin on osa työtä!

16.2.2009 16.26  Asennetta

Jotkut luulee, että asenne on vihaa tai iloa tai naamanilmeitä. Ei se niin mene. Asenne on enemmän tekoja kuin tunteen ilmaisua.

3.3.2009 20.43  Ansionsa mukaan

Yrittäminen on luonnollisin tapa tehdä työtä. Siinä jokainen saa juuri ansioidensa mukaisesti. Yrittäminen panee oikeasti yrittämään, koska joukkovoimana ei ole työtoverit, vaan markkinat ja ennen kaikkea oma itse,eikä turvaverkkoja ole.

4.3.2009 1.48  birdie

No jaa, on se aika hankala näin työttömänä alkaa yrittäjäksi kun on varaton ja alle kymppi rahaa taskussa...Sitä miettii lähinnä kuinka saa taas vuokran maksettua.. Ja net ja puh. laskut, jotta vois taas hakea töitä ja soittaa sinne miljoonanteen paikkaan taas tänäkin vuonna vailla mitään tulosta. Että sais tän ihan perus-peruselonkin toimimaan vois alkaa ehkä kehitelläkkin jotain yritysajatuksia..
Ei tässä asenne nyt kauheasti auta, paitsi että toki jatkan "yrittämistä" jatkuvasti.

Olen kyllä miettinyt että tietyissä hommissa ihmisen luonnekkin ratkaisee...Esim myyntitykkiä tai "suhteidenluojaa" musta ei sais kirveellääkään, koska olen hyvin vetäytyvä ja pidättyväinen, mieluummin kaupanhoitajanakin ollessani olisin piiloutunut tiskin taakse kuin kohdannut asiakkaan.
Näitä asioita voi jonkin verran opetella ja oppia, mutta totuus vain on että joiltakin se vain luonnistuu paremmin ja joillekkin se on aina väkisin vääntämistä, ei sentään luonnettaan voi muuttaa työelon tarpeiden mukaan...

13.3.2009 19.15  Neiti Nortti

Kyllä se vaan mielestäni on siten että se on se asenne mikä ratkaisee. Yrittäjät tarvitsevat oikean asenteen omaavia työntekijöitä ja viime kädessä ne ovat ne henkilöt jotka yrityksessä työskentelevät, jotka tekevät sen mitä yritys on.Ja tottakai se luonnekin vaikuttaa alanvalintaan, ei kai meistä kaikista ole tarkoituskaan tulla mitään myyntitykkejä ja suhteiden luojia. Eihän tästä maailmasta mitään silloi tulisi jos me kaikki vaan toisillemme möisimme. Tarvitaan myös niitä tekijöitä kaikille muillekin aloille. Silloin kun se tekijä etsii sitä työtä, avointa työpaikkaa,yhtä vaikkapa muun sadan joukossa, silloin sitä asennetta tarvitaan. Pitää uskoa itseensä ja osaamiseensa, jaksaa heitellä niitä verkkoja vesille vaikka pitkään aikaan ei ykskään olis heilehtanut. Raivata sitä ryteikkoä, vaikka valoa ei vielä pilkistäiskää. Tahtotilaa, että haluan tän työn. Kun vaan jaksat ja uskot, ja sinulla on se tahto, jossain kohtaan se vonkale sinne verkkoon uiskentelee. Se on sitä asennetta .Ei meidän kaikkien tarvitse yrittäjiksi ryhtyä, on olemassa hienoja yrityksiä jotka tarvitsevat tosi tekijöitä Kokeile vaikka sitä verkkojen viritystä. Niitä saattaa joutua vaikkapa satakin laskemaan, ennen kuin onnistaa. Mutta älä anna periksi Oikeesti se on se asenne mikä ratkaisee, ja onhan positiivisella asenteella varustetun ihmisen helpompi ja onnellisempi elää, suoriutua siitä arkipäivästa ja sunnuntaistakin, saada siitä enemmän irti iloa ja hyvää mieltä. Eikä siinä vielä kaikki, vaan se tuottaa sitä hyvää oloa myös ympärillemme.

4.6.2009 13.59  Kyllä näin on

Näin on. Jos halu ja asenne ei ole kohdallaan ammattitaidolla ei ole paljon merkitystä. Tietysti ammattitaito täytyy olla. Ei ainakaan asiantuntija ammattissa voi ilman ammattitoa olla. Esimerkiksi lääkäri tai johtaja tai vaikka putkimies.
Mutta hyvän ammattitaidon voi pilata tai ainakin seuraavan työn jos on väärällä asenteella ihmisten kanssa. Ja yrittämiseen tämä pätee eritoten.

4.6.2009 21.53  Oikea asenne käsitetään monesti väärin

Täytyy löytää oikea asenne oikeaan hommaan."Asenne ei merkitse kaikkea. Joskus "Mä olen kyllä ehdottomasti paras tähän hommaan" -asenne on negatiivinen juttu. Voi myös yrittää "liikaa", ja se näkyy. "

Ei oikea asenne tarkoita sitä, että jyrää ja kertoo kaikille olevansa paras kaikessa. Oikeassa asenteessa on myös nöyryyttä aina.

5.6.2009 12.38  Hyväksikäytetty

Valitettavasti liikkeellä on myös liikaa yrittäjiä, joilla on palava yrittämisen halu, mutta joita selvästi riivaa ahneus ja halu kääräistä nopeasti rahaa välittämättä sen paremmin moraalista kuin lakipykälistäkään.

Tällaisten yrittäjien kelkkaan kun erehtyy työntekijänä, niin eipä paljon naurata.

22.8.2009 21.47  Kaikki ovat suurinpiirtein yhtä rehellisiä

Yritykset perustetaan siksi, että ne toisivat ansiot perustajilleen,omistajiklle ja johdolle. Esimerkiksi osakeyhtiön tehtävänä on tuottaa omistajilleen voittoa, ellei yhtiöjärjestyksessä erikseen muuta mainita. Tietysti näinhän me kaikki yleisesti ottaen haluamme, saada voittoa, jos se on mahdollista työpanoksestamme tai myydessämme taloamme tms. Nämä tietysti tulee toteuttaa lakien ja hyvän tavan mukaisesti. Osa aina tekee toisin. Niin yriyksen omistajissa, johdossa kuin yhtälailla työntekijöissäkin. Tietysti tilaisuus tekee varkan sanotaan. Aina kun on isommista rahoista kyse, niin lissäntyy epärehellisyys ja ihan oma moraali.

22.8.2009 23.04  Pekka

Artikkelissa puhutaan pitkäaikaisesta uurastamisesta tavoitteen hyväksi. Pelkään, että ajaudumme suhteellisen nopeasti tilanteeseen, ettei kukaan halua odottaa hedelmien kypsymistä, mikä on perinteisen yrittäjyyden kantava voima. Jo nyt on nähtävissä, että maa tarvitsisi lisää yrittäjiä/työllistäjiä. Meneekö meillä liian hyvin. Hengissä pysyy vaikkei tee mitään työtä.

Uskoakseni moni on aikanaan aloittanut yrittäjyyden kun oli rahat loppu. Nyt kuvitellaa että tarvitaan rahaa yrittämisen aloittamiseksi. Onko maailma muuttunut tältäkin osin?

Koska työllistäjiä huudetaan apuun, tarvittaisiin yleinen yrittäjyyden kunnioitus. Kenen johdolla se aloitetaan? Koulun, ammattiyhdistysliikkeen, puolueiden johdolla?

23.8.2009 11.46  AP

Hieno oivallus Pekka!

23.9.2009 15.00  Missä vika?

Yrityksen innovoijien ja sitä kautta työpaikkojen tekemisen tekijät ovat Suomalaisessa kulttuurissa edelleen aliarvostettuja. Liian moni ajattelee negattivisesti yrittämisen riskeistä ja toisaalta jois joku sittten menestyy asenne sitä kohtaan on, että jotain vilunkia on tehty. Tässä on ristiriita. Onkohan syynä koulukasvatus ja varhaiselämän vanhemmilta aadut opit vai onko tämä vain nykyisesten aikuisien ihmisten asennetta. Nuoremmat suhtautuvat positiivisemmin. Negatiisuutta on siitä huolimatta, että asiaa pidetään tärkeänä ja välttämätömänä. Onko väärää tietoa ja luuloja, vai kenties ne negatiisisesti asennoituvat ja kaiken epäilijät aina eniten äänessä ja myönteisesti suhtautuvat toimivat niin kuin kansansanonta opettaa: Kell onni on se onnen kätkeköön.

30.12.2009 18.14  Nimerkki Rocky

Ei asiassa ole mitään mystiikkaa. Myönteisesti asennoituvat ja muutoksia elämän perusasioina pitävät onnistuvat parhaiten. Luuserit syyttävät muista ja olosuhteita. Elämässä saa turpiinsa jokainen, iskúja täytyy kestää.
Sitten vaan eteenpäin.

29.4.2010 20.39  Nimimerkki Ahmed

Usein suurimmat menestystarinat syntyvät siitä, että ihminen haluaa sydämestään tehdä jotain palkkioista riippumatta.

Tämä on totta, kumpa yhä useammat tekisivät oikeasti näin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini